Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Koliko RAM memorije vam zaista treba u telefonu u 2022. godini?

Da li više radne memorije automatski znači i da je telefon bolji? Kada posmatramo tržište i cene telefona, zlatno pravilo je da jeftiniji telefoni dolaze sa manje radne memorije, dok skupi premijum modeli nude mnogo više. Međutim, da li korisnici koji daju više novca za više RAM-a u svom telefonu zapravo dobijaju samo pregršt snage koja prilikom realnog korišćenja uopšte neće biti iskorišćena? Različiti ljudi koriste telefone na različite načine. Neki koriste telefon samo za pozive i slanje poruka, neki za surfovanje internetom, neki za igre, a nekima je on praktično postao ključni poslovni alat. Drugim rečima, količina radne memorije koja vam je potrebna u direktnoj je proporciji sa načinom na koji koristite telefon.

I to nas dovodi do pitanja – koliko vam zaista RAM-a treba u telefonu u 2022. godini?

 

telefon 1

 

Šta je RAM memorija i koliko vam radne memorije zaista treba?

Svaki kompjuter, uključujući tu i smartfone, koristi RAM. Svi aktivni programi, njihovi podaci i operativni sistem se skladište u radnoj memoriji dok kompjuter radi.

Na samom početku, telefoni su imali do 1GB memorije, ali je taj broj godinama počeo da raste. Tokom 2014. godine, brojni premijum uređaji dolazili su sa 3 ili 4GB radne memorije, što je postao određeni standard u godinama koje su dolazile. Danas, 4GB RAM-a predstavlja minimum memorije koji bi telefon trebalo da ima u 2022. godini. Bez obzira na količinu memorije koju telefon poseduje, u pitanju je ograničeni resurs kojim treba pametno upravljati.

Svaki put kada otvorite novu aplikaciju, ona zauzme deo memorije. Proste aplikacije i igre će koristiti nekoliko stotina megabajta, dok one zahtevnije mogu da iskoriste i čitav gigabajt, pa čak i više. Za najosnovnije potrebe i nezahtevne korisnike, sasvim je dovoljno da telefon ima 2 ili 3GB RAM-a. Ovakav uređaj može da otvara sve aplikacije i bez poblema možete da ga koristite za surfovanje internetom. Jedan od najboljih izbora u ovoj najjeftinijoj klasi telefona predstavljaju Motorolini telefoni e klase kao što su e6i, e7 power i e40.

Količina od 4GB radne memorije dovoljna je da telefon bude u stanju da radi sve ono što želite i obavlja osnovne zadatke kao što su puštanje muzike, filmova, surfovanje internetom i pokretanje manje zahtevnih igara. I to vam mogu ponuditi budžetni smartfoni poput Motorole g31, g22 i g52.

U slučaju da ste zahtevniji korisnik koji mora da ima više aplikacija aktiviranih u isto vreme, igra ozbiljnije igre i koristi telefon za naprednije poslovne zadatke, 6GB radne memorije bi trebalo da vam bude više nego dovoljno. Kompanija Motorola postarala se da korisnicima koji traže ovu količinu radne memorije ponudi nekoliko modela srednje klase, poput Motorole g60 i g82.

U slučaju da vam je telefon potpuno zamenio kompjuter i služi vam za sve – slušanje muzike, gledanje filmova, surfovanje internetom, igranje igrica i poslovne aktivnosti koje zahtevaju ozbiljan multitasking, trebalo bi da porazmislite o telefonu koji u sebi ima 8GB RAM-a, ili više. Ovakvi modeli najčešće spadaju u skuplju premijum klasu, ali su pojedini proizvođači, poput Motorole, odlučili da ponude smartfone sa vrhunskim performansama kao što su Motorola edge 20, edge 20 pro, edge 30 i edge 30 pro koji donose velike količine radne memorije i odlične procesore – ali po znatno nižoj ceni od konkurentskih modela.

Uprkos širokom izboru mobilnih uređaja i specifikacija koje oni nude, najvažnije je da prilikom odabira telefona u prvi plan stavite svoja očekivanja kako biste odabrali uređaj čije će karakteristike i cena biti u skladu sa vašim potrebama i koji će vam pružiti uživanje u njegovom korišćenju.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela