Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Kako se pokazao HyperX Savage SSD (240 GB) na stručnom testu?

Prvi put u regionu jedan ovakav disk ustupljen je na testiranje profesionalnoj laboratoriji za spašavanje podataka. Stručnjaci sa puno iskustva, koji se u svom poslu svakodnevno susreću sa raznim modelima diskova dali su svoje mišljenje vezano za HyperX Savage SSD disk.
Testiranje je vršeno u prvoj srpskoj laboratoriji za spašavanje podataka “Data Solutions” – www.datasolutions.rs koja na ovim prostorima postoji već 12 godina.

U nastavku su utisci i rezultati testova sa pratećim grafikonima i fotografijama.

 

Image1

 

Dugo vremena, SSD je bio nedostupan prosečnim korisnicima, prvenstveno zbog cene samog uređaja. Drugi razlog je naravno bio kapacitet SSD-a, u odnosu na istu cenu klasičnog hard diska. Za iste ili manje pare bilo je moguće dobiti višestruki kapacitet hard diska. Prošlo je vreme kada su samo entuzijasti i profesionalci kupovali SSD, kako bi postigli željene brzine. Kako se broj proizvođača povećavao, tako je i ulaganje u tehnologiju drastično poraslo, i naravno cene su pale.

Kao veliki ljubitelji Kingston DRAM memorija već godinama, konačno smo uzeli da testiramo i novi SSD iz njihove familije, pod oznakom HyperX Savage SSD. Kako već koristimo RAM sa oznakama Fury i Savage, očekivanja su bila velika.

Samo pakovanje proizvoda izgleda vrhunski, što znači da nijedna stavka od strane dizajna i marketinga nije zapostavljena. Ako već izdvajate pare za vrhunsku kategoriju SSD, zašto da nemate potpuno uživanje u svakom momentu. Znate onaj osećaj kada vidite nešto lepo upakovano, kao poklon, i jedva čekate da vidite šta je unutra?

 

Image2

 

U pakovanju HyperX Savage SSD se nalazi:

– Eksterno USB 3.0 kućište (namenjeno prevashodno za kloniranje sa postojećeg HDD-a prilikom upgrejdova računara i laptopova, nakon čega se izvađeni HDD može staviti u ovu fioku i koristiti kao eksterni disk)
– USB 3.0 kabl
– Metalni adapter (fioka) za montiranje u 5.25” slot (za upotrebu u desktop računarima) sa šrafovima
– Plastični adapter 7-9,5mm za laptop
– Brendirani HyperX multi-funkcijski šrafciger
– Acronis True Image softver za kloniranje diska
– HyperX nalepnice

Napominjemo da dodatna oprema koja se dobija u pakovanju kao poklon košta 20 dolara. Ako uzmemo u obzir da većini korisnika nije potrebna dodatna oprema ili im je neophodan samo adapter za desktop/laptop računar, možemo je smatrati luksuzom. Ipak, istina je da će malo korisnika moći da odoli ovom elegatnom pakovanju i mnoštvu zanimljivih dodataka.

Da pređemo na konkretne stvari, testirali smo HyperX Savage SSD kapaciteta 240GB. Da vidimo kako se pokazao u praksi.

 

Prvo ćemo predstaviti deklarisane karakteristike proizvođača:

• Form factor: 2.5″
• Interfejs: SATA Rev. 3.0 (6Gb/s) – kompatibilan sa SATA Rev. 2.0 (3Gb/s) – naravno i protok je niži
• Kapaciteti: 120GB, 240GB, 480GB, 960GB
• Kontroler: Phison PS3110-S10*
• Potrošnja energije: 0.39W Idle / 0.5W Avg. / 1.4W (MAX) čitanje / 4.35W (MAX) upis
• Temperatura skladištenja: -40°C~85°C
• Radna temperatura: 0°C~70°C
• Dimenzije: 100.0mm x 69.9mm x 7.0mm
• Težina: 240GB: 96g
• Maksimalne vibracije pri radu: 2.17G Peak (7–800Hz)
• Maksimalne vibracije pri mirovanju: 20G Peak (10–2000Hz)
• Radni vek: 1 milion sati MTBF
• Garancija/podrška: trogodišnja garancija i besplatna tehnička podrška
• Ukupan mogući broj upisanih bajtova (TBW)3: 240GB: 306TB 1.19 DWPD
*Phison PS3110-S10 je četvorojezgarni, osmokanalni kontroler, izrađen u 55nm tehnologiji i predstavlja zamenu za dosadašnji standardni SandForce SF-2281 kontroler koji je Kingston koristio u svojim SSD-ovima. Sama memorija za podatke izrađena je 19nm MLC NAND tehnologijom. Ukupno 16 čipova (po 8 sa svake strane), i sasvim solidnih 256MB keš memorije (DDR3L 1600 -Nanya).

Osnovne performanse prema Kingston-u:

Prenos kompresovanih podataka (ATTO):
240GB: 560MB/s čitanje i 530MB/s upis

Prenos nekompresovanih podataka (AS-SSD i CrystalDiskMark):
240GB: 520MB/s čitanje i 510MB/s upis

IOMETER makcimalno nasumično 4k čitanje/upis:
240GB: do 100,000/ do 89,000 IOPS

Nasumično 4k čitanje/upis:
240GB: do 93,000/ do 89,000 IOPS

Anvil ukupan rezultat (nekompresovani podaci):
240GB: 4,700

Prvi test koji je polagao Kingstonov Savage je stabilnost čitanja i upisa. Propušten na Udma 133 kanalu, dao je kompletno ravnomerne rezultate, što smo i očekivali. Naravno, brzina čitanja je, kao i obično, veća od brzine upisa podataka. Ovaj test nije pravi test sposobnosti SSD-a, jer je maksimalna brzina prenosa 133MB/s već ga koristimo samo za grafički prikaz i testiranje kvaliteta medija na svim sektorima.

 

Image3

Image4

Zatim smo koristili popularne alate za testiranje diskova uopšte, AS-SSD i Crystal Mark.

 

Image5Image6

 

Sa ukupnim rezultatom od 1157, ovaj SSD se svrstava negde u sredinu high-end rešenja.
Prilikom sekvencijalnog čitanja i upisa došli smo do cifre od skoro 519.60MB/s i 509.17MB/S, što je u skladu sa deklarisanom brzinom. Ono što jesmo videli jeste skoro 99000 iops prilikom čitanja i 75000 iops prilikom upisa, što je impresivno.

 

Image7

Na veliko zadovoljstvo, dobili smo veću brzinu čitanja i pisanja na Cristal Mark testu od one koju je proizvođač deklarisao. To naravno zavisi sve i od hardvera na kom se testira.

Anvil Storage Utilities
Sa prosečnim skorom od 4545 prilikom prenosa nekompresovanih podataka, i 4657 prilikom prosečne kompresije, evidentno je da Phison kontroler više voli kompresovane podatke.

Iako nešto niži od ostalih testova i dalje je to taj prosek koji se pokazuje kroz testove. Postignuti IOPS je nešto niži nego na prethodnim testovima, ali svakako nije bilo nikakvih iznenađenja.

 

Image8

Image9

 

Kao dodatni test, instalirali smo Windows 10 operativni sitem:

 

Image10

Image11

Instalacija je trajala 4 minuta, što je neka prosečna brzina za SSD. U odnosu na HDD, kome je potrebno 7-35 minuta za instalaciju (ne računajući stare mašine), instalacija sistema na SSD-u je značajno brža.
Instalacija Office 2013 paketa je trajala 4m 20s.
To znači da za manje od 10 minuta možete imati spreman funkcionalan računar u svojoj kancelariji. Sjajno, zar ne?
Naravno, ukoliko koristite SSD za upgrade sa hard diska, biće Vam potrebno još vremena da iskopirate svoje podatke.

 

Image12

 

Zaključak Laboratorije:

 

Ovaj SSD je svakako najbrži SATA SSD koji je Kingston izbacio na tržište. U sekvencijalnom čitanju i pisanju je najbrži SATA SSD koji je na tržištu. Međutim, postavlja se pitanje koliko nas koristi SSD kao sekundarni medij za prebacivanje filmova ili sl? U realnoj upotrebi, kao butabilni disk, prema rezultatima testova koje smo sproveli, ovo ga ipak svrstava u srednju kategoriju SSD-ova visoke klase, odnosno postoje brži SSD-ovi. (Sa druge strane Phison je najavio update firmware-a koji bi trebao značajno da poboljša karakteristike svih SSD-ova koji ga koriste u kategorijama u kojima trenutno ne briljira, ali o tome kada se desi).
Međutim, kao disk za multimediju, prenos podataka, ili svakodnevni posao/korišćenje, da zamenite standardni HDD u vašem laptopu ili desktopu je odličan. Svakako dodatan momenat zbog koga ga preporučujemo je Upgrade bundle kit (sva dodatna oprema koji ste videli u pakovanju), što će vam olakšati ceo posao (a prelaženje sa jednog diska na drugi jeste višečasovni posao, sa svim bekapovanjem, prebacivanjem podataka i instalacijom novog sistema), pravljenjem klona sa softverom koji dobijate i instrukcijama (http://www.kingston.com/us/support/technical/acronis-download – za ovo Kingston od nas dobija čistu desetku), brzim pretvaranjem u USB3.0 prenosni disk, ili samo ugrađivanje u kućište vašeg desktop računara ili medija centra.

Test uradila ekipa laboratorije www.DataSolutions.rs

 
O Data Solutions doo:

Kompanija Data Solutions osnovana je sredinom 2003. godine i rezultat je višegodišnjeg razvoja metodologija procesa spašavanja podataka. Osnivači su članovi projekta CRS, investitori i grupa nezavisnih menadžera. Data Solutions posluje i pruža usluge u regionu jugoistočne Evrope. Osnovnu delatnost kompanije čini spašavanje podataka sa neispravnih ili oštećenih medija. Višegodišnje istraživanje, kao i razvoj sopstvenih rešenja doprineli su tome da prvi na domaćem tržištu omoguće klijentima (po neuporedivo nižim cenama u odnosu na inostranu konkurenciju) kvalitetnu, profesionalnu i brzu uslugu spašavanja podataka sa neispravnih medija.
Za više informacija, molimo vas pozovite +381 (0)11 329 0661 ili posetite www.datasolutions.rs

O HyperX brendu:
HyperX®je članica Kingston Technology Company, Inc., najvećeg nezavisnog proizvođača memorijskih proizvoda. Osnovan 2002. HyperX ima sedište u Fountain dolini u Kaliforniji, SAD. Za više informacija, molimo vas pozovite +44 (0)1932 738888 ili posetite www.kingston.com/us/memory/hyperx.

 

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela