Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Da li treba staviti LED sijalice umesto običnih?

LED sijalice pružaju idealno rešenje za osvetljenje i u isto vreme uštedu energije i novca. Svaku klasičnu sijalicu u stanu ili u poslovnom prostoru možete da zamenite sa LED osvetljenjem koje ima nisku potrošnju energije i samim time da ostvarite uštedu od čak 90 %.

 

led sijalice1

 

Prva prednost led sijalice je izuzetno dug vek trajanja (oko 30.000 sati). Druga bitna prednost je to što led rasveta nije osetljiva kao klasično osvetljenje (i kao tzv.“štedljive sijalice“) na promene napona koje se svakodnevno dešavaju, što znači da ih možete ih uključiti i isključiti bezbroj puta bez bojazni da će to skratiti njihov životni vek. Ipak glavna prednost je u uštedi kako električne energije, tako i novca. Ušteda zbog manje potrošnje energije iznosi čak oko 90% u odnosu na klasične sijalice. Primera radi led sijalica snage 5 W (jačine svetlosti 470 LM) na godišnjem nivou potroši stuje u vrednosti 87 dinara. Obična sijalica koja daje ekvivalentno osvetljenje je sijalica snage 50 W (jačine svetlosti 380 LM) i ona na godišnjem nivou potroši stuje u vrednosti 876 dinara. Dakle, 10 puta više! Lako se može izračunati da ukoliko imate 15-tak takvih sijalica u stanu (ili u poslovnom prostoru), ušteda je oko 100 EUR na godišnjem nivou. Proračun je rađen na osnovu predpostavke da sijalica radi u proseku 8 sati dnevno, 365 dana u godini po ceni struje od 6 dinara po KW/h.
Led sijalice jesu nešto skuplje od običnih sijalica, ali se u zavisnosti od konkretnog modela isplate već za 45 do 60 dana aktivnog korišćenja. Kao što smo već napomenuli deklarisan vek trajanja jedne led sijalice je oko 30.000 radnih sati, a za to vreme bi (takođe prema deklarisanom veku trajanja) morali da kupimo i promenimo 4 “štedljive sijalice” ili čak 40 običnih sijalica. Tako da gledajući na duge staze ušteda je i tu više nego očigledna.
Pored svega toga velika prednost LED osvetljenja je i sa ekološke tačke gledišta, a ova tehnologija je poželjna i zbog toga što se izuzetno lako reciklira .
Sve u svemu LED svetla zahtevaju veoma nizak nivo održavanje uopšte, a glavni rezultat jeste ogromna količina sačuvane energije i ušteda novca.
Više informacija na www.xled.rs

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela