Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Roboti bi do 2025. godine mogli da zamene oko 3,5 miliona radnika u Japanu, tvrde japanski stručnjaci

roboti_kao_radniciUpotreba robota bi, smatraju oni, pomogla da se izbegne nestašica radne snage zbog rapidnog starenja japanskog stanovništva.

Japan očekuje da će se do 2030. godine njegova radna snaga smanjiti za čitavih 16 odsto, dok će broj starih osoba nastaviti da raste.

Postavlja se pitanje ko će da obavlja poslove, budući da zemlja nije navikla, niti je pripremljena za imigraciju većih razmera.

Stručnjaci trusta mozgova “Memorijalna fondacija mašinske industrije” ističu da bi roboti, od mikroskopskih kapsula koje služe za detektovanje bolesti, do usisivača poslednje generacije, pomogli da se popune praznine.

Umesto da svaki robot zameni po jednog radnika, stručnjaci fondacije predlažu da roboti pomažu ljudima da se usredsrede na važnije stvari.

Japan bi tako mogao da 2025. uštedi 21 milijardu dolara na ime zdravstvenog osiguranja za stare osobe koristeći robote koji bi nadgledali zdravstveno stanje starih osoba.

Osobe koje se staraju o drugima uštedele bi više od jednog sata dnevno kada bi im roboti pomagali u čuvanju dece, brizi oko starih osoba i obavljanju kućnih poslova. Zadaci robota bi mogli da budu i glasno čitanje knjiga ili pomoć pri kupanju starijih osoba.

Japanska vlada smatra da će do 2055. godine 40 odsto stanovnika te zemlje imati više od 65 godina

Oznake:
© 2009 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela