Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » 13.888 AMD-ovih GPU-ova i 3.472 CPU-a pokreću najbrži industrijski super-kompjuter globalnog energetskog giganta

Globalni energetski gigant, kompanija Eni, započeo je izgradnju novog računarskog sistema visokih performansi (HPC), HPC6, čiji je cilj značajno povećanje računske snage HPC4 i HPC5 sa njihovih trenutnih 70 PFlop/s na vrhunac od preko 600 PFlop/s, ili 600 kvadriliona matematičkih operacija u sekundi. Enijev novi HPC sistem, koji karakteriše izvanredna računarska snaga, tako označava povećanje računarskog kapaciteta za red veličine u odnosu na svog prethodnika.

Arhitektura HPC6 zasnovana je na istoj tehnologiji koja pokreće vodeće sisteme te vrste na globalnom nivou. HPC6 sistem i njegovo skladište će obezbediti Hewlett Packard Enterprise (HPE), koji je pobedio na tenderu u konkurentnom međunarodnom procesu, a koristiće HPE Cray EX4000 sisteme i HPE Cray ClusterStor E1000 tehnologije za HPC6 sistem i skladište. Računarski sistem uključuje AMD EPYC CPU i AMD Instinct GPU, zajedno sa HPE Slingshot Interconnect, otvorenim Ethernet-baziranim visokim performansama dizajniranim da podrži radna opterećenja klase exascale. Kada bude završen, HPC6 će biti jedan od najmoćnijih svetskih super-računara namenjenih industrijskim aplikacijama.

U skladu sa Enijevom posvećenošću održivosti, HPC6 će biti energetski efikasniji, minimizujući emisije ugljenika. Biće lociran u posebnoj zoni u okviru Green Data Centra, gde je izgrađen novi sistem za tečno hlađenje kako bi se dodatno poboljšala njegova efikasnost i održivost.

Izvršni direktor Enija Claudio Descalzi rekao je: „Kroz ovu inicijativu nastavljamo demonstrirati naše tehnološko vođstvo, potvrđujući Eni-jevu ulogu u super-računarstvu i ponovno pokretanje naših ambicija kroz namensku infrastrukturu. Ovaj projekt naglašava našu stalnu posvećenost inovacijama i digitalizaciji, istovremeno podržavajući naš proces energetske tranzicije. Novi HPC sistem značajno poboljšava naše računarske sposobnosti i označava ključnu promenu u načinu na koji se bavimo izazovima koji se odnose na energetsku sigurnost, konkurentnost i održivost.“

Ova investicija jača Enijevo vođstvo u industrijskom računarstvu visokih performansi i učvršćuje svoju poziciju visoko-tehnološke kompanije koja podržava energetsku tranziciju. Pored podrške Enijevom procesu digitalizacije i inovacija, HPC6 je ključna prednost u suočavanju sa izazovima postizanja neto nule, pružajući ključnu tehnološku polugu za sticanje konkurentskih prednosti u razvoju novih izvora energije.

 Trenutni Enijevi računarski sistemi visokih performansi HPC4 i HPC5 imaju kombinovanu računarsku snagu od 70 kvadriliona operacija sa pokretnim zarezom u sekundi (70 PFlop/s), sa hibridnom arhitekturom koja optimizuje performanse i ograničava potrošnju energije. Dva super-kompjutera smeštena su u Green Data Centru u Ferrera Erbognone, jednom od energetski najefikasnijih računarskih centara u Evropi: osim što ih delimično napaja fotonaponska elektrana od 1 MW, najmanje 92% mašina se hladi vazduhom koji cirkuliše pri maloj brzini, što smanjuje upotrebu klima uređaja.

Ključne karakteristike HPC6 su detaljno opisane u nastavku:

  • Računarska snaga: sistem može dostići impresivnu maksimalnu računarsku snagu od preko 600 PFlop/s (Rpeak) i 400 PFlop/s „održivih“ (Rmax), što ga čini jednom od najnaprednijih super-računarskih infrastruktura na svetu.
  • Sastav čvora: svaki čvor se sastoji od 64-jezgrenog AMD EPYC CPU-a i četiri GPU-a visokih performansi AMD Instinct MI250X za visoku računarsku efikasnost i neuporedivu svestranost, što ga čini pogodnim za širok spektar aplikacija.
  • Veličina: sistem uključuje 3472 računarska čvora u kojima se nalazi ukupno 13888 GPU-a, organizovanih u 28 rekova za optimalno korišćenje prostora i maksimalne performanse.
  • Mreža visokih performansi: HPE Slingshot Interconnect mreža sa Dragonfly topologijom osigurava brzu i pouzdanu međusobnu vezu između čvorova, olakšavajući transfer podataka velikom brzinom i povećavajući sposobnost rukovanja složenim radnim opterećenjima.
  • Sistem hlađenja: sistem koristi tehnologiju direktnog tečnog hlađenja koja raspršuje 96% proizvedene toplote, održavajući komponente na optimalnim temperaturama za konzistentne performanse i doprinoseći održivosti životne sredine kroz efikasnije korišćenje energije.
  • Potrošnja energije: sistem ima maksimalnu potrošnju energije od 10.17 MVA, što odražava izuzetne performanse i energetsku efikasnost.
© 2024 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela