Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Završen CeBIT 2015

CeBIT postaje sve jači. U drugoj godini fokusiranja sajma na profesionalne, poslovne posetioce CeBIT je na impresivan način potvrdio svoju poziciju najznačajnijeg svetskog događaja u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije. Više zakupljenih kvadrata, više posetilaca, veće učešće malih i srednjih preduzeća, jače internacionalno prisustvo, vrhunski konferencijski program i više investicija rezultati su kojima sajam može da se pohvali. “CeBIT je poslao impulse u ceo svet – informacije, inovacije i inspiracija sa CeBIT-a vode ka većem ulaganju”, izjavio je Oliver Freze (Frese), član upravnog odbora Deutsche Messe AG povodom zatvaranja sajma u petak (20. marta). “CeBIT je održao svoju reč. Na hanoverskom sajmištu tokom pet dana predstavilo se preko 3.300 izlagača iz 70 zemalja, a zabeleženo je rekordnih 201.000 posetilaca što je porast od 6% u odnosu na 2014-u godinu.“

 

CeBIT 2013, 05. bis 09. März

 

Vodeća tema sajma d!conomy stavila je u prvi plan ubrzanu digitalizaciju svih segmenata privrede i društva. „Posetioci CeBIT-a žele da vide orijentaciju digitalne ekonomije. Naročito su mala i srednja preduzeća svesna da pred njima stoje veliki izazovi, a upravo CeBIT nudi rešenja za njihovo savlađivanje“, reako je Freze.  Značajno je porastao udeo kompanija sa manje od 1000 zaposlenih, a veliko interesovanje bilo je i za kompanije koje nude ERP, CRM, business intelligence i ECM rešenja.

Posebna pažnja ukazana je mladim kompanijama kojih je ove godine bilo više od 350. CeBIT postaje sve mlađi, a start up-ovi sada već zauzimaju stalno mesto u srcu CeBIT-a. Oni na sajam donose potpuno novu energiju i kreativnost zbog čega organizatori nastoje da podstiču njihov dolazak na sajam i u narednim godinama.

Frese je zadovoljan i smerom u kom se razvija konferencija CeBIT Global Conferences. Ova konferencija je postala najznačajnija i najobuhvatnija međunarodna konferencija na kojoj se više od 200 kvalitetnih predavača iz poslovnog sveta, politike i nauke bave ključnim pitanjima sa kojima se susreće digitalna ekonomija. Ove godine publiku u Hanoveru posebno su inspirisali Kevin Mitnick, nekada najtraženiji haker na FBI listi, a danas borac za IT sigurnost, kao i nastup novinara Glenn Greenwald-a tokom koga se putem video linka uključio i sam Edward SnowdenGreenwald i Snowden su privukli čak 40.000 online gledalaca dok je celokupni online konferencijski program zabeležio rekordnih 100.000 gledalaca.

Uzbudljivo je bilo i u hali 6 gde se među mnogim nacionalnim štandovima predstavila Kina, zvanična zemlja-partner. Kineski centralni paviljon brojao je preko 600 kompanija, a među njima su se našla i velika svetska imena Huawei, ZTEAlibaba i Xiaomi.

Od izuzetne važnosti je činjenica da je CeBIT postao ne samo mesto za dobijanje informacija, već i pokretač investicija. Top menadžeri i rukovodioci kompanija sve više koriste CeBIT za ugovaranje poslova. Procenat stručnih posetilaca je ostao na istom nivou kao i pethodne godine: 90%, ali je vrednost ulaganja znatno povećana. Posetioci koji su na CeBIT 2015 došli sa namerom da ulože u IT rešenja i aplikacije potrošili su u proseku 150.000 evra. Rast je zabeležen i u pogledu broja posetilaca: prema FKM ovogodišnji CeBIT je zabeležio rast od 6 procenata i okupio ukupno 201.000 posetilaca.

Naredni sajam CeBIT 2016 održaće se od 14. do 18. marta 2016.

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela