Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Samsung predstavio viziju Interneta stvari na sajmu IFA 2015

Samsung je na sajmu IFA predstavio svoju viziju Interneta stvari (IoT), niz novih, povezivih uređaja i IoT usluga. Strategija Interneta stvari kompanije Samsung temelji se na načelima otvorenosti, saradnje među industrijama, i što je najvažnije, na pristupu u kom se čovek stavlja u središte tog ekosastava.

„Za Samsung, sajam IFA 2015 je događaj koji je posvećen Internetu stvari. Potpuno smo uvereni da će tehnologije Interneta stvari uneti revoluciju u oblast potrošačke elektronike, a ovaj sajam nam je prilika da vam pokažemo koliko smo daleko došli u tome u samo jednoj godini dana“, rekao je dr W.P. Hong, direktor marketinga Samsung Electronics i dodao. „Svake godine Samsung proda više od 300 miliona proizvoda u Evropi. Danas, naše proizvode koristi više od 85 miliona Evropljana u kući, ali sve više i na poslovima kojima se bave. Zato ni jedna druga organizacija u svetu nije bolje pozicionirana da pokrene industrijsku revoluciju koja neće biti toliko pokretana tehnologijama koliko ljudskim očekivanjima. Naša vizija Interneta stvari sažeta je u sloganu „In Sync With Life’, that’s an IoT for you“.

 

Samsung IFA 2015 01

 

Samsung SmartThings je predstavio novu liniju još snažnijih i jednostavnijih uređaja za korišćenje IoT. Alex Hawkinson, osnivač i direktor SmartThings je rekao da ukoliko revolucija Interneta stvari želi uspeti, IoT uređaji mogu biti izuzetno jednostavni za korišćenje i prilagodljivi potrebama korisnika koji im mogu pristupiti u trenucima kada nisu kod kuće. Novi Samsung SmartThings Hub, senzori i ažurirana aplikacija za mobilne telefone, predstavljen je danas u SAD. Sledeće nedelje, tehnologija će biti predstavljena u Velikoj Britaniji, a u Evropi tokom sledeće, 2016. godine.

Novi Samsung SmartThings Hub ima snažniji procesor koji mu omogućava video nadzor i ima dodatne baterije koje ga napajaju energijom do deset sati, u slučaju nestanka struje. Video nadzor je osmišljen tako da balansira između zaštite privatnosti i unapređenja sigurnosti, omogućavajući korisnicima da svom domu pristupe putem živog video prenosa, u bilo kom trenutku. Video nadzor omogućava snimanje samo u onim trenucima kad se u domu dogodi nešto neočekivano (na primer otvaranje ulaznih vrata). SmartThings je predstavio i novo rešenje Smart Home Monitor koje osigurava objedinjeni pristup i kontrolu u slučaju provale, požara, kvara na instalacijama i ostalim stvarima koje se mogu dogoditi u domu, obaveštavajući korisnika u stvarnom vremenu, posebnim porukama i video zapisima koji dolaze iz više kamera na telefon putem posebne aplikacije.

Dobar san jedan je od najvažnijih činilaca zdravog života, a uređaj Samsung SleepSense pomaže ljudima u boljem razumevanju spavanja. Senzor izgleda kao ravni disk i postavlja se ispod dušeka u krevetu i na taj način omogućava praćenje otkucaja srca i ritma disanja kao i kretanja osobe koje spava. SleepSense je umreženi uređaj koji pomaže u stvaranju boljeg doživljaja za spavanje. Povezuje se s drugim Samsungovim uređajima kao i s IoT uređajima drugih proizvođača. Na primer, kad osoba zaspi, SleepSense će ugasiti televizor i prilagoditi klima uređaj kako bi stvorio najbolju atmosferu za noćni odmor. Na osnovu praćenja obrazaca spavanja SleepSense kreira dnevne izveštaje koji se mogu čitati na korisnikovom pametnom telefonu. Aplikacija uz to donosi i stručne savete o tome kako poboljšati spavanje na osnovu prikupljenih podataka o korisnikovu metabolizmu. Sastav je izrađen u saradnji s dr. Christosom Mantzorosom, profesorom Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard. SleepSense postiže i do 97 odsto tačnosti u merenju parametara spavanja.

Samsung je predan širenju UHD ekosastava saradnjom sa kompanijama kao što su Netflix, Amazon, Wuaki, Chili, Strefa VoD, Videoland, Videoload, TVN i Viaplay, kao i sa regionalnim radio difuzijskim partnerima širom Evrope, kao što su Canal Plus i HD+, koji su važni za stvaranje i isporuku UHD sadržaja u celom svetu. Partnerstvima sa globalnim liderima u UHD prostoru Samsung dovodi UHD sadržaja na tržišta, pa korisnici mogu uživati u svojim omiljenim serijama i drugim sadržajima kad god to žele, gledajući ih na slici vrhunskog kvaliteta. Samsung se udružio i sa kompanijom Gamefly i pokrenuo uslugu Gamefly Streaming. Gamefly Streaming je pretplatnička usluga uz pomoć koje korisnici mogu igrati najbolje svetske video igre bez potrebe posedovanja konzole, kablova ili diskova. Gamefly putem Interneta prenosi neke od najpopularnijih naslova iz sveta video igara: Arkham Origins, Lego Batman 3, GRID 2 i HITMAN Absolution koje se sada mogu igrati direktno na Samsung Smart TV-u.

Svojim najvažnijim zadatkom Samsung smatra stvaranje televizora koji će korisnicima pružiti najbolje korisničko iskustvo gledanja. Samsungovi SUHD televizori mogu prenositi sliku High Dynamic Range (HDR) kvaliteta koja ima najveći kontrast, najsjajnije boje, najdetaljnije pojedinosti kako na tamnijim tako i na najsjajnijim delovima slike. Slika je na Samsungovim televizorima živopisnija i autentičnija nego ikada pre. Vlasnici Samsungovih televizora mogu biti uvereni i u to da su njihovi uređaji prvi na tržištu koji imaju ugrađenu podršku za novu HDMI 2.0a specifikaciju, koja omogućava prenos HDR meta podataka iz svih spoljnih uskladivih izvora takvih sadržaja. Softverska nadogradnja pruža vlasnicima SUHD televizora najbolju moguću sliku. Ta nadogradnja firmwarea za cilj ima proširenje spektra dostupnih izvora HDR sadržaja kao i da postavi sasvim novi standard televizije i industrije zabave, gledane u celini. Korisnici mogu uživati u superiornom kvalitetu slike i na Samsungovim televizorima sa zakrivljenim ekranima, čime se ostvaruje doživljaj gledanja gotovo ravan onome koji imamo kad svojim očima gledamo prirodu. Korisnici mogu odabrati SUHD televizore sa zakrivljenim ekranom između 28 modela, veličine od 48 do 105 inča.

Samsung WW8500 AddWash je prva mašina za pranje veša na svetu koja korisnicima omogućava stavljanje veša u bilo kom trenutku programa za pranje, zahvaljujući inovativnoj Add Door funkcionalnosti. Jednostavno pritisnete dugme za pauzu, bubanj mašine se zaustavlja što omogućava ubacivanje dodatnog veša. AddWash vodi posebnu brigu o finim tkaninama, koje su se do sada prale ručno, omogućavajući njihovo dodavanje u bubanj na početku programa za ispiranje. AddWash mašina za pranje veša može biti umrežena s raznim uređajima koje pokreću operativni sistemi Android i iOS, što korisnicima daje mogućnost nadzora tog uređaja na daljinu, putem pametnog telefona. Novi model mašine za pranje veša WW8500 Add Wash, pomaže korisnicima da rublje operu brže i bolje zahvaljujući ugrađenoj tehnologiji brze rotacije SuperSpeed, putem koje se normalna količina veša može oprati za manje od sat vremena. Taj uređaj ima i funkciju SuperSpray, koja koristi snažan mlaz vode za bolje ispiranje deterdženta. Uz poboljšanu funkciju ecobubble mehurići prodiru u tkaninu i do 40 puta brže i snažnije od tradicionalne kombinacije sapuna i vode.

Samsung na automobile gleda kao na važan deo ekosistema Interneta stvari, sarađujući sa nekoliko vodećih svetskih proizvođača na inovacijama u tom segmentu tehnologije. Samsung SmartThings će uskoro u automobile marke BMW slati podatke iz SmartThings Hub senzora, direktno na radnu ploču automobila. Aplikacija SmartThings će uskoro pratiti tehnički status automobila BMW, čak ga daljinski zaključavati i otključavati. Samsung je objavio i pojedinosti o partnerstvu sa kompanijom Volkswagen, koja svojim korisnicima nudi iskustvo vožnje u umreženom automobilu zahvaljujući aplikaciji Car Mode for Galaxy, utemeljenoj na MirrorLink, industrijskom standardu za umrežavanje automobila. Aplikacija Car Mode for Galaxy radi na dodir, ali njom se može upravljati i glasom, zahvaljujući S-Voice funkciji, pa korisnicima omogućava primanje poziva na siguran način, a istovremeno putem nje mogu slušati muziku ili dobiti uputstva kako bi lakše i brže došli do željenog odredišta. Na glas čita i pristigle SMS poruke.

Partnerstvo sa kompanijom Volkswagen donosi i aplikaciju Volkswagen App na Samsungove uređaje. Ta aplikacija povezuje novi Samsung Gear S2 ručni sat s Volkswagenovim vozilima i tako omogućava interakciju s vozilom direktno sa zgloba ruke.

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela