Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Do 800 tona ugljen-dioksida godišnje: procena uticaja veb rudarenja na životnu sredinu

Istraživanje kompanije Kaspersky o ekonomskom i ekološkom uticaju koje ima veb rudarenje pokazuje da su veb rudari, aplikacije koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute, tokom 2018. godine moguće potrošili i do 18,8 gigavata električne energije. To je uporedivo sa potrošnjom energije cele Poljske i pokazuje da je uticaj veb rudarenja na životnu sredinu na nivou od približno 800 tona emisije ugljen-dioksida (CO2).

 

Do 800 tona ugljen-dioksida godišnje - procena uticaja veb rudarenja na životnu sredinu

 

Veb rudarenje ili krađa kriptovaluta putem pretraživača je pretnja kojoj su mnogi korisnici redovno izloženi, a da toga nisu ni svesni. Ove aktivnosti mogu da primete samo ako provere izvorni kod veb stranice ili primete da određeni veb resursi opterećuju njihov uređaj kada su otvoreni. Veb rudarenje je alternativna metoda rudarenja kriptovaluta, koja koristi posetioce veb sajtova da ostvari svoj cilj. Vlasnici veb sajtova pretvaraju kapacitet uređaja njihovih korisnika u kriptovalutu dok je korisnički pretraživač uključen i funkcioniše u pozadini. U određenim slučajevima međutim, veb stranice obaveštavaju korisnike o njihovoj izloženosti ovakvoj šemi i traže njihov pristanak, objašnjavajući da se veb rudarenje vrši u cilju monetizacije veb stranice bez pokazivanja iritantnih oglasa ili plaćenih pretplata.

„Postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmerenih ka smanjenju uticaja veb rudarenja i primećujemo značajno smanjenje ove aktivnosti u 2019. godini. Međutim, sve dok god postoji ekonomska korist od veb rudarenja, biće i pokušaja da se opterete procesori žrtava koje ništa ne sumnjaju. I možda još važnije, ovo je retka vrsta sajber opasnosti koja stvara značajan negativan ekološki otisak. To znači da sprečavanje ovakvih operacija nije samo pitanje sajberbezbednosti, već i nešto što indirektno pomaže spašavanju životne sredine. Ovo je definitivno neočekivana stvar, ali je treba imati na umu prilikom procene ozbiljnosti veb rudarenja. Zato apelujemo na sve da se zaštite sa bezbednosnim rešenjem koje proverava veb stranice u potrazi za skriptom koja pokreće veb rudarenje i zaustavlja ga”, rekao je Aleksej Malanov (Alexey Malanov), istraživač bezbednosti u kompaniji Kaspersky.

Kako vaš lični uređaj ne bi bio iskorišćavan u svrhe veb rudarenja, kompanija Kaspersky preporučuje:

  • Obratite pažnju na performanse vašeg računara: ako računar počne da prekida pri radu ili se zamrzne, to može biti znak maliciozne aktivnosti
  • Proverite da li se vaš sistem značajno zagreva – to je znak da je processor preopterećen, što je tipično za veb rudarenje
  • Počnite sa korišćenjem pouzdanog bezbednosnog rešenja poput Kaspersky Security Cloud koje pruža zaštitu od veb rudara
  • Ako ste preduzeće, posvećen korporativni proizvod za sajber bezbednost može pomoći. Na primer, Kaspersky Endpoint Security for Business uključuje zaštitu od veb pretnji i osigurava da veb stranice koje posećuju zaposleni ne sadrže maliciozne objekte.

Pročitajte čitav tekst izveštaja na Securelist.

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela