Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » BenQ ZOWIE XL2720 – gejming monitor za ozbiljne igrače!

BenQ je kompanija koja godinama unazad u svojoj ponudi ima sjajane gejming monitore, a odnedavno tu je i odlična igračka periferija koju je ovaj proizvođač osmislio zajedno sa pasioniranim igračima iz celog sveta prateći njihove navike i poteze tokom igranja aktuelnih naslova. Međutim, ono po čemu se BenQ na igračkom polju trenutno izdvaja od drugih proizvođača u svakom smislu je ZOWIE familija profesionalnih gejming monitora koja je nedavno osvežena sa par novih modela, među kojima se nalazi i monitor oznake XL2720 čiji je glavni zadatak da maksimalno zadovolji sve potrebe najzahtevnijih gejmera.

 

ZOWIE XL2720_5

 

BenQ ZOWIE XL2720 je moderno dizajniran gejming monitor napravljen od najkvalitetnijih materijala koji su otporni na većinu soljnih uticaja i koji se lako održavaju. Jednostavne linije, elegantan dizajn i par zanimljivih detalja čine ovaj monitor drugačijim od ostalih u klasi. Njegovu osnovu čini TN panel poslednje generacije kome je odziv tečnih kristala zakucan na 1ms (GtG)‎, dok mu je maksimalna operativna rezolucija 1920x1080dpi pri osvežavanju od 144Hz. Odnos tranica mu je 16:9, a dijagonala 27 inča, što se lako može zaključiti na osnovu samog naziva displeja, tj. oznake koju poseduje. ZOWIE XL2720 koristi napredno pozadinsko osvetljenje i što je jako važno ima odlične uglove vidljisovti koji maksimlano dolaze do izražaja kod igranja najnovijih naslova i gledanja multimedije visoke definicije. Prirodni kontrast kod ovog monitora je setovan na 1000:1‎, dok je dinamički mnogo viši i iznosi 12M:1‎. Hardverski gledano ovaj mnonitor je u prednosti i po pitanju konektivnosti jer ima izveden zavidan broj ulaza i izlaza (D-sub, DVI-DL, HDMIx2, DP1.2…), kao i četiri USB porta (Downstream x3, Upstream x1‎) koja su jako važna kod ovakvog tipa monitora.

 

Kako je reč o monitoru iz premium gejming klase tako je BenQ isti opskrbio sa najnovijim tehnološkim rešenjima za poboljšanje kvaliteta slike i očuvanje vida (zna se da gejmeri provode po više sati prikucani za monitor). Konkretno, tehnologija Black eQualizer koju je BenQ usavršavao godinama povećava vidljivost u tamnim scenama bez prevelikog osvetljavanja već svetlih područja. Ona je ključni „krivac“ za značajno bolju vidljivost u mračnim akcionim scenama i vožnju automobila noću kroz mračne ulice i zapuštene delove velikih gradova. Sa druge strane tehnologija protiv treperenja očiju pomaže da se smanji naprezanje vida, što omogućava višesatno vežbavanje/igranje igrica koje je neophodno za postizanje vrhunski rezultata. Tu je još i tehnologija za redukciju plavog osvetljnja koje se pokazalo kao glavni krivac za ozbiljna oštećenja žute mrlje. Specifičnost ZOWIE XL2720 monitora ogleda se i u tome da isti troši znatno manje energije u odnosu na konvencionalna rešenja jer je sa tehnološke strane opremljen i rešenjima za redukciju energije koja generalno ne utiču na sam kvalitet slike, čak i kada se monitor podesi da troši do 40% manje energije.

 

Kompleksnost jednog ovakvog gejming monitora (bar sa tehnološke strane) zahtevala je od proizvođača da se potrudi oko još nekih (igračima veoma) važnih sitnica. Jedna od njih je svakako „S Switch“ prekidač dizajniran za brz, jednostavan i lak pristup različitim postavkama i radnim modovima. Bez obzira da li se gleda film, čitaju tekstovi na internetu, surfuje ili igraju igrice, prebacivanje između različitih postavki i navigacija u menijima su izuzetno jednostavni sa ovim dodatkom, koji se i vizuelno savršeno uklapa sa monitorom. Stalak podesiv po visini još jedna je velika prednost ovog gejming monitora. Ovakvim potezom BenQ je omogućio igračima da bukvalno iz jednog klika podese visinu monitora i ugao gledanja onako kako im odgovara. Koncentracija je ključan faktor kod igranja igrica – o tome nije potrebno posebno pisati. Okvir ovog monitora posebno je dizajniran tako da smanji odbljesak svetlosti sa ekrana i drži igrača fokusiranim na igru – to je jedan od najboljih poteza kreatora na ovom monitoru i u praksi se pokazalo da itekako ima smisla.

 

O kvalitetu slike koji daje ZOWIE XL2720 monitor zaista je bespotrebno trošiti reči jer je proizvođač uložio maksimum da cela serija na tom polju ponudi više od bilo kog drugog gejming monitora na tržištu. Reprodukcija boja je verna, detaljnost odlična, a vidljivost po uglovima impresivna. Osvetljenje je maksimalno optimizovano i dodatno doprinosi odličnom kvalitetu slike. Apsolutno svaki video, multimedijalni i gejming test je pokazao totalnu nadmoć ovog monitora u pogledu kvaliteta slike. Foto, grafički 3D testovi i kompleksne simulacije prolazile su sa skoro maksimalnim brojem bodova pri svakom startovanju i to je ono što jasno govori o kvalitetu i nadmoći ZOWIE XL2720 monitora. U okviru pratećeg OSD-ja moguće je pronaći i veliki broj setovanja koja dodatno mogu poboljšati kvalitet slike u pojedinim vrstama igrica, ali je to manje bitno jer i na difoltnim vrednostima sve radi savršeno i perfektno.

 

BenQ je još jednom uspeo da nadmaši sebe i kupcima/gejmerima ponudi ne samo vrhunski gejming monitor u smislu krajnjih performansi, već i jedan dizajnerski ozbiljno osmišljen monitor sa par odličnih dodataka. Ako se na sve to doda još da je ZOWIE XL2720 tehnološki maksimalno superioran igrački displej sa rešenjima koje štite igrače i podižu nivo uživanja na viši nivo onda je sve jasno – on je pravi izbor za pasionirane igrače, zap rave ljubitelje igrica, za one koji teže pobedi. Cena mu jeste poprilično visoka, možda čak i neopravdano visoka, ali da ovaj monitor ide korak ispred drugih rešenja tu nema sumnje ni jedne jedine sekunde!

 

Cena (sa PDV-om): 65.099,00 dinara

 

Kontakt: List

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2017 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela