Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Šta nas očekuje na sajmu CeBIT?

Ekipa Polarotora prisustvovala je međunarodnoj press konferenciji  održanoj 03. februara u Beču povodom najave predstojećeg sajma CeBIT 2015, koji će se održati u Hanoveru od 16. do 20. marta.

Sajam broj 1 u svetu digitalne tehnologije CeBIT 2015 nastavlja da usmerava pažnju na sve veći uticaj informacionih tehnologija na poslovni svet, ali i društvo u celini. U skladu sa time odabrana je i vodeća tema predstojećeg CeBIT-a „d!conomy“ koja se odnosi na digitalizaciju danas prisutnu u svim granama industrije i ključni je pokretač inovacija u poslovnom i društvenom okruženju. Još jedna važna tema u fokusu sajma biće bezbednost. Zbog sve češćih cyber-napada koji godišnje naprave štetu od više milijardi dolara izlagači će na CeBIT-u predstaviti poslednja sigurnosna rešenja dizajnirana da spreče ovakve vrste napada.

 

CeBIT 2013, 05. bis 09. März

 

Zemlja-partner na CeBIT-u 2015 biće Kina. Pod temom „Inovacije, konvergencija, kooperacija“ predstaviće se preko 600 kineskih kompanija što će Kinu učiniti najvećom partnerskom zemljom na CeBIT-u ikada. Kineski centralni paviljon u hali 6 prostiraće se na površini od 3.000 m2 i na njemu će se predstaviti kineske high-tech firme, uključujući velika imena, među kojima su Alibaba, China Electronics Corporation, Datang Telecom, Huawei Technologies, Neusoft, TCL, Xiaomi i ZTE. Kina je posle SAD-a drugo najveće IT tržište na svetu, a sa prosečnim godišnjim rastom od 8,8 % najbrže je rastuća ekonomija u svetu u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

U prethodnim godinama CeBIT se sve više razvio u međunarodni stručni sajam Poslovna orijentacija započeta 2014. godine nastavlja se i ove. Koncept „IT. Business. 100%.“ sjajno se odrazio na strukturu posete: čak 92% od ukupno 210.000 posetilaca na CeBIT-u 2014 činili su stručnjaci iz IT branše, a sajam je bio zaslužan za ukupno 25 milijardi evra investicija u IT, što je znatno više nego u doba najveće posećenosti sajma. Sve ovo su jasni pokazatelji da se CeBIT ustalio kao najveći globalni sajam B2B orijentacije u svetu informacionih tehnologija.

Ove godine CeBIT će biti i najmlađi i najdinamičniji do sada. Raznovrsnost svežih ideja na sajam doneće oko 350 mladih start up-ova. Pored prezentacija 50 najboljih sa CODE_n takmičenja, u hali 11 u okviru posebne izložbe SCALE 11 može se pronaći neviđeni broj inovacija i poslovnih aplikacija razvijenih od strane mladih IT kompanija iz celog sveta. Takođe, organizatori sajma znatno su proširili ponudu za mala i srednja preduzeća. U hali 5 na raspolaganju IT menadžerima i predstavnicima MSP-a biće tim nezavisnih eksperata koji će im pružiti informacije i pomoći oko primene digitalne strategije u njihovim preduzećima.

Bogatu ponudu sajma upotpunjuju brojni forumi i predavanja. Kruna konferencijskog dela programa pripada najvećoj međunarodnoj IKT konferenciji CeBIT Global Conferences na kojoj će se više od 200 kvalitetnih predavača iz poslovnog sveta, politike i nauke baviti ključnim pitanjima sa kojima se susreće digitalna ekonomija. Među inspirativnim govornicima ove godine naći će se Jeremy Rifkin (američki ekonomski i sociološki teoretičar), novinar Glenn Greenwald (ključni akter u objavi Snowden-ovih dokumenata), Lida Yan (čelni čovek jedne od najvećih IT kompanija u svetu Huawei Enterprise), zatim „kineski Steve Jobs“ Lei Jun (suosnivač kompanije Xiaomi), Olivier Gremillon (izvršni direktor kompanije Airbnb za Evropu) i mnogi drugi.

CeBIT je jedinstvena platforma za svet biznisa, ali i za svet politike. Pored toga što se na sajmu predstavljaju IT inovacije, on služi i za građenje i jačanja veza između zemalja. Na sajmu svake godine učestvuje više nacionalnih delegacija, a sajam otvaraju važne ličnosti iz političkog i poslovnog sveta. Ove godine sajam će otvoriti nemačka kancelarka Angela Merkel i Džek Ma, osnivač svetskog giganta elektronske trgovine Alibaba.

Srpsku privredu će predstavljati tradicionalni izlagači: Geneko, HCP i Galeb Group, a po prvi put će samostalno nastupiti jedna softverska kompanija, FSD iz Novog Sada. Posle 11 godina uspešnih grupnih nastupa u organizaciji SIEPA-e i Privredne komore Srbije, na ovogodišnjem CeBIT-u Srbija neće imati nacionalni štand.

Sajam CeBIT 2015 biće otvoren za posetioce od ponedeljka, 16. marta do petka, 20. marta od 9h do 18h. Na sajmu se očekuje oko 4.000 izlagača iz 70 zemalja i preko 200.000 stručnih posetilaca.

Više informacija na: www.proexpo.co.rs

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela