Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Polarotor u Hong Kongu na IFA GPC 2016 konferenciji

Reporter Polarotora upravo se vratio iz Hong Konga, gde je sajam IFA kao najveći evropski sajam potrošačke elektronike (koji se održava svake godine početkom septembra meseca u Berlinu), organizovao globalnu medjunarodnu press konferenciju – IFA GPC 2016.

 

Polarotor uvek na licu mesta – Konferencija IFA GPC 2016 u Hong Kongu

 

To je bila deseta, jubilarna po redu IFA GPC konferencija, ali prvi put organizovana van Evrope i to na dalekom istoku, a zašto baš tamo? Ove godine je za to postojao poseban razlog. Ali da krenemo redom… Dalek je put do Hong Konga, prvo 5 sati leta od Beograda do Abu Dabija, par sati provedenih na (doduše luksuzno opremljenom) aerodromu u Abu Dabiju, pa nakon toga još 8 sati leta do Hong Konga, sve u svemu put dugačak oko 10.000 km. Konačno, u ranim jutarnjim časovima po lokalnom vremenu (vremenska razlika je 6 sati) stižemo u Hong Kong, veliki međunarodni finansijski i trgovački centar, inače posebni administrativni region Narodne Republike Kine, za koga važi da ima jednu od najliberalnijih ekonomija na svetu.

 

c8e139a02174b848181f003145046a3f.febd866712fe48a1d3fa1b3b6ea89e82

Hong Kong ima oko 7 miliona  stanovnika i verovatno je to jedan od najgušće naseljenih područja na svetu. Da podsetim samo, Hong Kong je do 1997. godine bio britanska kolonija, a on što je ostalo iz tog vremena, a nama sa ovih prostora prvo upada u oči je to da na ulicama možemo videti puno dabl-dekera, odnosno autobusa i tramvaja na sprat. Deluje je da saobraćaj veoma gust, ali gradski prevoz odlično organozovan. Vozi se se i dalje levom stranom kao u Britaniji, a fascinanto deluje informacija je da to grad sa najviše nebodera na svetu koji imaju preko sto spratova.

 

20160417_212220

IFA GPC konferencija je i ove godine okupila oko 300 najeminentnijih IT novinara iz celog sveta, koji su  doputovali u Hong Kong da se upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti kućnih aparata i potrošačke elektronike. Pored glavnog dogadjaja, a to je naravno – „IFA Global Press Conference 2016“, održano je i niz kraćih prezentacija kompanija koje će učestvovati na ovogodišnjem sajmu IFA u Berlinu, kao i nekoliko medija panela na temu budućnosti razvoja potrošačke elektronike.

 

pocetak 2

Vladimir Bubanja – reporter Polarotora na konferenciji u Hong Kongu

 

Tako smo saznali i niz zanimljivih analitičkih podataka iz ove oblasti, a upravo u skladu sa tim trendovima rukovodi se i sajam IFA u Berlinu, pa očekujemo da ćemo ove godine na sajmu imati priliku da između ostalog vidimo brojne nove pametne satove, akcione kamere, bluetooth audio headsetove, „health care“ gedžete čije je tržište u velikom porastu, ali i sve popularnije Virtual Reality uređaje.

 

 

 

 

 

Kada je reč o televizorima, naglasak će biti na još većim ekranima i povećanju funkcionalnosti gledanja sadržaja na Internetu. Neminovan je znatan rast popularnosti YouTube,  Netflix i drugih streaming servisa. IFA će ove godine odgovoriti na sve te nove tehnološke trendove i to na još većem izložbenom prostoru neko ikada.

Image1

Naime, velika novost ove godine je da će paralelno sa glavnim događajem biti organizovan i takozvani “IFA Global Market” na dodatnih 10.000 kvadratnih metara i to na potpuno novoj lokaciji, dobro povezanoj sa sajamskim halama u Berlinu na koje smo već navikli.

 

global market

IFA Global Markets – Sajam IFA u Berlinu će ove godine u Berlinu biti dodatno proširen

 

Ali ostali smo dužni odgovor na pitanje sa početka reportaže: Zašto je ove godine baš Hong Kong izabran za destinaciju gde se održava IFA GPC konferencija? Odgovor je u tome što se naše putovanje ne završava u Hong Kongu, već nastavljamo dalje… Nakon druženja i završetka IFA Globalne press konferencije u Hong Kongu naše putešestvije se nastavlja dalje u susednu Kinu, u grad Shenzhen, koji je udaljen samo 30-tak kilometara od Hong Konga i gde je svečano otvoren novi sajam sa nazivom “CE China”. Ovaj sajam je u osnovi baziran na IFA konceptu i na neki način predstavlja verziju sajama IFA za područje Azije. Na sajmu su svoje proizvode iz oblasti potrošačke elektronike prezentovali kako veliki svetski brendovi, tako i mnogobrojne manje lokalne kineske  komapanije. Ali o sajmu “CE China” opširnije nekom drugom prilikom.

 

ce china

 

Sve u svemu pripreme za sajam „IFA 2016“ koji se održava u Berlinu od 02. do 07. septembra su već uveliko počele… I upravo sada je pravo vreme da isplaniramo put u Berlin. Polarotor će svakako biti kao i uvek na licu mesta u Berlinu, a pozivamo i vas da nam se pridružite.

Vladimir Bubanja

 

196a5f2024e0a08373b027433771f596.3ca2732c7fbe3d227ff8acc9e51f1c55

Miss IFA – Ove godine je odabrana nova devojka koja će promovisati sajam IFA u Berlinu

 

 

 

 

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela