Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » AMD se vraća na tržište super kompjutera

Nastavljajući nezaustavljivu ekspanziju EPYC procesora kroz sve tržišne segmente računarstva visokih performansi, AMD je objavio povratak na tržište super kompjutera, u saradnji sa čuvenom kompanijom Cray. Cray će za potrebe Naučno-istraživačkog centra Lawrence Berkeley National Laboratory kreirati moćni super kompjuter, nazvan „Perlmutter“, zasnovan na AMD EPYC procesorima nove generacije.

 

113715_cray_CS400_epyc_social_TW_1024x512 (2)

 

Perlmutter će biti sagrađen na bazi Cray CS500 linije super kompjuterskih klastera i biće tri puta moćniji u odnosu na postojeću instalaciju u čuvenoj laboratoriji, koju finasira departman za energiju, vlade SAD. Perlmutter će koristiti više od 7000 naučnika, za više od 600 projekata godišnje, razvijajući nove i usavršavajući postojeće izvore održive energije. Analiza masivnih skupova podataka, otkrivanje novih materijala i mnogo drugi eksperimentalni radovi su samo neki od zadataka koje će ovaj moćni superkompjuter da obrađuje.

Perlmutter, koji je dobio ime po nobelovcu, Saulu Perlmutteru, će ući u upotrebu 2020 godine i koštaće 146 miliona američkih dolara! Takođe, uz objavu rada na Perlmutteru, Cray je najavio i novu generaciju super kompjuterske platforme kodnog imena „Shasta“, koja je bazirana na AMD EPYC procesorima i Radeon GPU-ovima.

Osnovni parametri Crayeve CS500 platforme, bazirane na AMD EPYC procesorima podrazumevaju:

-Četiri dvoprocesorska čvora u standardnoj 2U šasiji

-Svaki čvor podržava dva PCIe 3.0 x16 slora (200Gb mrežne mogućnosti) i HDD/SSD konekcije

-EPYC 7000 procesori podržavaju 32 jezgra, odnosno 64 niti i 2TB DDR4 memorije u osmokanalnoj konfiguraciji

Povodom povratka AMD-a u svet super kompjutera, Forrest Norrod, AMD-ov generalni menadžer serverske divizije je istakao: „Izuzetno smo ponosni na partnerstvo sa korporacijom Cray na izradi Perlmutter superkompjutera. Ovo je izuzetno važan događaj, kako za AMD, tako i za kompletnu industriju, gde kroz kolaboraciju, skupa pomeramo granice performansi hardvera i softvera u cilju novih naučno-istraživačkih proboja.“

 

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela