Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Apple iPhone 6 i iPhone 6 Plus najprodavaniji na svetu

Apple nije želeo da dozvoli da korejski i japanski proizvođači uzimaju toliko velik deo kolača kada su pametni telefoni sa ekranima većih dijagonala u pitanju. Uostalom, čak i za standardni smartphone, 3.5, pa čak i 4 inča, postalo je isuviše malo, a pre nego što su se pojavili iPhone 6 modeli, Apple je nudio upravo toliko. Postalo je jasno je da će nova podrazumevana dijagonala uskoro biti značajno veća. Nakon više meseci, pa i godina testiranja, odlučeno je da su nove kategorije za flagship smartphone obogaćene ekranom od 4.7 inča, dok će “phablet” imati dijagonalu od 5.5 inča. Pošto je prošlo toliko vremena od kako je iPhone 6 izašao, mi nećemo pisati klasičan test. Pričaćemo o razlozima zbog kojih mislimo da je iPhone 6 bolji od drugih telefona iz iste klase. Korisnici koji ne preferiraju iPhone, čine to zbog predrasuda o zatvorenosti koje je iOS imao pre verzije 7.0. Sada postoje svi mogući dodaci i mogućnosti izmena za iOS koje ima i Android, a ako telefon “jailbreak”-ujete, ne postoji stvar koju je nemoguće uraditi. Ipak, danas je manje nego ikad zaista potrebno da to radite sa telefonom, jer je gotovo sve već moguće podesiti – legalno. Dodata je mogućnost kreiranja widgeta, promena tastatura, a aplikacije lako “pričaju” jedna sa drugom i koriste module, međusobno. Tu su i fajl menadžeri i promena sistemskih fontova, kao i prečice za podešavanja…

 

iPhone 6 and iPhone 6 plus_2

 

Pre nego što se pojavila “šestica”, korisnici iPhone telefona jesu bili skloni da priznaju da bi voleli telefon sa logotipom jabuke koji ima veći ekran. Neki su čak i na trenutak napuštali Apple “tabor”, ali su se s osmehom vratili kada je najavljen iPhone 6. Prvi veliki Apple smartphone! I ne samo to, jer, tu je i još veći model, za one kojima je to potrebno. iPhone 6 i iPhone 6 Plus. Izuzetno velika potražnja za većim telefonima u kombinaciji sa hiperpopularnim iPhone brendom, sa svim kvalitetima koje donosi. Rezultat samo može biti najprodavaniji smartphone do sada i novi rekordi, zar ne? Svaki novi iPhone je bio prodavaniji od prethodnika, ali to iPhone 6 nikako ne bi bio, u odnosu na iPhone 5S, da nije povećana dijagonala ekrana. Apple je ovoga bio svestan, pa je dizajnirao najbolji iPhone do sada. Ali, kao što to uvek čini, neke sitnice su ostavljene za narednu generaciju. Ne toliko velike, ali opet, dovoljno dobre da se iPhone 6S, na jesen, razlikuje od “šestice”.

 

Ekrani od četiri inča na modernom mobilnom telefonu danas se samo nalaze na modelima niže klase. Na tzv. “android za dinar” segmentu, na Alcatel, Lumia i raznim Galaxy XYZ modelima – čije se oznake više ne mogu zapamtiti. Ako želite “flagship”, nekih pet inča je novi default. Ako ne računamo udarne modele korejskih proizvođača, možemo reći da je većina velikih telefona prilično nemaštovito dizajnirana, “krasi” ih ne previše kvalitetna izrada i stižu sa brojnim softverskim propustima. Čak i najjači “androidi” imaju svoje mane. LG G3 ima preslabu bateriju i procesor za rezoluciju ekrana sa kojom dolazi, Samsung S5 je isuviše plastičan i opskrbljen komplikovanim softverom koji brzo kreće da usporava i pravi probleme korisnicima, dok HTC One M8 ima lošu kameru i prosečnu bateriju. Apple je uvek strpljivo čekao pravi trenutak i vredno radio na soluciji koja će ponuditi savršen balans svih karakteristika. Neke od njih, drugima nikada ne bi pošli za rukom, dokle god su bazirani na segmentiranom operativnom sistemu koji sami moraju da nadograđuju svojim softverom i drajverima. Sve to poskupljuje i usporava “time-to-market” period i onemogućava da “flagship” ugleda svetlost dana sa najnovijom verzijom androida.

 

Phone 5S je, takođe, napravio odličnu prodaju, a kada su se konačno pojavili modeli dijagonala od 4.7 i 5.5 inča, Apple ništa više nije sprečavalo da postanu najpopularniji i u ovim kategorijama. Neki stručnjaci su predvideli i do dva puta bolju prodaju u odnosu na već fenomenalno prodavani 5S, a prodaja je, u tri protekla tromesečja koliko su “šestice” u prodaji, porasla čak i više od toga. Cene su Srbiji su u rangu sa evropskim, za nijansu skuplje zbog većeg poreza i manje povoljne na paketima koji su u proseku slabiji od onih koji su podrazumevani u EU. Primera radi, kod nas su najčešći paketi kod postpaid korisnika kao privatnog lica, oni od 2000 dinara, što je oko 15-ak evra. U Nemačkoj, to su paketi od 39 evra, u Britaniji oni od čak 49 funti, a u Švajcarskoj, izraženo u evrima, najpopularniji paket je onaj od 60 evra! Onda je sasvim logično da na ovim paketima, cena iPhone-a uz dvogodišnji ugovor može da bude oko 200-300 evra, dok je kod nas na 3 ili 4 puta manjim, ona i nekoliko puta veća.

 

Kada se odlučite za veličinu (iPhone 6 ili iPhone 6 Plus), potrebno je da vidite koja vam se kombinacija boja dopada. Belo-srebrna (silver), belo-zlatna (gold) ili crno-siva (space gray). Oba modela dolaze u tim nijansama, a onda i sa skladišnom memorijom od 16, 64 ili 128GB. Kao i ranije, memorija nije proširiva, a baterija nije izmenjiva. Mi lično već više od pola godine koristimo baš iPhone 6 i to “space gray” model sa 128GB memorije, dok nam je sekundarni, za potrebe testa, na nekoliko meseci bio ustupljen – a radi se o Plus modelu, sa 64GB. iPhone 6 je dizajniran drugačije od svojih prethodnika i najviše podseća na prvu generaciju, koja je takođe imala slične “obline” i bila izrađena od aluminijuma. To nije najmanji smartphone sa ekranom dijagonale od 4.7 inča, jer ima nešto veći prostor iznad i ispod ekrana, pa je po dimenzijama samo za nijansu manji i tanji od Galaxy S5, koji ima veći ekran. Za mnoge, iPhone 5S je, gledano na fotografijama, lepši uređaj. Obogaćen zaista vanvremenskim dizajnom, 5S izgleda luksuzno i kao nijedan drugi telefon. iPhone 6 i 6 Plus izgledaju nešto jednostavnije i manje posebno, bar na slikama. Ali, uživo, deluju mnogo prijateljski i toplije od prethodnika, koji je, zbog oštrih linija, iako potpuno savršenog dizajna, delovao pomalo hladno. iPhone 6 je daleko veći telefon od pretodnika, ali nije velik. I nije da se na to ne možete navići. Štaviše, navikavanje traje jako kratko.

 

Prošlo je dosta vremena i verovatno je većina vas već pročitala više testova iPhone 6 i 6 Plus uređaja, pa idemo dalje. Jasno je da vam utiske možemo prepričati donekle, a da sopstveni morate da steknete sami. Od trenutka kada ga uzmete u ruku i počnete da koristite, kreće da se primećuje razlika u odnosu na obične, pa i one “posebne” android modele. Jednostavno, razlika je odmah primetna i tu nema diskusije. Takvu fludinost u radu operativnog sistema i aplikacija ne možete naći na drugim platformama, koliko god ti telefoni imali više sirove snage. Svako ko tvrdi drugačije ili nije probao i ne zna o čemu se priča. Paralelno sa pisanjem ovog teksta, testiramo i jedan jak flagship iz najjače konkurentske firme. Iako ovaj telefon ima osam jezgara i tri puta veću količinu memorije, nijedna aplikacija ne radi brže, operativni sistem radi sporije, nekonzistentnije, a fotografije su u rangu sa ovim koje pravi iPhone 6, iako ima CMOS čip niže rezolucije (koji, doduše, ima znatno veće piksele od 1.5 mikrona, a samim tim i bolje “upija” svetlost).

Jedna od dve mane kod dizajna iPhone 6 modela je vezana za trakice oko antene, koje su morale da budu plastične kako bi kroz njih mogao da putuje signal. Ovi delovi su smešteni na gornjoj i donjoj strani, gde su antene za mobilnu mrežu, WiFi, bluetooth, NFC, komunikaciju sa satelitom itd. Ove trakice su možda mogle da budu lepše dizajnirane, a verujemo i da će to biti kada se pojavi iPhone 6S (i iPhone 6S Plus). Druga mana je objektiv kamere koji je, zbog tananosti samog telefona, ispupčen i sprečava da telefon leži na stolu bez da se klima. Aluminijum čini da bude klizav u ruci, pa je jako preporučljivo da se koristi neki vid zaštite. Apple u ponudi ima silikonske i kožne futrole, koje su i najbolje, a i telefon i dalje izgleda kao iPhone uređaj.

 

Ekran koji se koristi ima istu gustinu piksela kao što je imao iPhone 4, 4S, 5 i 5S – 326 ppi. Pošto je dijagonala sada veća, rezolucija je porasla na 1334 x 750 tačaka, što je malo više od 720p režima. iPhone 6 Plus ima veću gustinu tačaka, a na 5.5 inča nudi 1920 x 1080 piksela. Iako ne nudi Full HD rezoluciju, tačku je nemoguće videti golim okom, a sam ekran je najbolji u klasi, bar prema testovima koje su uradili najbolji renomirani stručnjaci (kakav je www.displaymate.com). Retina Screen HD ima izuzetnu reprodukciju boja, poput profesionalnih monitora namenjenih grafičkim profesionalcima, fenomenalne vidljive uglove i savršenu dinamiku i kontrast. Apple i dalje koristi S-IPS LCD ekrane, jer veruje u to da AMOLED matrice nemaju dovoljno kvalitetan prikaz (sa čime se nezavisni stručnjaci i slažu). Najveći prozivođač IPS matrica na svetu, LG.Display, za svoje najjače modele takođe koristi iste S-IPS matrice (modeli LG G2, G3 i G4, recimo). Takođe, ekran i touch-screen senzor su spakovani u “sendvič” tj. neodvojivi su, što je po prvi put urađeno i kod iPad Air 2 tableta, pa kada dodirujete ekran, imate utisak da zapravo dodirujete sam sadržaj, jer su pikseli jako blizu samog stakla – sloja koji zbog prelamanja svetlosti deluje da je još tanji.

iPhone 6 Plus zahteva da se koristi sa dve ruke, čak i ako imate pravu mušku šaku i visoki ste preko dva metra. Zbog toga je Apple mislio na svoje korisnike i ugradio niz funkcija koje olakšavaju upotrebu jednom rukom. Jedna od njih je “reachability” koja uz dva tap-a na home taster spušta ceo interfejs na pola puta ka dole, kako biste lakše dohvatili alate unutar aplikacije koje se nalaze na vrhu ekrana. iPhone 6 i 6 Plus nisu samo povećane verzije prethodnika. Ovi, sada dosta tanji telefoni, dupke su ispunjeni novom tehnologijom i većim baterijama. Novi Apple A8 čipovi su i dalje dvojezgarni, uz trojezgarni GPU procesor i više radne frekvencije, kao i ubrzani M8 motion koprocesor, namenjen za praćenje kretanja i prikupljanje i obradu podataka iz akcelerometra, GPS-a, kompasa i žiroskopa, bez da se opterećuje centralni CPU unutar A8 čipa (pa tako A8 može da ide u “sleep” režim kada je telefon zaključan, dok M8 i dalje broji pređene korake ili obrađuje poziciju koja se očitava sa GPS-a). Baterija je nešto bolja nego kod iPhone 5S modela. Kada kažemo nešto bolja, mislimo na to da traje duže, jer sada može da opsluži korisnika duže od 24h. Jedan i po dan je i dalje neki maksimum za iPhone 6, dok su dva dana maksimum za iPhone 6 Plus, ali to je odličan rezultat ako ga uporedimo sa android modelima iz ove klase. Postoje i veliki smartphone modeli koji imaju i nešto veću autonomiju, ali su oni dosta teži (i deblji) od iPhone-a.NFC čip, kao deo Apple Pay sistema, sada je konačno implementiran unutar iPhone 6 i 6 Plus modela. Tu je i podrška za LTE mreže četvrte generacije. LTE čip podržava sve frekvencije koje se koriste u svetu pa više nema različitih varijanti za Ameriku, Aziju i Evropu – vaš iPhone možete kupiti bilo gde u svetu i radiće i kod nas na našoj mreži.

 

Novi iPhone 6 i 6 Plus stižu sa još boljim kamerama. One i dalje imaju 8 megapiksela i koriste BSI (back side illuminated) CMOS senzore, kao i safirni kristal kao zaštitno staklo, ali je senzor zapravo poboljšan. Apple je radio sa inženjerima iz Sony-ja na tehnologiji koju nazivaju “focus pixels” koji su sposobni za phase-detect režim autofokusa, a koji je znatno brži i efikasniji od klasične detekcije kontrasta, što je tradicionalni sistem. Fokusiranje je kontinualno i trenutno, što se jako dobro koristi prilikom snimanja video klipova. Video klipovi se snimaju u 1080p (Full HD rezoluciji) u 30 ili 60 fps, a postoji i Slow-motion režim, kada se u 720p rezoluciji snima pri 120 ili čak 240 frejmova po sekundi. Panoramski mod je sada još bolji i savršeno spaja fotografije, a burst mod pokazuje svu snagu A8 čipa i brzinu RAM i storage memorije unutar iPhone 6. Kada držite taster za slikanje, u burst režimu možete uslikati i do 10 fotografija u jednoj sekundi!

 

iPhone 6 Plus poseduje dosta režima rada kada se dodatna površina ekrana efikasnije koristi unutar aplikacija. Neke “cake” su preuzete sa iPad-a, kao što je izgled aplikacije “settings” u landscape režimu, ali i izgled drugih aplikacija (e-mail, messages i mnoge druge 3rd party aplikacije više liče na one za iPad nego za iPhone, kada ste u landscape modu). Android uređaji uglavnom imaju identične aplikacije i za tablet i za smartphone, pa je o ovakvim optimizacijama izlišno i govoriti. Ogroman broj njih na tabletu izgleda kao razvučena verzija aplikacija za telefon, sa gomilom praznog prostora i velikim tasterima, pa sve izgleda prilično amaterski, odnosno kao da koristite neki softver koji je neko sklepao za džabe i na brzinu. iOS je potpuna suprotnost od svega toga.

 

iPhone 6 Plus jeste velik telefon. Čak je i osetno veći od drugih telefona sa dijagonalom ekrana od 5.5 inča, kakav je LG G3, naš omiljeni android flagship, jer ima dosta veći okvir oko ekrana sa donje i gornje strane, što je neophodno zbog okruglog tastera koji se nalazi ispod, ali i simetrije odnosno estetike (da bi gornja strana bila jednako velika kao i donja). Veliki telefoni imaju i veće baterije, pa tako i iPhone 6 Plus ima za oko 50-60% bolju autonomiju od manjeg bratanca. Ekran je znatno veći i potpuno je spektakularan. Postoje i ekrani sa većim PPI-jem i većom rezolucijom, ali nijedan nema tako prirodan kolorit i nije tako dobro čitljiv na suncu. Pikseli su još manji, pa u odnosu na 326 ppi kod iPhone 6, ekran na 6 Plus modelu ima čak 401 ppi, odnosno ukupno 1920 x 1080 piksela, a koristi istu S-IPS LCD matricu napravljenu po IGZO tehnologiji. Kamera na iPhone 6 Plus modelu je bazirana na istom 8 MP senzoru kao i ona kod manje “šestice”, ali je spakovana u modul koji ima optičku stabilizaciju, pa su slike tokom večeri daleko bolje.

 

Ovo nije bio test iPhone 6 i 6 Plus telefona, već svi oni razlozi zbog kojih smatramo da su bolji od konkurencije. Kombinacija odličnog hardvera, savršeno ispoliranog operativnog sistema i odličnog softvera je ono što oduševljava kod iPhone-a, kao takvog. Ko se jednom navikne na taj nivo kvaliteta, prepozna sve prednosti koje nudi Apple ekosistem, jako se teško odriče tih benefita. Postoji toliko malih sitnica koje život znače, a koje oduševljavaju, jer olakšavaju svakodnevne aktivnosti. Recimo, podsetnici koji se mogu kreirati direktno iz prepiske (prepoznat je čak i srpski jezik) i kada u poruci dobijete nešto kao “hajde sutra popodne”, te dve reči će biti podvučene, a klikom na njih ćete moći da kreirate podsetnik koji vas odmah vodi na to vreme i nudi da ga definišete. Definicija može biti podsetnik da nekoga pozovete. A ako nije bitno vreme, ona može biti i vezana za lokaciju (npr. “podseti me da ponesem knjigu kada izađem iz kuće”, pa će vas Siri podsetiti da je ponesete kada god budete krenuli). Apple je ovo uveo još kada je predstavio iOS 7, ali i dalje nije integrisano u čistu verziju Android OS-a, a to je samo primer. O kompleksnijim stvarima kao što su continuity i handoff, odnosno saradnja sa iPad ili Mac računarima, sada nećemo ni pričati, jer je isuviše okrutno prema konkurenciji koja nema, a i ne može da ima bilo šta slično. Spotlight, kakav je odavno postojao na OS X-u, sada u pretrazi na iOS-u uključuje i aplikacije na App Store-u, pretražuje web i bukvalno sve što se nalazi na samom telefonu (sadržaje mail-ova, prepiske na viberu – baš sve što možete zamisliti).

 

Apple je napravio odličan veliki iPhone i još bolji jako veliki iPhone. Istina, ekran na iPhone 6 Plus modelu može biti još bolje iskorišten, ali to ćemo ostaviti za neku narednu generaciju iOS-a. Sveukupno gledano, iPhone 6 i 6 Plus su najbolji smartphone i phablet na tržištu. Svako ko ga je kupio i zaista koristio, nikad se nije vratio na android. Pokušajte i vi i videćete zbog čega su ovo najpopularniji pametni telefoni na svetu!

Više o aktuelnim iPhone telefonima možete saznati na WinWin Web portalu

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela