Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Testirali smo Xiaomi S10 robot usisivač – Ovo su naši utisci

Jedan od najdosadnijih, ali neizbežnih kućnih poslova, je svakako usisavanje. Ukoliko posedujete decu i/ili kućne ljubimce, to je svakodnevna rutina koja traje između pola sata i sat koje biste rado odvojili za neke druge aktivnosti. Zato robotski usisivač može da bude veoma korisna i, slobodno možemo da kažemo,  neophodna „spravica“ u modernom domu.

Xiaomi je nedavno lansirao seriju pametnih kućnih uređaja među kojima se našlo i nekoliko robotskih usisivača. Mi smo probali Xiaomi S10, usisivač srednje klase sa atraktivnom cenom i korisnim mogućnostima. Xiaomi S10 ne samo da može da usisava, već je sposoban i da obriše podove vlažnom krpom. Svidelo nam se što ovaj usisivač ima malu bazu za punjenje baterije, koja ne zauzima mnogo mesta. Ipak, treba imati na umu da je oko te baze potrebno obezbediti slobodan prostor, po pola metra sa svake strane i oko metar ispred, da bi usisivač imao dovoljno prostora da manevriše kada se samostalno vraća na svoje mesto po završetku obavljenog posla.

Pre prvog pokretanja, potrebno je da se Xiaomi S10 poveže sa Mi aplikacijom, jer ona predstavlja najlakši i najkomforniji način za upravljanje usisivačem. Tu podrazumevamo odabir načina rada, jačine usisavanja, daljinsko pokretanje, zakazivanje vremena usisavanja… Nakon prvog startovanja, robot usisivač će se „prošetati“ kroz prostor da bi video njegove dimenzije i raspored prostorija. Sve to će se u realnom vremenu iscrtavati u aplikaciji. Preporučujemo da tom prilikom maksimalno oslobodite prostor po podu, da bi usisivač mogao da što tačnije vidi površinu koju će u budućnosti usisavati. Za to koristi LIDAR lasersku tehnologiju koja skenira prostor u 360 stepeni.

Nakon tog procesa, koji traje nekoliko minuta, Xiaomi S10 se vraća na bazu i tada možete da ga pošaljete na prvo usisavanje. Primetićete da će tada pokušati da se zavuče u svaki dostupan ćošak u skeniranim prostorijama, a tada će se i u aplikaciji pojaviti mnogo tačnije dimenzije prostorije koje obilazi. Usisivač će u aplikaciji iscrtavati putanju kojom prolazi, tako da u svakom trenutku možete da vidite površine koje su usisane, kao i površine koje još uvek čekaju na taj proces.

S obzirom da postoji više senzora, ne morate da brinete ako se na putu pronađe neki objekat koji ranije nije bio na tom mestu. Robot će ga zaobići i usisaće sve oko njega. Ako ga u toku procesa usisavanja ugasite i eventualno premestite na neko drugo mesto, on će se po ponovnom uključivanju automatski pozicionirati na mesto gde je bio u trenutku isključenja. Zahvaljujući sistemu točkića koji mogu da se pojedinačno podižu i spuštaju, Xiaomi S10 je sposoban da „preskoči“ pragove i neravnine (tepihe) debljine do 15 mm. Takođe, poseduje i senzor visine, pa će se zaustaviti u slučaju da naiđe na stepenice, kako ne bi pao sa njih. Pored toga, kroz aplikaciju je moguće i napraviti virtuelne zidove, odnosno zabraniti usisivaču da prilazi određenim prostorijama ili određenim površinama u njima.

Pomenuli smo da je Xiaomi S10 sposoban i da briše podove vlažnom krpom. Za to se koristi poseban dodatak koji se lako postavlja (i skida) sa usisivača, a u posudi za prikupljanje prašine nalazi se i odeljak za vodu, koja automatski kvasi krpu. Napominjemo da, ukoliko želite da koristite i ovu funkciju, preporučujemo da površine na kojima su tepisi obeležite kao „zabranjene zone“, da ih vlaga ne bi oštetila.

Robot ima tri jačine usisavanja. Tihi mod ima jačinu usisavanja od 600 paskala i gotovo je nečujan, ali je u stanju da pokupi samo prašinu. Za svakodnevno čišćenje, gde se na podu pored prašine, nalaze recimo mrvice i sitniji papirići, preporučen je standardni mod (snaga usisavanja od 1000 paskala), dok za veoma zaprljane podove može da se iskoristi Turbo mod sa snagom usisavanja od čak 4000 paskala. Takođe, poseduje i tri moda rada – usisavanje, brisanje i usisavanje sa brisanjem podova.

Ugrađena punjiva baterija od 3200 mAh, obezbeđuje usisavanje od 50 do 100 kvadrata (u zavisnosti od moda usisavanja), a brzina usisavanja je u proseku oko jedan kvadratni metar po minuti. Po završetku usisavanja, ili kada se baterija isprazni, Xiaomi S10 će se automatski vratiti na bazu kako bi se dopunio. Interesantno je i da robot glasom obaveštava o svojim aktivnostima, pa i bez gledanja u njega, ili u aplikaciju, možete da znate da li završeno usisavanje, da li se možda zapleo u neke kablove, da li mu se ispraznila baterija…

Slobodno možemo da kažemo da je Xiaomi S10 odličan pomoćnik koji će vam uštedeti dosta vremena i pri tom održavati kuću maksimalno čistom. Umesto da potrošite pola sata ili sat vremena za redovno usisavanje, dovoljno je da, recimo dok ste na poslu, aktivirate usisavanje i da kad dođete kući samo ispraznite posudu u kojoj se prikuplja usisana prašina. U sve većoj ponudi pametnih kućnih uređaja, ovo je jedan od najkorisnijih koje smo imali priliku da vidimo i da probamo, jer donosi značajnu uštedu u vremenu provedenom za spremanje doma.

Cena: 30.990 rsd.

Kontakt: Mi Srbija

Izvor: www.ictvesti.com

Specifikacije:

Senzori Senzor dodira površine (napred i sa strane), senzor promene visine (sa donje strane)
Skeniranje prostora Laserska LIDAR tehnologija, mapiranje više spratova
Površina usisavanja 50 do 100 m2
Jačina usisavanja 600 paskala (tiho), 1000 paskala (standardno), 4000 paskala (turbo)
Baterija 3200 mAh, trajanje do 13 minuta usisavanja, punjenje na bazi od 0 do 100% za 5 sati
Funkcije Usisavanje, brisanje, usisavanje i brisanje poda
Posuda za vodu 170 ml
Kontejner za prašinu 300 ml
Masa 4.8 kg
Dimenzije 350 x 94.5 mm
© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela