Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Saveti za održavanje laptop računara

Laptop računari su znatno osetljiviji od desktop varijanti i, ako se pravilno ne održavaju, podložniji su kvarovima. Zato smo spremili nekoliko saveta koji će pomoći da vaš „ljubimac“ ostane dugo vremena u odličnoj formi.

Prašina

Ako na svakih nekoliko dana prebrišete prašinu sa vašeg laptopa, naročito na mestima gde su otvori za ventilaciju, možete znatno da produžite njegov radni vek, ali i da ga sačuvate od ozbiljnijih kvarova. Problem sa nagomilavanjem prašine u laptopu je veliki. Prilikom hlađenja, računar kroz svoj sistem za ventilaciju usisava vazduh iz okruženja koji, ako je prezasićen prašinom stvara kontra-efekat – prašina se nagomilava na komponentama i sprečava efikasno hlađenje, pa dolazi do pregrevanja. Ovo je naročito važno da koristite ako laptop često držite na krevetu ili u krilu (generalno na mekanim površinama) odakle može da povuče sitne dlačice, grinje i druge nečistoće…

 

ciscenje laptopa

 

Duvanski dim

Ako pušite dok radite za laptopom, on će kroz svoj sistem ventilacije provući i duvanski dim. Taj dim sadrži katran koji se lepi na kuler i druge komponente, i dodatno zadržava prašinu. Samim tim se još više smanjuje efikasnost rashladnog sistema i računar je u većoj opasnosti od pregrevanja i kvarova.

Čišćenje spolja

Verujemo da znate kako da pravilno očistite laptop, ali nije na odmet podsetiti se šta i kako treba uraditi. Za detaljno čišćenje spolja, dobro je imati bocu sa kompresovanim vazduhom, specijalizovano sredstvo za čišćenje IT opreme i monitora, suvu magičnu krpu i štapiće za uši. Ne zaboravite i da laptop ugasite i da ga isključite iz struje pre nego što krenete sa čišćenjem.

  • Počećemo od ekrana. Naprskajte sredstvo za čišćenje na suvu krpu i pažljivo obrišite ekran. Gledajte da krpa ne bude previše vlažna, da tečnost ne bi curela preko ekrana (i padala na bazu). Nemojte da koristite obična sredstva za čišćenje prozora, ili ravnih površina, jer ona mogu da sadrže sastojke koji su štetni po ekran.
  • Tastaturu prvo izduvajte komprimovanim vazduhom, a nakon toga možete sa štapićima za uši da detaljno prođete sve prolaze između tastera. Ne bi bilo loše i da podignete laptop iznad glave, okrenete ga naopako i još jednom izduvate sve otvore. Nakon toga možete da bazu laptopa prebrišete vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje. I ovde nemojte da sredstvo za čišćenje prskate direktno po laptopu, već na krpu.

Čišćenje iznutra

Čišćenje računara iznutra nije potrebno raditi toliko često kao čišćenje spolja. Dovoljno je da se uradi jednom godišnje, ili eventualno dvaput. Ipak, ovo je operacija koju ne preporučujemo da sami radite, zbog mogućnosti oštećenja računara. Najbolje bi bilo da laptop odnesete u servis laptop računara, gde će on biti profesionalno i brzo očišćen.

Izvor: Servis laptop racunaraZDE Servis

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela