Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Telefon kao zamena za računar

Današnji telefoni više klase postali su moćniji od prenosnih računara. Uostalom i njihove cene to potvrđuju. Zato postaje logično pitanje da li pametni telefon može da se upotrebi i kao osnovni računar?

Gledajući sa hardverske strane, telefoni danas nude istu, pa čak i veću količinu RAM-a od laptop računara. I po količini smeštajnog prostora su se izjednačili. I brzine procesora su već neko vreme uporedive. Na strani telefona je lakša prenosivost i to što ih uvek imamo pored sebe, a na strani laptopa je činjenica da su oni ipak zgodniji za upotrebu, bar kada se radi o nekim ozbiljnijim poslovima od pisanja mail-ova.

 

samsung_dex

 

Veliki monitor i velika tastatura su nešto što znatno olakšava rad, ali to više nije rezervisano za laptop (i desktop) računare. I proizvođači telefona shvatili su da njihovi uređaji mogu da se iskoriste i za takve poslove, pa su bar za neke od svojih premium modela telefona omogućili da budu efikasni i za ozbiljne poslovne aplikacije.

Na primer, Samsung je zajedno sa Galaxy S8 i S8+ modelima predstavio i DeX docking stanicu. DeX je skraćenica od „Dextop eXperience“ i to je uređaj koji omogućava da se Galaxy telefoni novijih generacija iz S i Note serija povežu sa tastaturom, mišem i monitorom. DeX interfejs napravljen je tako da obezbedi desktop zasnovano korisničko iskustvo i predstavlja neku vrstu kombinacije Windows 10 i Chrome OS interfejsa. Drugim rečima, navikavanje na ovakav način rada je jednostavan i intuitivan i korisnik koji prvi put pred sobom vidi desktop interfejs može da nastavi rad bez ikakvog zastoja i problema. Interakcija sa aplikacijama putem DeX-a takođe ostaje praktično ista kao i na samom telefonu. Aplikacije mogu da rade u landscape ili portret modu.

Huawei je osmislio još lakši (ili bar jeftiniji) način „pretvaranja“ telefona u računar. Recimo, Huawei Mate 10 Pro i Mate 20 Pro imaju opciju direktnog povezivanja sa monitorom preko USB Type-C to HDMI kabla, kada korisnik dobija mogućnost da bira da li želi da radi u „phone“ ili „desktop“ modu. Telefon preko ovog kabla kopira sadržaj sa svog ekrana na ekran monitora. Desktop mod je implementiran kao deo EMUI 8 i EMUI 9 interfejsa. Tastatura i miš mogu da se koriste preko pop-up aplikacije (na ekranima osetljivim na dodir) ili povezivanjem fizičkih uređaja putem bluetooth konekcije.

Upotrebom telefona na ovaj način praktično se gubi potreba za prenosnim računarima. Ako su na raspolaganju dodatni monitor, tastatura i miš, i ako pri tome posedujete neki od pomenutih telefona, lako možete da obezbedite sebi punu funkcionalnost, kao da sedite ispred pravog PC računara.

 

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers (blog)

 

 

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela