Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » BenQ BL2420PT – IPS monitor za sve namene!

Vrhunski monitori sa IPS panelima iz godine u godinu imaju sve veću potražnju na globalnom tržištu. Iako su značajno skuplji od rešenja koja se baziraju na TN panelima IPS monitori donose novu dimenziju uživanja u izuzetnom kvalitetu slike i vizuelnim efektima. Oni su neka vrsta SF među ogromnom ponudom različitih displeja na planeti. BenQ je proizvođač sa velikim iskustvom u razvoju različitih vrsta monitora baziranih na IPS panelima, a svoj relativno novi model oznake BL2420PT promoviše kao IPS monitor dostupan velikom broju potrošača. O kakvom monitoru je zapravo reč?

 

BenQ BL2420PT

 

Odmah da razjasnimo jednu važnu stvar, BL2420PT je monitor sa IPS panelom, što u prevodu znači da je po pitanju kvaliteta slike daleko ispred svih ostalih TN monitora na tržištu. Ima dijagonalu ekrana od 23.8 inča i operiše rezolucijom od čak 2560×1440 piksela (2K prema nekim popularnim sajtovima). Odnos stranica mu je 16:9, dok je njegov nativni kontrast podešen na 1000:1 (dinamički je 20.000.000:1). Uglovi vidljivosti koje donosi su odlični (178° horizontalni, 178° vertikalni), mada to je generalno jača odlika svih IPS displeja. Po pitanju reprodukcije palete boja, kao i većina IPS monitora, tako i BL2420PT vidi paletu od 16.7 miliona boja i u kombinaciji sa naprednim BenQ-ovim tehnologijama za poboljšanje kvaliteta slike (Flicker-free, HDCP, Low Blue Light Mode, Senseye3) donosi korisniku jedno potpuno novo iskustvo u radu sa 3D objektima, grafikom i multimedijom. Monitor poseduje i dva zvučnika ukupne izlazne snage od 2W (2x1W RMS), međutim na njih ne treba nešto posebno računati – eksterni zvučnici su ipak zakon! Ulaza i izlaza ima veliki broj, ali o tome se više može saznati na oficijalnom sajtu proizvođača.

 

Iako je reč o poprilično kompaktnom monitoru on na stolu izgleda veoma moćno i superiorno, a u tome mu najviše pomaže njegov moderan izgled i gotovo besprekorna izrada tj. upotreba posebnih materijala – lakih za održavanje i otpornih na većinu spoljnih uticaja. BenQ je na ovom monitoru svakom detalju posvetio maksimalnu pažnju stavljajući do znanja budućim vlasnicima da sa BL2420PT monitorom nema igranja i da je reč o zaista veoma naprednom rešenju koje superiorno prkosi konkurenciji u klasi. Dodatnu vrednost ovom monitoru daje i skup konektora kakav se samo viđa na najnaprednijim ekranima. Postolje mu je veličanstveno i čini ga stabilnim apsolutno na svim radnim površinama.

 

Proizvođač je u okviru ovog monitora implementirao set najnaprednijih tehnoloških rešenja, koje u ovom slučaju dolaze do maksimalnog izražaja i pune primenjivosti jer IPS displej to dozvoljava. U osnovi šta god da gledate, uživaćete u glatkom prikazu brzih akcionih scena na ekranu, savršenim grafičkim detaljima i dinamičnim 3D objektima. Odziv piksela od 5ms je zaslužan za jasan prikaz bez mutnih slika i zrnastih sekvenci, ali budimo realni to se i očekivalo. Maksimalno pozadinsko osvetljenje od 300cd/m² raspoređeno iza ekrana ovog monitora slici daje upečatljiv kontrast tako što svetlo usmerava tamo gde je najpotrebnije. Krajnji rezultat je oštriji prikaz sa boljim doživljajem dubine, bez obzira na sadržaj koji se prikazuje.

 

Sam kvalitet slike je pak posebna priča i verujemo da ćete kao i mi biti zakucani za stolicu kada pustite neki moćan i dinamičan multimedijalni zapis, SF film poslednje generacije u visokoj rezoluciji ili akciju sa nekim kompleksnim 3D objektima. Vizuelno, to je jedno posebno iskustvo koje za sada nudi samo BL2420PT monitor i njegova braća iz iste familije. Prikaz boja na ekranu deluje tako kao da su iste uzete iz prirode, dok je detaljnost izuzetna, što isto možemo reći i za osvetljnje slike, njenu dubinu i jasnoću. Jednostavnije rečeno sa BL2420PT monitorom dobijate apsolutno najprirodniju i najnapredniju sliku viđenu na jednom IPS monitoru srednje klase i dijagonale do 24 inča.

 

Suma sumarum, BL2420PT je izuzetno lepo izbalansiran IPS monitor kome se nema mnogo šta prigovoriti – sve je baš kako treba da bude. Plus kada se na sve doda i jedno sjajno korisničko iskustvo on je apsolutno dobitna kombinacija za svakog ko traži vrhunski IPS monitor, odnosno monitor na kome će da crta i radi sa grafikom, povremeno se dobro zabavi ili jednostavno uživa u kristalno jasnoj slici. Stoji da mu cena nije baš previše skromna u odnosu na dijagonalu, ali manje-više svi dobri IPS monitri imaju i dobre cene i o tome smo već pričali. Ko zaista želi odličan kvalitet i lepo dizajniran IPS monitor to sve može naći u BL2420PT modelu kompanije BenQ.

 

Cena (sa PDV-om): 35.299,00 dinara

 

Kontakt: List

 

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela