Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Surovi profesionalac – BenQ PhotoVue SW271 monitor

Monitori su ako se izuzmu prenosivi mobilni uređaji (uključujući i prenosive računare) jedni od najtraženijih računarskih komponenti na tržištu. U poslednjih desetak do petnaest godina uvek su među top 5 računarskih komponenti po potražnji, a posebno interesovanje izazivaju modeli specijalno dizajnirani za grafičare, foto editore, video editore i zahtevne montažere. Takvi monitori su u najvećem broju slučajeva dosta skuplji od standardnih kućnih modela jer koriste posebne panele i napredna pozadinska osvetljenja kako bi što vernije reprodukovali sliku. Za njih je specifično i sa su tehnološki nadmoćni, kao i da (u većem broju slučajeva) dolaze sa različitim hardverski naprednim dodacima.

 

PhotoVue SW271_4

 

BenQ-ov PhotoVue SW271 monitor predstavlja jedan od najboljih i tehnološki najnaprednijih monitora u ovoj klasi rešenja. Reč je o modelu o kakvom sanjaju profesionalni grafičari, montažeri, video editori, građevinci, arhitekte… Sa dijagonalom ekrana od 27 inča, 4K rezolucijom i ozbiljnim IPS panelom PhotoVue SW271 monitor pretenduje da bude jedan od najboljih monitora u svojoj klasi i ove i sledeće godine. Koliko je to realno i koliko je to zaista istina? Odgovor možda leži u rečenicama koje slede…

 

PhotoVue SW271 vizuelno spada u najlepše monitore u svojoj kategoriji, sa jednostavnim crtama, blago zaobljenim ivicama i postoljem koje ima višestruku namenu. Izrada je gotovo perfektna, a i bilo bi neumesno da monitor ovakve cene na tom polju podbaci. Lepotu ovog monitora, kao i njegov poseban kvalitet prate i veoma dobre specifikacije, poput odličnog IPS panela sa odzivom tečnih kristala od 5 ms (GtG), LED pozadinskog osvetljenja koje se prilagođava potrebama korisnika, te 4K rezolucije od 3840×2160 dpi. Nativni i dinamički kontrasti su u očekivanim vrednostima za ovaj tip panela, dok su uglovi vidljivosti odlični (178/178 stepeni). Odnos stranica kod PhotoVue SW271 monitora je 16:9, a sam panel može da prikaže do 1.07 biliona boja iz poznatog spektra, što su potvrdili apsolutno svi testovi kroz koje je prošao.

 

Kako bi se ovaj monitor izdvojio od sličnih konkurentskih rešenja BenQ je isti opremio ozbiljno moćnim OSD-jem koji je krcat veoma korisnim funkcijama i mogućnostima. Isti ima sjajne radne modeve koji grafičarima i dizajnerima mogu da pruže mnogo više od uobičajenih radnih opcija na koje su navikli. Grafičko okruženje OSD-ja je maksimalno fukcionalno i gotovo je nemoguće izgubiti se u njemu – to se odmah vidi po ulasku u osnovni meni. Dobar potez proizvođača, bar kada je ovaj model u pitanju jeste i to što su kontrole kojima se upravlja i kreće kroz menije OSD-ja izvedene preko posebnog kružnog panela (Hotkey Puck) na samom postolju PhotoVue SW271 monitora. Isti u osnovi ima višestruku namenu, može da se pomera (odvojiv je) prema potrebama korisnika i u praksi se pokazao veoma korisnim. Kroz taster 1 na ovom dodatku poziva se sRGB mod, kroz taster 2 CAD/CAM mod, dok taster 3 omogućava brzo i lako uzimanje/aktiviranje željenih radnih modova (Animacija, Prezentacija, Standardni pristup, Foto, Film…).

 

Kako radi, tj. kako funkcioniše Hotkey Puck možete pogledati na ovom link-u.

 

Tehnološki PhotoVue SW271 monitor jeste bar za jedan korak ispred modela koji treba da mu stanu rame uz rame. Tod tim se prvenstveno misli na implementaciju Eye-care i Flicker-free tehnologija, koje sprečavaju treperenje slike i zamor očiju, i na taj način štite oči od niza štetnih efekata, pogotovo nakon dužeg (višečasovnog) gledanja u displej. Tu je i Low Blue Light tehnologija, koja smanjuje količinu plave u prikazu i na taj način štiti rožnjaču oka, ali i podiže kvalitet slike na jedan zavidniji nivo. Za ovaj monitor je specifično da dolazi sa novom AQCOLOR tehnologijom koju je BenQ razvio u cilju što prirodnije reprodukcije boja. Ista značajno utiče na kvalitet prikaza fotografija visoke definicije, ali i prikaza 4K pokretnih slika u smislu detaljnosti i oštrine.

 

Iz svega prethodno rečenog jasno se može zaključiti da je kvalitet slike koji donosi PhotoVue SW271 monitor izuzetan, možda i jedan od najboljih u klasi ovih modela monitora – za sada. Prema gotovo svim testovima reprodukcija boja je skoro pa savršena, a detaljnost impresivna. Prikaz crne je baš pravi, dubok, nema sivila i probijanja. Bela ne isijava i ozbiljno je prirodno bela, bez primesa plavih ili žutih tonova, koje se često viđaju na panelima ovog tipa (IPS displeji niže klase, doduše). Popularni video testovi veoma lepo pokaziju visok kvalitet prikaza 4K pokretnih slika, ali i zavidan nivo zasićenja gotovo svih pigmenata i kod nižih rezolucija. Sve u svemu, kvalitet slike na PhotoVue SW271 monitoru je impresivan! U ovom trenutku na ovom polju teško koji monitor može da mu izađe na crtu.

 

Pisanje zaključka o ovom monitoru skoro da nije ni potrebno jer ako jedan monitor ovog tipa može da ponudi apslutno sve profesionalcima to je onda sigurno PhotoVue SW271. On je melem za oči za fotografe, grafičare, građevince, arhitekte i video montažere. Sa lakoćom prikazuje i najzahtevnije 4K fotografije i video sadržaj, ali i svu dostupnu multimediju poslednje generacije. Jednostavnije rečeno PhotoVue SW271 je profesionalac kakvog bi svaki profesionalac poželeo! On je i više od toga, on je apsolutni gospodar slike visoke rezolucije i monitor kog svaki pravi ljubitelj slike treba i mora da ima!

 

Cena (sa PDV-om): oko 160.000,00 dinara

 

Kontakt: List

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela