Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Kompaktni SVGA poslovni projektor – BenQ MS535

U ne tako davnoj prošlosti projektori jedva da su uspevali da izađu iz okvira kancelarijskih prostora tj. da postanu popularni u domovima (kućnom okruženju) i donesu multimediju na veliko platno (i zid). Danas je situacija dosta drugačija jer uticaj novih tehnoloških rešenja i velikih inovacija je doprineo tome da projektori mogu da pariraju velikim 4K displejima i moćnim televizorima visoke rezolucije. Jasno je da projektori poslednjih generacija rade sjajan posao u pogledu prikaza slike visoke definicije i da je generalno DLP tehnologija projekcije otvorila neka nova vrata primenama projektora. Bilo da se projektor koristi za kancelariju, kućno okruženje ili edukativne svrhe on mora da zadovolji tri ključna aspekta: visoke radne karakteristike, funkcionalost i kvalitet izrade. Pored nabrojanih, bilo bi dobro i da je energetski efikasan, da ima lepo rešen OSD i nije bučan u radu. Jedan upravo takav projektor nam dolazi iz kompanije BenQ i fokusiran je na kancelarijska i edu okruženja. Njegova oznaka je MS535, a redovi koji slede su (pogađate) posvećeni njemu…

 

MS535

 

Poput većine poslovnih projektora kompanije BenQ, tako je i model MS535 baziran na DLP projekcionoj tehnologiji, u ovom slučaju poslednje generacije, koju odlikuje mnogo viši stepen detaljnosti i značajno viši nivo reproduktivnosti boja. Ovaj projektor manipuliše rezolucijom do 800×600 dpi, raspolaže osvetljnjem od 3600 ANSI lumensa i ima kontrast od 15000:1. Sve ovo je i više nego dovoljno da se na platnu ili zidu projektuje izdašna i veoma kvalitetna slika međutim ono što MS535 čini drugačijim je skup zaista impresivnih tehnologija, koje ne samo da utiču na poboljšanje kvaliteta reprodukcije boja i detaljnost, već donose i značajnu uštedu energije, ali i ultra brzo podešavanje slike i prilagođavanje iste projekcionom okruženju. Mala težina i laka montaža još jedno veliko plus su na sve što donosi MS535 projektor. Kako MS535 projektor može da projektuje i 3D sliku, tako je BenQ ostavio mogućnost da se za njega opciono nabave i 3D naočare, ali i drugi zanimljivi akcesoar koji znatno utiče na funkcionalnost i upravljanje projektorom.

 

Kada smo već pomenuli napredne tehnologije sa kojima je opremljen MS535 projektor posebnu pažnju moramo da skrenemo na SmartEco tehnologiju (u okviru Eco Cycle System-a) sa kojom svaka projekcija energetski biva maksimalno optimizovana, a to u prevodu znači da projektor troši samo onoliko energije koliko mu je zaista potrebno da se dobija kristalno jasna i čista slika. Ova inovacija omogućava školama i kompanijama uštedu čak i do 70% energije, koju inače potroše lampe u projektoru, ali i niže troškove održavanja uz funkcije dinamične štednje energije – naravno bez kompromisa u kvalitetu prezentacija. Troškovi zamene lampe projektora su najveći troškovi koji mogu da se stvore tokom životnog veka projektora. LampSave je još jedna tehnologija koja se našla u ovom projektoru, a koja je zadužena za dinamično podešavanje snage lampe pomoću nivoa osvetljaja sadržaja za značajno produžavanje veka trajanja lampe – čak i za 50%! Učestalost zamene lampe sa ovom tehnologijom je takođe smanjena za 50%.

 

Od ostalih tehnoloških unapređenja MS535 projektor krasi i prisustvo Eco Blank načina rada. Eco Blank omogućava nastavnicima i predavačima da isključe projekciju kada žele da pažnju učenika/posmatrača preusmere na sebe ili kada se projektor ne koristi. Kada je aktiviran, ovaj način rada automatski prigušuje lampu, smanjujući ukupnu potrošnju energije do 70%. Ceo sistam funkcioniše tako što ako je projektor uključen i ne prima ulazni signal, nakon tri minuta automatski će se uključiti Eco Blank način rada – elegantno i pametno rešenje. Inače, kada već govorimo o štednji zanimljiv je podatak da MS535 projektor u stanju mirovanja troši manje od 0.5W energije, što je za ranije modele projektora bio pravi izazov.

Ispred i iznad svega kvalitet slike je nešto najvažnije, a ovaj projektor na tom polju apsolutno blista, bar kada se uporedi sa sličnim cenovnim modelima. Reprodukcija boja, detaljnost i jasnoća su za svaku pohvalu. Ispeglani su svi propusti koji su prethodni modeli iz klase imali sa vidljivošću i prikazom sitnih detalja, tako da MS535 dolazi kao kompletan proizvod u smislu kvaliteta prikaza slike. Svi video i grafički testovi jasno govore o visokom kvalitetu projekcija na svim skalama, a moć ovog projektora se odmah oseti po projektovanju već prvih grafičkih slika/elemenata. OSD koji ga prati nudi razne mogućnosti za dodatno podešavanje slike, ali i brojna setovanja koja implementirane tehnološke inovacije koriste na pravi način. Bez sumnje i mnogo mozganja MS535 u ovom segmentu jeste priča za sebe. Dobra priča.

 

Rezime je u slučaju BenQ MS535 projektora čist ko suza – ovo je projektor koji donosi odličnu reprodukciju svih pigmenata i oštrinu kakva se samo može poželeti u prezentacijama različitog tipa (grafika, tekst, crteži…). Lako se montira i još lakše konfiguriše prema potrebama potrošača i datog okruženja. U radu je tih i malo se grije, a može se reći i da nije podložan habanju usled prenošenja i održavanja. Zbog svoje više nego korektne cene on je odlična kupovina za vlasnike manjih kancelarija, kao i za škole, ali i raznorazna okruženja gde je potrebno projektovati sliku na platnu ili zidu. To bi u kratkim crtama bio BenQ MS535 projektor.

 

Cena (sa PDV-om): 45.399,00 dinara

 

Kontakt: List

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela