Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Aplikacija za bezbednost dece u saobraćaju

Total Serbia posvećen je stvaranju uslova za povećanu bezbednost u saobraćaju, te najavljuje nastavak prošlogodišnje društveno odgovorne kampanje „Na putu za bezbednost dece u saobraćaju“, koja će ove godine biti sprovedena još jačim intenzitetom. Cilj ove kampanje jeste da skrene pažnju građana Republike Srbije na potrebu za dodatnim obrazovanjem najmlađih generacija u vezi s bezbednošću u saobraćaju. Ove godine, jedan od sponzora je i kompanija Hutchinson d.o.o. iz Rume, koja pripada Total Group-u i koja zapošljava preko 1.000 ljudi u svojoj fabrici za proizvodnju gume u Srbiji.

Ciljna grupa ove društveno odgovorne kampanje jesu deca prvog i drugog razreda osnovne škole, koja spadaju među najugroženije kategorije kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju, te čije znanje o ponašanju u saobraćaju i o saobraćajnim propisima je potrebno proširiti.

 

total 1

 

„Čestitamo Total Group-u, renomiranoj francuskoj kompaniji, na pokretanju projekta „Na putu za bezbednost dece u saobraćaju,  čiji prvenstveni cilj jeste edukacija najmlađih generacija o ponašanju u saobraćaju kroz igru. Tokom trajanja ovog projekta primećen je veliki napredak u usvajanju znanja i pravila ponašanja u saobraćaju zahvaljujući korišćenju modernih tehnologija i inovativnim igrama. Nadamo se da će uspeh ovog projekta motivisati i ostale kompanije da svoje društveno odgovorno poslovanje podignu na viši nivo. Sigurnost u saobraćaju  jako je bitna tema za nas. To je razlog zbog koga je Francuska učestvovala prošlog septembra, po drugi put, na godišnjem seminaru koji se održava u Subotici i koji je organizovan od strane Srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova“ – izjavio je na konferenciji za medije u rezidenciji francuske ambasade njegova ekselencija, gospodin Frederik Mondoloni, ambassador Francuske u Republici Srbiji.

Za razliku od drugih kampanja sličnog tipa, koje se sprovode u Srbiji i regionu, kompanija Total pristupila je edukaciji najmlađeg dela populacije na jedinstven način – korišćenjem vizuelne demonstracije i kartica-pitalica,  TOTAL QUARTZ robota-maskote i interaktivne igre na tabletu, posebno kreirane za ovu priliku, a sve s ciljem animiranja dece, te njihovog usvajanja saobraćajnih propisa.

Značaj ovog projekta prepoznat je i od strane kompanije Total, koja ga je nagradila prvim mestom na internom Europe Innovation takmičenju, kao i od strane Francusko-srpske privredne komore, koja mu je dodelila Grand Prix 2018 nagradu.

„Ponosni smo što smo u prilici da, nakon uspeha koji je doživela prošlogodišnja kampanja, nastavimo s istom uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Naši napori usmereni su ka deci mlađeg školskog uzrasta, ne samo zato što su ona najviše izložena opasnostima u saobraćaju, već i zato što verujemo da će uz pomoć edukacije na ovu temu izrasti u savesne i odgovorne učesnike u saobraćaju“ – izjavila je Almila Aćan Kahvečioglu, generalni direktor Total Serbia.

Ove godine, 54 škole širom zemlje biće posećene u okviru ove kampanje, dok će više od 5.500 dece učestvovati u edukativnom programu na zabavan i interaktivan način, s ciljem da se upoznaju s pravilima u saobraćaju.

Primetno je da poštovanje i poznavanje propisa u saobraćaju nije na istom nivou u velikim gradovima i van njih. Naša dužnost jeste da unapredimo sigurnost mlade populacije na putevima“, izjavio je Pierluigi Ghione, direktor fabrike Hutchinson d.o.o.

Upotreba tableta i dugoročan pristup projektu podrazumeva da svake godine tim pedagoga analizira rezultate i unapređuje svoj pristup, kako bi se omogućila što kvalitetnija edukacija dece.

„Korišćenje tablet uređaja deo je svakodnevnice većine učenika, te je njihova upotreba u nastavi i učenju neophodna, jer to je jedan od načina da se nastava i učenje odvijaju u skladu s realnim kontekstom tj. okruženjem savremenog deteta“ – izjavila je Anica Saković, pedagog.

 „Igra nam je pomogla da shvatimo kako mnogi mališani prave slične greške, na osnovu kojih unapređujemo projekat iz godine u godinu i prenosimo roditeljima i prosvetnim radnicima na šta treba da obrate posebnu pažnju“ – izjavio je Božidar Dimić, pedagog.

Na osnovu iskustva pedagoga koji su uključeni u projekat Na putu za bezbednost dece u saobraćaju, među najčešćim greškama i nedoumicama koje deca školskog uzrasta imaju u saobraćaju su:

  1. Prolaženje između parkiranih automobila, kada postoji opasnost da ih vozači neće primetiti ako izađu na ulicu;
  2. Igranje blizu saobraćajnice, kada postoji opasnost da dete potrči za loptom ili jednostavno, tokom igre, ne primeti automobil koji prolazi jako blizu;
  3. Pojam uslovnog zelenog svetla za vozače, kada mališanima često nije jasno kako je moguće da je dozvoljeno kretanje automobilima iako je i njima, kao pešacima, upaljeno zeleno svetlo.

Edukacije dece, koju vode iskusni i dokazani pedagozi, odvijaće se u trajanju od jednog školskog časa. S ciljem da omoguće svim roditeljima da provere znanje svojih mališana i odigraju igru sa njima, kompanija Total Serbia je navedenu interaktivnu tablet igru učinila i javno dostupnom na svom veb-sajtu (www.total-serbia.rs).

„Važno je razgovarati s decom o saobraćaju, pravilima u saobraćaju i poštovanju tih pravila, ali i o značaju postojanja pravila uopšte. Igra može pomoći kao sredstvo i prilika za razgovor o ovim temama i kao pomoć deci pri sagledavanju pravila iz različitih perspektiva“ – izjavila je Ana Antanasijević, pedagog i kreator edukativnog dela programa.

Kako je u pitanju projekat namenjen svoj deci, Total Srbija odlučio je da kampanjom obuhvati i SOS dečje selo u Kraljevu, čiji stanovnici su mališani koji su iz različitih razloga ostali bez roditeljskog staranja, a koji odrastaju u selu uz SOS roditelje i biološke i SOS braću i sestre.„Total Srbija rešen je da učini saobraćaj sigurnijim za svu decu u Srbiji tako što će ih pripremiti za izazove koje on nosi sa sobom, te se nadamo da je ovo samo još jedna u dugačkom nizu akcija“ – zaključila je gospođa Kahvečioglu.

 

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela