Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » HANNOVER MESSE 2024 – Veštačka inteligencija kao ključ za konkurentnu i održivu industriju

Jačanje konkurentnosti, zaštita okolina, promovisanje promovisanje – to su glavni zadaci sa kojima se industrija danas suočava. Inovativne tehnologije su ključ za savladavanje ovih izazova. Ali kako kompanije mogu efikasno da iskoriste automatizaciju, veštačku inteligenciju, obnovljive izvore energije i vodonik? I koji koraci se mogu preduzeti da se suprotstavi predstojećoj deindustrijalizaciji Evrope? HANNOVER MESSE 2024 će dati odgovore, od 22. do 26. aprila.

„Geopolitičke tenzije, klimatske promene, usporeni rast, visoke cene energije i nedostatak kvalifikovanih radnika su postavile efikasnost i disciplinu troškova među dominantne teme u kompanijama. Istovremeno, veštačka inteligencija dovodi do dubokih promena u svetu rada u industriji. Povrh toga, poslovni lideri i trgovinska udruženja upozoravaju na deindustrijalizaciju Evrope“, kaže dr Jochen Kockler, izvršni direktor Deutsche Messe AG, opisujući okruženje u kojem se održava ovogodišnji HANNOVER MESSE.

„HANNOVER MESSE je ove godine važniji nego ikada, jer je privredno okruženje retko kada u prošlosti bilo ovako nestabilno. U Hanoveru će biti predstavljene tehnologije i rešenja koja će industriji omogućiti proizvodnju na konkurentnoj i održivoj osnovi. Sajam će biti posvećen inteligentnoj i ugljenično neutralnoj proizvodnji, veštačkoj inteligenciji, vodoniku i međusektorskim energetskim rešenjima. HANNOVER MESSE će tako stvoriti bedem protiv preteće deindustrijalizacije Evrope“, kaže Kockler. „Naši izlagači će pokazati da je konkurentna industrijska proizvodnja moguća u Evropi. Međutim, to će zahtevati regulatorni okvir koji promoviše inovacije i preduzetništvo.”

Hannover Messe Preview 2024

Rešenje leži u kombinaciji automatizacije, digitalizacije i elektrifikacije, široke međuindustrijske i prekogranične saradnje i jasnog političkog kursa. „Sa glavnom temom ‘ Energizing a Sustainable Industry ‘, više od 4.000 izlagača, predstavnicima politike i industrije visokog kalibra i sa Norveškom kao zemljom partnerom, HANNOVER MESSE 2024 je idealna platforma za to.

Očekuje se da će na sajmu prisustvovati više od 300 privrednih delegacija. Nemački kancelar Olaf Šolc će zajedno sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom otvoriti HANNOVER MESSE. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemački ministar ekonomije Robert Habek iskoristiće vodeći svetski sajam industrije za razmenu ideja sa predstavnicima industrijskog sektora. „Ako Evropa želi da zadrži značajnu i održivu proizvodnju i investicije, onda se količina birokratije mora hitno smanjiti, na primer kroz brže planiranje i procedure odobravanja“, apeluje Kockler.

„Posetioci HANNOVER MESSE-a traže smernice o tome kako mogu da koriste automatizaciju, veštačku inteligenciju, obnovljive izvore energije ili vodonik na smislen način. Upravo to je stručnost koju mogu da pruže izlagači na HANNOVER MESSE-u“, kaže Kockler.

Među kompanijama koje izlažu uključuju globalne tehnološke gigante kao što su Accenture, AVS, Bosch, DELL Technologies, ​​Google, Microsoft, SAP, ServiceNov, Schneider Electric i Siemens, kao i lideri u tehnologiji malih i srednjih preduzeća kao što su Beckhoff, GP Joule, ebm-papst, Ericsson, Festo , Turck, Harting, ifm, igus, LAPP, Pepperl+Fuchs, Phoenik Contact, Rittal, Schunk, SEV-Eurodrive, Vago, VIBU i Ziehl-Abegg plus renomirane istraživačke organizacije kao što su Fraunhofer-Gesellschaft i Karlsruhe Institute of Technologi ( KIT) i više od 300 industrijskih startapa.

Veštačka inteligencija: sledeći nivo industrijske digitalizacije

Već više od decenije, HANNOVER MESSE je najvažniji sajam za digitalizaciju industrije. Veštačka inteligencija sada podiže industrijsku digitalizaciju na sledeći nivo, čini procese efikasnijim i dodaje novu vrednost. Korišćenjem veštačke inteligencije kompanije će moći da skrate vreme razvoja uz uštedu resursa i energije.

„Brzina kojom AI rešenja pronalaze svoj put u industriji oduzima dah. Kompanije treba da investiraju sada i, pre svega, da upoznaju svoje zaposlene sa mogućnostima koje nudi veštačka inteligencija, inače će zaostati od konkurencije“, naglašava Kockler. „AI je ključ za konkurentnost i održivost u industriji.“

Na HANNOVER MESSE-u će biti predstavljene konkretne mogućnosti primene: roboti koji se mogu kontrolisati glasom, mašine koje automatski prepoznaju defekte; ili sistemi koji skraćuju zastoje kroz prediktivno održavanje. Kockler: „U bliskoj budućnosti, generativna AI će moći da dizajnira mašine. To će dovesti do fundamentalnih promena u profilima poslova inženjera – tema o kojoj će se takođe raspravljati na HANNOVER MESSE-u.”

Kada će doći ekonomija vodonika?

Sa sve većom upotrebom nepredvidivih obnovljivih izvora energije, vodonik sve više dolazi do izražaja kao pogodan nosilac energije za ekonomiju bez emisija. U Hanoveru će svoja rešenja predstaviti oko 500 izlagača iz industrije vodonika i gorivnih ćelija. Ovo čini HANNOVER MESSE najvećim i najvažnijim sajmom na svetu za temu vodonika.

Kockler: „Vodonik nudi ogromne mogućnosti kao nosilac zelene energije. Međutim, trenutni tempo je prespor.” Razvoj ekonomije zasnovane na vodoniku zahteva donošenje smelih političkih odluka u oblasti regulacije, intenzivno istraživanje i razvoj za brzu implementaciju, i razvoj neophodne infrastrukture. To je jedini način da se uspostave održivi poslovni modeli. „Na HANNOVER MESSE-u ćemo demonstrirati šta je tehnološki izvodljivo i stvoriti okvir za diskusiju između predstavnika politike i industrije. Nadamo se da ćemo omogućiti donošenje odluka o specifičnoj mapi puta ka funkcionalnoj ekonomiji vodonika“, kaže Kockler.

Zemlja-partner Norveška: moćna energija i digitalizacija

Norveška koristi globalnu scenu koju nudi HANNOVER MESSE da bi se, između ostalog, predstavila kao inovativan i pouzdan energetski partner. Moto zemlje partnera je „Norveška 2024: Pionir u zelenoj industrijskoj tranziciji“. Ovo naglašava ambiciju Norveške da igra ključnu ulogu u razvoju rešenja u oblastima obnovljivih izvora energije, proizvodnje sa neutralnom emisijom ugljenika, hvatanja ugljenika i digitalizacije industrije.

Na konferenciji „North Sea Energy Hub” 23. aprila, političari i stručnjaci iz Norveške i Nemačke će razgovarati o tranziciji u energetskoj politici, sa fokusom na opšte političke uslove, kao i na tehnološki razvoj i primene. Kockler: „Norveška je evropski pokretač za energiju i digitalizaciju, što znači da se savršeno uklapa u HANNOVER MESSE.”

Evropska unija: jak ekonomski savez

Dva meseca pre evropskih izbora, Evropska unija će se na HANNOVER MESSE-u predstaviti kao snažan ekonomski savez. Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, započeće program govorom na ceremoniji otvaranja 21. aprila. Program EU tokom sajma uključuje konferenciju „Ulaganje u evropsku industriju“ 22. aprila, na kojoj će predstavnici industrije moći da razgovaraju sa političarima EU o temama kao što je Green Deal.

HANNOVER MESSE je vodeći svetski sajam industrijske tehnologije. Njegova glavna tema „ Energizing a Sustainable Industry “ okuplja izlagače iz oblasti mašinstva i elektrotehnike, digitalne industrije i energetskog sektora kako bi predstavili rešenja za budućnost proizvodnje i snabdevanja energijom. Vodeće teme su Industrija 4.0/Manufacturing-X, energija za industriju, digitalizacija/veštačka inteligencija i mašinsko učenje, proizvodnja bez ugljenika, kao i vodonik i gorivne ćelije. Konferencije i forumi dopunjuju program. Sledeće izdanje sajma trajaće od 22. do 26. aprila 2024. u Hanoveru, Nemačka. Zemlja partner će biti Norveška.

© 2024 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela