Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » WeAreDevelopers World Congress 2023 – najveći svetski kongres za programere doveo Silikonsku dolinu u Berlin

  • Više od 12.000 učesnika i 500 predavača u kongresnom centru Messe Berlin
  • Sir Tim Berners-Lee otvorio kongres sa vizijom daljnjeg razvoja World Wide Web-a
  • Stack Overflow najavio novi alat “OverflowAI” zasnovan na veštačkoj inteligenciji
  • Legendarni kreator video igara John Romero predstavio biografiju “Doom Guy”
  • CODE100: WeAreDevelopers lansirao prvi svetski šampionat u kodiranju

WeAreDevelopers World Congress 2023, održao se 27. i 28. jula u Berlinu, te okupio programere i svetske tehnološke lidere koji su raspravljali o najvažnijim trendovima i inovacijama u industriji. Tokom dva dana organizatori su dočekali preko 12.000 posetilaca kongresnog centra Messe Berlin. Dosljedni ovogodišnjem sloganu “Shaping the Future. Together.” preko 500 predavača predstavilo je najnovije uvide u domenu razvoja software-a, digitalizacije i uticaja veštačke inteligencije (AI) na našu budućnost.

Kongres je otvorio Sir Tim Berners-Lee, izumitelj modernog interneta ili World Wide Web-a. Rangiran je među 100 najuticajnijih ličnosti 20. veka od strane TIME Magazina. Britanski fizičar, koji je svojim obraćanjem oficijelno otvorio kongres, primarno je zagovarao decentralizirane koncepte za dalji razvoj interneta. Berners-Lee prezentovao je i svoju viziju veštačke inteligencije, Web 3.0 i izneo predloge kako se privatnost i podaci korisnika mogu zaštiti od interesa velikih tehnoloških kompanija.

Stack Overflow: Svjetska premijera AI alata “OverflowAI”

Prashanth Chandrasekar (CEO, Stack Overflow) premijerno je najavio tokom prvog kongresnog dana – Overflow AI. Očekuje se kako će upotreba OverflowAI voditi ka značajnom porastu produktivnosti u razvoju software-a. “Nema dvojbe da će se, sa široko rasprostranjenim pristupom GenAI alata, programski kod pisati mnogo brže. Očekivano je i da će volumen najvjerovatnije eksplodirati korištenjem alata za kompletiranje koda, ali i poverenje programera u slične alate. Naš cilj sa Overflow AI je postići ne samo da programeri doprinose temeljima današnjeg GenAI, već i da su integralnim delom njegove budućnosti. Programeri i tehnolozi se moraju ponositi i preuzeti vlasništvo u saznanju da je zajednica budućnost veštačke inteligencije.”, naveo je Chandrasekar u svom obraćanju pred prepunom dvoranom kongresa u Berlinu.

Legendarni John Romero inspirisao posetioce sa biografijom “Doom Guy”

Poseban događaj za sve posetioce kongresa bilo je prisustvo John Romera, uz predstavljanje biografije “Doom Guy: Life in First Person.” John Romero je jedan od najuspešnijih dizajnera video igara (Doom, Wolfenstein 3D) i smatra se ocem  gejmerskog žanra iz prvog lica (eng. first person shooter).

WeAreDevelopers World Congress: Vodeća platforma za razmenu znanja među tehnološkim liderima

“Veoma se ponosimo što smo kreirali i razvili WeAreDevelopers World Congress kao platformu za razmenu između programera, svetskih lidera i globalnih tehnoloških kompanija. Impresivni odaziv posetilaca i kompanija – uključujući i sve relevantne lidere sa globalnog tržišta, kao i internacionalno poznate ličnosti iz tehnološkog svieta podcrtava poziciju WeAreDevelopers World Congress-a kao centralne i najvažnije platforme u globalnoj tech industriji”, objašnjava Sead Ahmetović, CEO i suosnivač WeAreDevelopers.

“Takođe smo ponosni da imamo mnogo predstavnika iz korporativnog svieta na našem kongresu”, nadovezuje se Rudi Bauer, CCO i Managing director u WeAreDevelopers. “Kompanije i developeri trebaju jedni druge. U sklopu WeAreDevelopers World Congress, oni mogu pronaći i čuti jedni druge, praveći ne samo bolji software, nego i bolje radno okruženje.”

Najveće takmičenje u kodiranju u Evropi

CODE100, najveće takmičenje i šampionat u kodiranju u Evropi premijerno je predstavljen ove godine u sklopu WeAreDevelopers World Congress 2023! U jedinstvenoj atmosferi takmičenja uživo, učesnici su se borili na centralnoj bini ispred više od 3.000 gledalaca za nagradni fond od 100.000 EUR. CODE100  nastavlja turneju kroz Amsterdam, London, Barcelonu, Beč i Zagreb, te završava sezonu glavnim finalom tokom WeAreDevelopers World Congress 2024 u Berlinu.


Naredni termin WeAreDevelopers World Congress 2024 već je zakazan (18.-19.07.2024.), te više informacija možete pronaći ovde.

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela