Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Hard disk od 10TB

Konačno je došao trenutak da je probijena granica kapaciteta diskova od 6TB. Do ovoga je došlo kombinovanjem dve tehnologije o kojima smo već pisali – SMR i helio tehnologija tj. diskovi punjeni helijumom umesto vazduha, primenjena na HGST hard diskovima od 6TB. Rezultat? Hard disk od 10TB, kompanije HGST (WesternDigital) sa HelioSeal tehnologijom* u enterpise klasi.

 

hgst-helioseal-smr-10tb-hdd

 

Osim prednosti kapaciteta koju nudi SMR, hermetički zatvoreni helijumski diskovi omogućavaju manji prostor među pleterima diska. Zbog helijuma i manji otpor sredine prilikom rotacije samih ploča, i posledično manje zagrevanje i manju potrošnju. U teoriji, nije potrebno ulagati dodatno u hlađenje ovih diskova, u praksi, ovi diskovi će ići u data centre, i velike storage, ti sistemi sa svom svojom elektronikom, moraju da imaju i ozbiljno hlađenje. Na trenutnom stepenu tehnologije, ovi diskovi predstavljaju najmanji odnos cene/TB, kao i najmanju potrošnju Watt/TB. Obe stvari pojedinalno su dovoljno impresivne. U kombinaciji, jedva čekamo da dobijemo ovakav hard disk i za komercijalnu upotrebu.

*HelioSeal tehnologija podrazumeva punjenje komore hard diska helijumom kako bi se smanjilo trenje između glava za čitanje i upis podataka i pletera, a samim tim i temperatura što dozvoljava upotrebu većeg broja pletera. Kapacitet diska se povećava bez opasnosti od pregrevanja.

Više informacija na: http://www.datasolutions.rs/srp/blog/hgst-hard-disk-od-10tb

 

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela