Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Kako možemo sami da ubrzamo rad računara?

Posle nekog vremena aktivne upotrebe računara mnogi korisnici se susreću sa problemom usporenog rada računara. Ponekad taj problem možemo rešiti i sami potpuno besplatno i za relativno kratko vreme. Evo nekoliko korisnih saveta:

 

servis racunara profi

 

 

Deinstalirajte sve programe koji vam ne trebaju

Nepotrebni programi svojim startovanjem sa sistemom troše resurse računara (prvenstveno procesora i memorije), tako da će se deinstalacijom tih programa povećati brzinu rada računara. Deinstalacija se radi tako što odete u “Control Panel”, nađite Program koji više ne koristite, kliknite desnik klikom da nepotreban program pa klinite na opciju “Uninstall” . Napomena: Nemojte deinstalirati fajlove koji su vam nepoznati jer je moguće da su u pitanju neki bitni sistemski drajveri!

 

Očistite kompjuter od virusa

Ako već niste to do sada uradili – Instalirajte neki od besplatnih antivirus programa (AVG, Avast…), startujte ga i skenirajte ceo računar. Preporuka je da uvek imate jedan antivirus koji čuva sistem u realnom vremenu i jedan običan skener koji ćete pokretati s vremena na vreme (recimo jednom nedeljno).

 

Očistite kompjuter od prašine

Prašina blokira slobodan tok vazduha, tako da hlađenje pojedinih komponenti računara nije efikasno. U pojedinim slučajevima dešava se i da se računar sam restartuje zbog prevelike temperature procesora. Preporuka je da minimum jednom godišnje otvorite kućište računara, očistite kulere i celokupno kućište od prašine, namažite termalnu pastu na CPU, očistite napajanje… To je naravno moguće kada je u pitanju desktop računar, a kada je u pitanju laptop računar ukoliko niste dovoljno stručni bolje da ne laptop ne otvarate sami, već da ga jednom godišnje odnesete u servis da ga otvore i očiste stručnjaci. Time na jednostavan način i ubrzavate rad računara i produžavate trajnost računara.

 

Isključite pozadinu na desktopu

Pozadina ne troši mnogo memorije, ali ipak ako se isključi dodatno će se osloboditi prostor u RAM memoriji računara za neke bitnije stvari. Tačno je da će desktop u tom slučaju izgledati “siromašnije”, ali u nekim slučajevima pomaže, a ništa vas ne košta da probate. Za isključivanje pozadine – desni klik na prazan prostor na desktopu, zatim klik na opciju ”Personalize”, zatim” Desktop Background” i iz “Picture Location” izaberite “Solid Colors” i potvrdite.

To su samo neki od osnovnih, trivijalnih saveta za ubrzanje rada računara, ali u određenim slučajevima mogu biti od velike pomoći. Ukoliko i nakon svega toga brzina rada nije dovoljna, možete pokušati sa stavljanjem dodatne RAM memorije, proširenjem kapaciteta hard diska, zamenom samog procesora ili kompletnom nadogradnjom računara. To uglavnom nisu velike investicije, ali za to se već morate obratiti prefesionalnom servisu računara.

Servis računara: www.Profi.rs

 

 

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela