Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » BenQ GL2760H – Savršen monitor za sve namene!

Potražnja za vrhunskim monitorima veće dijagonale ne jenjava, šta više poslednja istraživanja pokazuju da su monitori dijagonala od 26 inča pa na više, traženiji od modela manjih dijagonala, a glavni razalog je drastično pojeftinjenje panela veće dijagonale. Ključni krivci za to su kompanije LG i Samsung koje su početkom ove godine drastično snizile cene panela velike dijagonale, što je na globalnom tržištu iniciralo drastično bolju prodaju monitora velike dijagonale. BenQ je kompanija sa apsolutno najboljim odnosom cena-performanse u ovoj kategoriji displeja zbog čega i ima sjajnu prodaju na ovim prostorima i generalno na starom kontinentu. Pomenuta kompanija najavila je i agresivniji nastup na svetskom tržištu početkom sledeće godine i biće zanimljivo videti kako će se BenQ nositi sa konkurencijom u srednjoj i višoj klasi monitora. Iz aktuelne ponude montira veće dijagonale ovog proizvođača izdvaja se model GL2760H za koji proizvođač tvrdi da će pokrenuti sva Vaša čula. Mi smo imali priliku da se družimo sa njim i evo šta od njega možete da očekujete…

BenQ GL2760H_1

GL2760H je maksimalno jednostavno dizajniran monitor koga krase svedene linije, vrhunski kvalitet izrade i okruglo postolje koje se odlično pokazalo na svim podlogoma, uključujući i one glossy tipa (staklo, plastika…). Proizvođač je svakom detalju posvetio maksimalnu pažnju i jedino što malo može da zasmeta je sjajan finiš koji može da zada malo više muka oko održavanja, ali mi smo sigurni da malo kvalitetnija mikrofiber krpa sve rešava. Svedenost i eleganciju prati i vrhunska elektronika, kao i TN panel poslednje generacije (27 inča vidljiva površina) kod koga je odziv tečnih kristala “podešen” na 2ms (GTG), što u prevodu znači da je GL2760H monitor odlično rešenje kako za svakodnevni rad, tj. surfovanje internetom i kuckanje tekstova, tako i za gledanje HD filmova i igranje igrica. Od konekcija ovaj monitor raspolaže sa D-sub, DVI i HDMI ulazima, a tu je i Headphone džek za direktno povezivanje sa slušalicama ili zvučnicima. Zanimljivo je da je prirodni kontrast kod GL2760H monitora podešen na 1000:1, dok je dinamički 12M:1. Uglovi vidljivosti su 170°/160°‎ i to je sasvim korektno za klasu monitora u kojoj je GL2760H nalazi, kao i za panel na kom je baziran. Pogledajmo šta ovaj monitor tehnološki nudi.

U tehnološkom pogledu GL2760H monitor donosi značajno više od sličnih konkurentskih rešenja. Kada to kažemo prvenstveno mislimo na napredno LED pozadinsko osvetljnje. Nova generacija LED pozadinskog osvetljenja koju koristi ovaj monitor nudi značajne prednosti nad CCFL tehnologijom koju koriste stariji LCD monitori. Te prednosti obuhvataju ne samo performanse, kao što je viši kontrastni odnos, uklonjeno curenje svetla i treperenje, već i faktore okruženja. I ovaj monitor poput ostalih BenQ modela iz srednje i više klasi koristi tehnologiju koja eliminiše treperenje u svim nivoima osvetljaja. Zahvaljujući tome oči se ne naprežu i ne zamaraju, već ostaju sveže čak i nakon višečasovnog rada tj. gledanja u ekran. Kao što smo napomenuli GL2760H dolazi sa ultra visokim dinamičkim kontrastnim odnosom od 12M:1, koji povećava dubinu boja i definiciju na mračnim i kompleksnim slikama tako da je sve što vidite – od najsjajnije bele do najtamnije crne – savršeno prikazano da bi se pružio neverovatan kvalitet slike. To posebno dolazi do izražaja kod igranja najnovijih igrica i gledanja najnovijih akcionih i SF filmova.

Proizvođač je GL2760H monitor opremio i sa Senseye Human Vision tehnologijom treće generacije. Pomoću šest tehnika kalibrisanja, Senseye 3 tehnologija pruža samo najbolji kvalitet gledanja u svakom od svojih šest unapred podešenih režima – standardni, film, igrice, fotografije, sRGB i eko – gde je eko režim specijalno dizajniran za uštedu energije i novca. Kada smo već pomenu uštedu energije moramo da kažemo kako GL2760H monitor može da se konfiguriše tako da koristi i do 50% manje energije u Eco modu bez većih gubitaka na kvalitetu sliku. Zahvaljujući tome, BenQ je za ovaj model dobio veliki broj odličja, a sam monitor se našao na listi rešenja koja se posebno preporučuju. Dolazimo i do kvaliteta slike.

Kada je reč o kvalitetu slike GL2760H monitor se nalazi u samom vrhu u svojoj klasi – reprodukcija boja je odlična, što isto možemo reći i za detaljnost. Testovi pokazuju kako GL2760H monitor nema nikakvih odstupanja prilikom reprodukcije i najzahtevnijih boja i to se jasno vidi kod igrica poslednje generacije i filmova, ali i rada sa zahtevnom grafikom i 3D renderingom. Sama slika deluje maksimalno prirodno i prijatno za oči i to u svim radnim modovima, mada gledano iz uglova primećuje se ponekad blago zamućenje, ali to je apsolutno nebitno i nema nikakav uticaj na kompletan – sjajan – utisak o kvalitetu slike. Zaključak bi bio – GL2760H monitor daje gotovo besprekornu sliku i bez mnogo razmišljanja može da stane rame uz rame sa značajno skupljim rešenjima na ovom polju.

Kada se sumiraju utisci možemo reći da je GL2760H jedan zaista sjajan 27-inčni monitor koji u svojoj klasi nudi sve što je jednom prosečnom potrošaču potrebno i više od toga. On je vrhunski multimedijalni monitor i veoma dobro rešenje za igranje igrica i obradu grafike i 3D objekata. Vizuelno je jednostavno rešen i uklopiće u svaki prostor – i kućni i kancelarijski. Veliko plus mu je i sjajna cena zbog koje se bez većih problema nosi sa konkurencijom na tržištu. Realno – sjajan monitor za sve namene!

Cena (sa PDV-om): 23.699,00 dinara

Kontakt: List

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela