Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Polarotor u Lisabonu na konferenciji IFA GPC 2017

Reporter Polarotora boravio je od 20. do 23. aprila u Lisabonu, gde je održana ovogodišnja IFA globalna pres konferencija na kojoj je najavljen sajam IFA 2017, najveći evropski sajam potrošačke elektronike i kućnih aparata koji će se kao i svake godine održati početkom septembra meseca u Berlinu.

 

mam_282646_466018_Fancybox-de

 

Glavni grad Portugalije nadaleko je poznat po svojoj lepoti, turističkim atrakcijama, fado muzici, gurmanskim specijalitetima, ali i vrhunskim lokalnim vinima. Lisabon već godinama važi za jednu od najpopularnijih destinacija za sve ljubitelje putovanja. Svrha puta u Lisabon bilo je učešće TV emisije Polarotor na međunarodnoj pres konferenciji IFA GPC 2017 (IFA Global Press Conference 2017), koja je ove godine okupila oko 300 najeminentnijih IT novinara iz celog sveta, među kojima je i POLAROTOR imao svog zvaničnog  predstavnika.

 

ifa gpc 1

 

Prvog dana konferencije održane su prezentacije pojedinih kompanija koje će aktivno učestvovati na ovogodišnjem sajmu u septembru. Izmedju ostalih tu su bili Philips, Samsung, Sennheiser, Porsche Design i mnogi drugi. Oni su tokom medija panela prezentovali svoje najnovije proizvode, a u lobiju hotela Merriott u Lisabonu gde se održavao ceo događaj, tradicionalno je organizovan i mali izlagački deo gde su nam ove kompanije na neki način nagovestile šta to pripremaju da nam premijerno prikažu na sajmu u Berlinu.

 

ifa gpc 2

 

Drugi dan bio je rezervisan za glavni događaj celokupnog skupa, a to je naravno IFA GPC 2017 konferencija, tokom koje su nas IT stručnjaci i analitičari uputili u trendove za koje se smatra da će obeležiti ovu godinu.  Tako smo saznali da se na osnovu kretanja na tržištu i razvoja novih uređaja, u ovoj godini očekuje rast popularnosti stilizovanih i atraktivno dizajniranih televizora, koji svoje vrlo tanke ekrane mogu uklopiti  u zidove pomoću skrivenih magneta, pa na taj način izgledaju kao umetnička slika na zidu. Ultra HD rezolucija nastaviće da se razvija pomoću HDR tehnologije, koja obezbeđuje izuzetan nivo kontrasta i izrazito detaljnu sliku.

 

ifa gpc 3

 

Kada je televizija u pitanju još jedan zanimljiv podatak je da bez obzira na neospornu popularnost YouTube-a i streaming servisa poput Netflix-a, linerana televizija je i dalje najgledanija. Istraživanja su pokazala da se televizija u Evropi gleda svakog dana u proseku po 235 minuta.

Sledeći zanimljiv podatak vezan je za mobilne telefone. Očekuje se da će se tokom 2017. godine prodati ukupno oko 1,48 milijardi smart telefona, što zaista deluje više nego impresivno. Dalje, bežične slušalice beleže sve veću popularnost poslednjih godina, a na tržištu će se naći još veći broj modela s aktivnim sistemima za redukciju okolne buke (active noise cancelling).

Još jedan od preovlađujućih trendova u narednom periodu biće glasovna kontrola raznih uređaja u kući. Sve veći broj mrežnih uređaja podržavaće ovaj vid kontrole u pametnim kućama, a razvoj veštačke inteligencije dodatno će sve to olakšati. Ipak, ovo otvara novo pitanje, a to je – sajber bezbednost, pa je očuvanje privatnosti najavljeno kao još jedna od ključnih tema na predstojećem sajmu IFA.

 

Image2

 

A kako je najavljeno ove godine sajam će biti veći nego ikada. Kada su inovacije u pitanju, pored IFA Global Marketa, koji je uveden prošle godine i održava se na posebnom sajamskom prostoru „Station Berlin“, ove godine sajam će biti ponovo unapređen i očekuje nas  još jedna specijalna inovacija, a to je  događaj pod nazivom „IFA NEXT“, potpuno novi koncept sama IFA, koji će na jednom mestu privući i startupe, ali i razne druge inovativne projekte  spajajući sve to s već poznatim pratećim sajamskim konferencijama.“ IFA NEXT“ će se nalaziti u hali br. 26 berlinskog sajma i obuhvataće dve specijalno dizajnirane „arene“ za inovacije u kojima će se održavati prezentacije i demonstracije.

Sve u svemu, pripreme za sajam IFA 2017 koji se održava u Berlinu od 01. do 06. septembra su već uveliko počele. Mi ćemo kao i svake godine biti u Berlinu na licu mesta, a pozivamo i sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže. Sada je pravo vreme da se informišete i isplanirate put u Berlin.

Vladimir Bubanja

 

IFA-Logo_Date_png

 

 

 

 

 

© 2017 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela