Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Opasno snažna AMD gaming mašina

Poslednjih desetak godina tržište igrica za PC je eksplodiralo iako mu mnogi nisu predviđali neku previše svetlu budućnost zbog najezde konzola. Ispostavilo se zapravo da tržište konzola igraču nudi jedno potpuno drugačije uživanje u odnosu na ono koje dobija igranjem igrica na desktop gaming mašinama – to je i ključni razlog zašto PC igrice i danas imaju mnogo obožavalaca. A za pravo uživanje u igranju najnovijih PC naslova potrebna je i dobra PC mašina, a mi vam predstavljamo baš jednu takvu koja dolazi iz kompanije AMD i odevena je u čisto belo ruho. Predstavljamo vam AMD White Walker gaming mašinu zbog koje verujemo da ćete totalno odlepiti!

 

AMD WhiteWalker_4

 

White Walker PC stiže instaliran u prelepo belo, minimalistički dizajnirano NZXT H230 kućište. Moderno kada se posmatra spolja, ali i bogato modernim rešenjima poput mesta za instalaciju vodenih hlađenja, donje pozicije za napajanje, mogućnosti montaže bez šrafova i drugih pogodnosti. Fioke za magnetne drajvove i druge 5.25” uređaje se veoma lako izmeštaju, a ono što je bitno za krajnjeg kupca je i odlična zvučna izolacija. Iako se radi o vanserijski brzom računaru koji nije previše štedljiv po pitanju potrošnje, sve radi izuzetno tiho – gotovo potpuno bešumno. Mašina je izrađena oko top-of-the-line octa-core AMD FX-9590 procesora iz serije Black Edition, koji je u trenutku predstavljanja imao izuzetno visoku cenu. Ipak, konkurencija činisvoje pa je nakon poslednjih sniženja cena ovog CPU-a došla na oko 240 evra, što je neverovatno niska cifra za desktop procesor sa čak osam fizičkih jezgara, koji radi impresivnih 4.7 GHz, uz maksimalni “legalni overklok” odnosno Turbo režim koji učestanosti podiže na 5 GHz. Baziran na proverenoj Piledriver arhitekturi, ovaj monstrum od procesora (jezgro Vishera),ima maksimalnu potrošnju 220W. Ako znamo da je to više nego što troše čitave konzole za igranje, jasno je da je ovom procesoru neophodno obezbediti adekvatno hlađenje.

U AMD-u su želeli da Beli Šetač ipak bude tiha mašina, pa je odlučeno da se u sistem ubaci vodeno hlađenje za sistemski procesor, a izbor je pao na CoolerMaster Seidon 120XLkoji radi tiho i efikasno hladi sistemski procesor bolje nego što bi to mogao vazdušni kuler, bez stvaranja neprijatne buke. Sistem napaja veoma dobro i pouzdano BeQuiet PowerZone napajanje od čak 1000W, koje je jednako bešumno u radu. FX-9590 Black Edition procesor ne može da se ugradiu bilo koju ploču, jer je potrebno da ona ima snažnu i pouzdanu naponsku jedinicu, pa je za ovu priliku izabran model kompanije ASUS – 990FX SaberTooth R2.0. Ova ploča na sebi ima komponente kakve se koriste u vojnoj industriji, pa su tu specijaliteti kao što su keramički kuleri, oklopljeni MOSFETi, posebne komponente za povećanu stabilnost prilikom opterećenja iznad fabričkih specifikacija i ”sitnice” kakve su dual-BIOS, rad bez OS-a i specijalna dijagnostika. U sistem je instalirano ukupno 16GB trenutno najbrže DDR3 memorije koju AMD nudi svojim kupcima i to u vidu dva modula od 8GB. AMD je i memoriju posebno brendirao i dodelio mu Radeon “etiketu”. Na ASUS ploču su instalirana dva super-brza modula sa oznakama  2x8GB AMD Radeon R9 DDR3-2400 RAM (CL11) memoriju, a u ponudi je i verzija sa nešto nižom latencijom, ali koja radi na nižoj, DDR3-2133 frekvenciji.

Kao što je poznato, AMD je otišao još jedan korak dalje kako bi povećao performanse storage sistema, pa su ponuđene i AMD Radeon R7 serije SSD drajvova. Kao i u slučaju osnovne memorije, radi se o partnerstvu sa najboljim imenima u određenom polju, a kada su SSD-ovi u pitanju, izbor je pao na entuzijastički-orijentisanu kompaniju OCZ, što je po našem mišljenju odličan izbor. Primerak koji je AMD ugradio u test mašinu imao je kapacitet od 240GB, što je dovoljno za instalaciju svog bitnog softvera u sistem. Radeon R7 SSD koristi Toshiba NAND MLC čipovime i postiže sjajnih 550 MB/s prilikom čitanja i čak 530 MB/s prilikom upisa. Najatraktivniji deo White Walker sistema je svakako grafički akcelerator koji je, ne slučajno, najbrža grafička kartica današnjice – Radeon R9 290X. Super snažni Hawaii GPU, koji je izrađen u 28 nanometarskom procesu, ima čak 2816 Streaming jedinica, a umesto 128, ima čak176 teksturnih (TMU) jedinica i još impresivnija 64 ROP-a. Širok render back-end, kao i 512-bitna memorijska magistrala, obezbeđuju beskompromisne performanse u visokim rezolucijamauz visok nivo umekšavanja ivica i filtriranja tekstura. Radne učestanosti grafičkog čipa se kreću od 1 do 1.12 GHz, dok čak 4GB GDDR5 memorije radi na efektivnih 5 GHz. Hawaii je namenjennajzagriženijim igračima ili ljudima koji se bave grafičkim dizajnom ili nekim drugim specifičnim poslom koji zahteva visoku paralelizaciju. Grafička kartica popunjava čitavo kućište i već je i na prvi pogled jasno o kakvoj se zveri radi.

Ovako brz sistem svakako radi neverovatno brzo pa je bez testiranja teško videti razliku i u odnosu na četvorojezgarne primerke iz iste kompanije, a kamoli u odnosu na konkurenciju koja bi trebalo da nudi slične performanse. Ako posmatramo sintetičke testove brzi osmojezgarni AMD procesor najviše klase je u rangu ili nešto sporiji od Intel Core i7 4770K, ali je od njega bržiu aplikacijama koje znaju da iskoriste dodatna jezgra, kao i u scenarijima kada se koristi dosta paralelnih operacija. Osam jezgara dolazi do izražaja kada radite i multi-taskujete sa mnogo otvorenih i aktivnih programa između kojih često idete napred i nazad. Sistem radi izuzetno brzoi trenutno reaguje na komande, brzo baratajući čak i sa velikim i složenim aplikacijama koje u sebi drže velike projekte. Takođe vredi pomenuti i to da je AMD FX-9590 i solidno jeftiniji od konkurenta iz Intel-a. Čak i kada govorimo o najzahtevnijim igrama i jako visokim rezolucijama, White Walker sa impresivnim osmojezgarnim procesorom i brutalnim Radeon R9 290X može daizađe na kraj sa svime što pred njega postavite.

Suma sumrum White Walker gejming PC je trenutno nešto najbolje što se može naći na domaćem tržištu bar u segmentu gejming desktop konfiguracija za šta realno vredi uložiti novac. Ova aždaja od geming računara poteraće apsolutno svaki naslov koji se postavi ispred njega, pa čak i najavljene igrice za sledeću godinu oko kojih kruže priče da će tržiti neverovatnu GPU i CPU snagu. Sjajna stvar je što i cena po kojoj se nudi White Walker nije previše visoka što nam dodatno stavlja do znanja da AMD ozbiljno misli na gejming populaciju! Sve preporuke!

Cena (sa PDV-om): 165.000,00 dinara

Kontakt: AMD, www.amd.com

 

 

© 2014 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela