Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Robustan eksterni hard disk sa RGB osvetljenjem

Eksterni hard diskovi su jedna od kategorija računarskih periferija koja je realno veoma ugrožena, kada su u pitanju korisnički podaci. Oni se često prenose, drmusaju i tresu, postoji mogućnost da se obore sa stola i eventualno oštete. Zato je od najveće važnosti da eksterni hard disk bude siguran i obezbeđen od takvih stvari. A ako tome dodamo i atraktivan izgled, onda dobijamo ADATA HD770G.

adata hd770g 2

Dizajn ADATA HD770G eksternog hard diska neodoljivo asocira na gejmere. U pitanju je eksterni drajv nepravilnih oštrih ivica, koji sa gornje strane ima dve RGB LED trake. Takođe, između njih, kada je drajv uključen, pojavljuje se diskretno pozadinsko osvetljenje.

Ali kod ovog diska nije sve u izgledu. On je nešto većih dimenzija i deblji od standardnih eksternih diskova, ali za to ima dobro opravdanje. Naime, drajv poseduje nekoliko nivoa hardverske zaštite, koji će podatke sačuvati i u najtežim uslovima eksploatacije. Kućište HD770G drajva napravljeno je od gumiranog materijala, koji je ADATA nazvala anti-šok silikon. Drugi nivo zaštite čine tampon zona od čvrste plastike, a treći mekani jastučići na kojima je smešten sam hard disk. To omogućava proizvođaču da garantuje zaštitu pri padu sa visine do 1.22 metara. Uz to, kućište je napravljeno po IP68 standardu, što znači da može da izdrži do 120 minuta u vodi dubine do dva metra (mada nam je teško da zamislimo scenario upotrebe koji bi uključivao i vodu). Sve u svemu, HD770G je napravljen u skladu sa MIL-STD-810G 516.6 standardom, što znači da je kvalitet izrade kućišta na nivou vojne opreme. Ako svemu tome dodamo i mogućnost zaključavanja podataka putem AES 256-bitne enkripcije, jasno je da je ovo eksterni hard disk kome je primarni zadatak da sačuva podatke na njemu.

Nama je na test stigao model kapaciteta 1 GB, a proizvođač u ponudi ima i varijantu sa duplo većim kapacitetom. Konekcija sa računarom ostvaruje se putem USB 3.2 kabla, koja mu obezbeđuje brzine od 122 MB/s upisivanja i 120 MB/s čitanja podataka.

Ako uzmemo sve u obzir, možemo da kažemo da se radi o jednom robusnom hard disku koji će se po dizajnu lepo uklopiti uz gaming računare ili konzole, ali da predstavlja odličan izbor za sve kojima je potreban dodatan prostor, ali i dobra zaštita podataka, kako u hardverskom, tako i u softverskom smislu.

Izvor: ADATA

Specifikacije:

Kapacitet 1 TB / 2TB
Interfejs USB 3.2 Gen 1
Brzina pisanja podataka 122 MB/s
Brzina čitanja podataka 120 MB/s
Zaštita Troslojna hardverska zaštita, AES 256-bitna enkripcija
Otpornost IP68
Dimenzije 139 x 98 x 26 mm
Masa 270 g
Boje Crna, crvena

 

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela