Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Čemu služe termalne paste?

Termalna pasta služi za bolje provođenje toplote između površine procesora (ili nekog čipa) i  hladnjaka.

Kada bi se na procesor stavio hladnjak, bez termalne paste, između površine procesora i površine dna  hladnjaka bila bi šupljina u kojoj bi se nalazio vazduh  (jer ploča procesora i ploča hladnjaka ne mogu idealno nalegati koliko god one ravne bile). Vazduh  je izolator,  skoro nikako ne provodi toplinu. Posledica bi bilo veće zagrevanje procesora, hladnjak ne bi dobro hladio jer toplina s procesora ne bi bila dovoljno brzo odvođena na hladnjak.

Termostabilna pasta popunjava mikrošupljine između procesora i baze hladnjaka i dobro je toplotno provodljiva.S pastom je bolje odvođenje proizvedene toplote s procesora na hladnjak.

 

Freeze_Insert_FRONT_outlined_text
Koliko često treba menjati termalnu pastu?
Preporuka je menjati pastu svakih godinu (max dve) ako se ne radi o nekoj kvalitetnoj koja ne gubi svojstva s vremenom.
Ako je u pitanju kvalitetna pasta, ne treba ju mijenjati duži vremenski period (uglavnom navedeno na samoj ambalaži).
Pastu je također obavezno zameniti i svaki put kad se odvaja hladnjak od procesora (radi čišćenja, zamijene hladnjaka i sličnog) neovisno o kakvoj se pasti radi.
Termalnu pastu na grafičkoj kartici ne treba menjati skroz dok je kartica pod garancijom pošto skidanjem hladnjaka se gubi garancija.

Preporuke:

– Paste na bazi silikona uglavnom oksidiraju bakar, stoga takve ne treba koristiti ako se koristi bakarni hladnjak.
– Paste na bazi metala (npr aluminija, srebra) su uglavnom električki-vodljive pa se  ne  koriste na čipovima koji nemaju zaštitu (heatspreader) (primer čipa bez zaštite je upravo grafički čip ili stariji procesori kao AMD Athlon XP) kako ne bi došlo do neželjenog kratkog spoja.
– Paste na bazi keramike/porculana ne provode dobro dok se nekoliko dana ne akomodiraju (do 7 dana nakon nanošenja), električki su izolator i dobre su za upotrebu na čipovima koji su zaderani, okrznuti ili blago sastrugani.
Postoje i neprovodive paste na bazi aluminija/srebra kao i neoksidirajuće na bazi silikona, no takve su znatno skuplje nego „jeftine“.

Postupak nanošenja paste :
Staru pastu temeljno ukloniti ( tampon od vate, wc-papir eventualno 93% alkoholom).Da bi u potpunosti očistili bazu coolera od masnoča, preporuka je koristiti običnu gumicu za olovku Pre nanošenja nove paste hladnjak i čip moraju biti potpuno čisti i SUVI. Novu pastu je najbolje naneti veličine zrna pirinča na sredini procesora i ne razmazivati. Nakon stavljanja „zrna pirinča“ paste nasred procesora samo staviti hladnjak – pritisak hladnjaka ravnomerno rasporedi pastu i istisne vazduh  koji može smetati jer je izolator.Ako se pasta razmazuje često ostaju mehurići vazduha.

Više informacija na: http://www.profi.rs/BlogPrikaz.aspx?br=05

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela