Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Reportaža iz Berlina sa najvećeg sajma potrošačke elektronike – IFA 2023

Najveći evropski sajam potrošačke elektronike i kućnih aparata IFA održan je u Berlinu od 1. do 5. septembra. Ovo je najdugovečniji tehnološki sajam na svetu i ove godine obeležio je i jedan značajan jubilej – 99 godina od osnivanja.

Vladimir Bubanja – Novinar TV emisije Polarotor

Inače, sajamska industrija je predhodnih par godina pretrpela velike poteškoće iz svima dobro poznatih razloga, a sada se nekako ipak sve vraća u normalu, pa se tako i sajam IFA konačno vratio na ono sto je nekad bio.U međuvrmenu desile su se i neke promene u samom menadžmentu i organizacionom delu sajma IFA. Naime, “Messe Berlin”, odnosno sam Berlinski sajam nije više vlasnik i organizator IFE, već jedna druga kompanija, ali je mesto održavanja sajma ostalo isto, tako da je u organizacionom smislu u principu sve kao što je bilo nekada, a neke stvari čak i mnogo bolje.

Tako su posetioci sajma i ove godine imali priliku da vide šta nas to novo čeka u svetu tehnologija – od mobilnih telefona, televizora, kućnih aparata, bele tehnike, pa sve do robotike, veštačke inteligencije, pametnih kuća, izložbe startapova, ali i zanimljivih keynote prezentacija.

Ove godine više od 2050 izlagača predstavili su svoje najnovije proizvode i usluge vezane za tehnološke inovacije. Na raspolaganju je bilo svih 26 hala Berlinskog sajma na više od 130.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. A realno, ove godine bilo je prepuno novih iskustava za posetioce. Pored ostalog veliko interesovanje izazvala je izložba pod nazivom “Robotics Hub” u hali broj 20, gde se moglo videti  kako se to roboti pokreću uz pomoć veštačke inteligencije, ali i kako će konkretno ti roboti u vrlo bliskoj budućnosti postati naši pomoćnici, poslovni saradnici, ili što da ne – čak i naši prijatelji.

Ove godine na sajmu je prdstavljeno i prvo takozvano “Selo održivosti” u skladu sa zelenim inovacijama i adekvatnim pametnim aplikacijama, a tamo su se održavala i razna stručna predavanja na tu temu. Namena ove “Kuće pametnog življenja” bila je da posetiocima pruži osećaj življenja u održivoj budućnosti, a sve to s tehnologijom koji je dostupna već danas.

Još jedan poznati deo sajma je Inovativni centar pod nazivom IFA NEXT, koji je uvek omiljen među posetiocima, a ove godine više od 350 startapova su imali priliku da međunarodnoj javnosti, ali i potencijalnim investitorima predstave svoje ideje i uređaje.

Tokom sajma je tradicionalno održano i niz premijera novih uređaja, a među najzapaženijima je  bila prezentacija globalnog tehnološkog Brenda Honor, koja je u okviru zvaničnog IFA Keynote događaja prezentovala najnoviji model sklopivog telefona Honor Magic V2, koji je specifičan po tome što je najtanji i najlakši sklopivi telefon do sada.

Ipak, utisak je da je sajam IFA na neki način obeležio inovativni koncept sklopivih telefona budućnosti sa potpuno novim interaktivnim rešenjima, koji na svojevrstan način transformišu sklopivi pametni telefon u ultimativni fizičko-digitalni modni detalj zahvaljujući nizu prilagodljivih i uvek aktivnih ekrana koji oponašaju dizajn moderne torbice. Tim povodom, a neočekivano za jedan tehnološki sajam, održana je i mini modna revija na kojoj su manekenke na atraktivan i sebi svojstven način predstavile ovaj novi uređaj budućnosti, za koga definitivno možemo da kažemo da će ga dame prosto obožavati!

Vladimir Bubanja

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela