Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Znate li da vazduh u vašem domu može biti duplo zagađeniji od spoljašnjeg?

Imajući u vidu činjenicu da 85 do 90 odsto svog života provodimo u zatvorenom, kvalitet vazduha u prostorijama u kojima svakodnevno boravimo od velikog je značaja za naše zdravlje. Nažalost, prema rezultatima Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije, vazduh u zatvorenom prostoru može biti i do dva puta zagađeniji od onog napolju. S obzirom na to da je provetravanje često komplikovanije u sezoni grejanja i gripa, rešenja za prečišćavanje vazduha, poput modernih klimatizacionih sistema, mogu biti od pomoći.

 

Saveti kako da poboljšate kvalitet vazduha u domu_1

 

Na prvi pogled može zvučati iznenađujuće, ali pojedini štetni zagađivači vazduha mogu biti prisutni u zatvorenom prostoru u većoj koncentraciji nego spolja, što znači da je vazduh u gradskoj ulici sa prosečnim prometom možda čistiji od vazduha u vašoj dnevnoj sobi. Ovaj problem ilustruje činjenica da Evropljani u proseku 85 do 90 odsto svog vremena provode u zatvorenom prostoru – kod kuće, u školi, na poslu ili čak i u slobodno vreme.

Stariji i deca su najviše ugroženi

Pušenje nije jedini izvor zagađenja vazduha u zatvorenom – većina zagađivača na otvorenom prodire u naše domove. Pored toga, kuvanje, upotreba sveća ili tamjana, sredstava za čišćenje, građevinski materijal, nameštaj, kućni tekstil i računari mogu da emituju štetne hemikalije. Dodatno, grinje i prašina takođe smanjuju kvalitet vazduha, a da ne govorimo o bakterijama i virusima. Zbog ovih faktora, vazduh u našem domu može biti i do dva puta zagađeniji od spoljnog vazduha, pokazali su rezultati Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC).

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, loš kvalitet vazduha u zatvorenom može biti posebno štetan za ranjive grupe kao što su deca, stariji ili oni sa kardiovaskularnim i hroničnim respiratornim bolestima, kao što je astma. Podaci JRC pokazuju da do 20 odsto stanovništva može patiti od astme ili drugih alergijskih bolesti izazvanih kućnim uslovima. Prema podacima koje je objavila Evropska fondacija za pluća (ELF), zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima je osmi najvažniji faktor rizika za razvoj bolesti, sa stopom smrtnosti od 1,5 do dva miliona ljudi širom sveta.

Kako da poboljšate kvalitet vazduha u vašem domu?

Za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru ELF preporučuje pouzdanu ventilaciju, zamenu grejnog tela na drva i upotrebu prečišćivača vazduha. Ovo poslednje rešenje može biti korisno i zimi i leti, jer ventilacija može biti problematična i usred sezone alergija. Teško je pronaći optimalno vreme za provetravanje tokom dana kada je koncentracija polena ili zagađivača iz grejanja i spoljnog transporta dovoljno niska kako bi se zaista poboljšao kvalitet vazduha u kući. Treba istaći i da prekomerno provetravanje tokom zime može da dovede do značajnih gubitaka ogrevne energije koja se potom mora  nadoknaditi pregrevanjem – što na kraju znači i veće zagađenje vazduha.

Ključ je u izboru klima uređaja

Ako se nakon ovogodišnjih toplotnih talasa odlučite da kupite klima uređaj ili zamenite stari, energetski potrošen, zastareli uređaj, dobra ideja je da odaberete model koji može efikasno da poboljša kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru”, savetuje Nenad Črnila, project manager za klimatizaciju iz LG Srbija.

Na primer, korisna dodatna oprema za klima uređaje je antibakterijski filter, koji iz vazduha u prostoriji uklanja ne samo patogene organizme, već i polen i grinje. Odabir klima uređaja opremljenog plazma jonizatorom takođe može biti pogodan za naše zdravlje, jer se joni koje uređaj emituje vezuju za štetne čestice i tako sterilišu vazduh i sobne površine, a istovremeno uklanjaju mirise. „Ove karakteristike olakšavaju život onima koji pate od alergija tokom leta i pomažu u održavanju vazduha najvišeg kvaliteta u zatvorenim prostorima tokom sezone grejanja, kao i sezone gripa“, istakao je ekspert iz kompanije LG.

Pored toga, klima uređaji sa Dual Inverter kompresorima omogućavaju energetsku efikasnost i, u poređenju sa konvencionalnim rešenjima, brže hlade vazduh tokom toplih dana, a zimi brže greju, bez ispuštanja zagađivača vazduha. Vrhunski monosplit – odnosno spoljašnja i unutrašnja jedinica – može se koristiti za grejanje do 0 stepeni Celzijusa, ali može izdržati i na ekstremnijim hladnim temperaturama do -25 stepeni Celzijusa.

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela