Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » CEBIT 2018: Dobro poznati IT sajam u novom ruhu

CEBIT je sajam koji već desetak godina unazad doživljava transformaciju, za koju možemo da kažemo da je kulminirala ove godine. Tokom poslednje decenije, CEBIT se sve više udaljavao od koncepta „sajma za mase“, a sve više transformisao u B2B IT sajam. Ove godine ne samo da su predstavljene nove teme i nov format događaja, već je on i promenio termin.

 

cebit-2018

 

Nakon što je decenijama termin održavanja bio tokom marta, CEBIT je od ove godine pomeren za jun (održava se od 11. do 15. juna). Takođe, smanjen je i obim sajma i značajno su podignute cene ulaznica, što sve zajedno ukazuje na to da su organizatori rešili da se u potpunosti fokusiraju na poslovne korisnike.

To što ove godine nije bilo rekorda u broju posetilaca ne treba nikoga da brine, a naročito ne izlagače. Visoka cena karata je odličan filter koji odvaja zaista prave IT profesionalce i poslovne ljude od tzv. „skupljača sajamskog materijala“, jer poenta ovako organizovanog sajma jeste da izlagači mogu da očekuju „kvalitetne“ posetioce koji su tu došli da naprave poslovne kontakte i ugovore poslove.

Pored izlagačkog dela, sajam ove godine obiluje i velikim brojem konferencija, pratećih događaja i networking sesija, sa zajedničkom temom koja se tiče digitalizacije poslovanja i života. Sajam je podeljen na četiri glavne grupe. Prvo, tu je d!conomy, platforma koja pokazuje predanost ka digitalizaciji poslovanja i javnih servisa. To je deo u kome internacionalne kompanije iz oblasti digitalne ekonomije predstavljaju svoja rešenja za digitalizaciju.

Druga grupa nazvana je d!tec i ona je fokusirana na našu digitalnu budućnost. Ona se bavi novim tehnologijama koje su već došle na tržište ili za koje se očekuje da će biti na tržištu u narednom periodu i daje uvid u to kakva može da nam bude tehnološka budućnost. Ovde su predstavljeni inovativni proizvodi, ali i inovativni poslovni modeli koji bi mogli da preuzmu primat u budućnosti poslovanja.

Treća grupa, d!talk, je u stvari konferencija unutar sajma. Pored glavne bine na kojoj su držani najinteresantniji govori, širom sajma je bilo raspoređeno još 10 manjih bina, na kojima su održavane prezentacije vezane za teme koje su dominirale na okolinim štandovima.

I konačno, četvrta grupa ovogodišnjeg CEBIT-a, d!campus, predstavljali su štandovi postavljeni na otvorenom prostoru. To je bilo mesto gde je tehnologija predstavljena uživo, ali i mesto okupljanja posetilaca i izlagača nakon završetka napornog dana. Nekoliko velikih bina na kome su se neprestano održavali koncerti, kao i veliki panoramski točak bili su lokacije oko kojih su se stvarale najveće gužve.

Na ovogodišnjem CEBIT-u bila je prisutna i kompanija FSD iz Novog Sada kojima je ovo četvrto pojavljivanje sajmu. Njihova osnovna delatnost kojom su se i prezentovali na sajmu je razvoj softvera (web aplikacije, eCommerce rešenja, ERP, CRM…)

Izvor: www.ictvesti.com

 

 

 

 

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela