Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Kako da izaberete najbolji uređaj i zauvek rešite pitanje čistog vazduha

Prečišćivači vazduha sve su popularniji u proteklih par godina. Od pojavljivanja na tržištu do danas, interesovanje za ovakve uređaje u neprestanom je porastu, što i ne čudi kada uzmemo u obzir sve mogućnosti koje oni nude. Uređaji koji eliminišu sve negativne čestice poput duvanskog dima, različitih vrsta prašine ili dlaka kućnih ljubimaca brzo su postali sastavni deo mnogih domaćinstava. Brojni podaci, poput onih sa beogradskog Instituta Torlak koji beleže porast broja ljudi sa alergijama iz godine u godinu govore o tome koliko su uređaji ove vrste značajni.

Ipak, na tržištu postoji više najrazličitijih modela i često nije jednostavno proceniti koji je najbolji uređaj za vas. U nastavku objašnjavamo šta je to na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine prečišćivača za vazduh.

 

Xiaomi prečišćivač 4 Lite - fotografija 2

 

Vrsta filtera

Iako na prvi pogled može delovati kao minorna stvar, vrsta filtera može biti veoma značajna stvar pri izboru prečišćivača za vazduh. Većina uređaja koristi tradicionalne HEPA filtere koji su standard u proizvodnji. Ipak možete naleteti na visokoefikasne filtere kod određenih proizvođača, kao što je Xiaomi. Ovakvi filteri kombinuju dve tehnologije filtera: elektrostatičko punjenje i mehaničku filtraciju koja omogućuje filtraciju tri u jednom, odnosno uklanjanje 99,97% čestica iz vazduhu do minimalne veličine od 0,1 mikrometara poput prašine, PM2.5, polena, dlaka kućnih ljubimaca, dima, mikroplastike. Zahvaljujući tome, oni su po mnogo čemu sjajno rešenje jer donose čistiji vazduh uz manju potrošnju energije i manje buke.

Površina koju uređaj pokriva

Svaki prečišćivač za vazduh ima površinu koju pokriva i kako bi rad bio efektivan ovo je svakako nešto o čemu biste morali da vodite računa. Primera radi, postoje uređaji koji efektivno pokrivaju do 20 m2 , te morate imati na umu da ovakvi uređaji neće biti u stanju da prečiste vazduh u celom vašem stanu ili velikim prostorijama. Sa druge strane sada postoje na tržištu i uređaji koji pokrivaju i do 60 m2 , kao što je Xiaomi Air Purifier 4 Pro, koji u potpunosti može da pokrije ceo stan srednje veličine. Ipak, ukoliko vam je potrebna dobra pokrivenost većih površina uvek možete kombinovati više različitih uređaja.

Povezanost na IoT platformu

Iako je IoT (Internet of things) platforma za mnoge potrošače u Srbiji poprilična nepoznanica, to suštinski označava povezanost kućnih uređaja putem Interneta na jednu te istu platformu koja olakšava korišćenje i donosi pogodnosti koje nisu postojale ranije, kao što je kontrola uređaja putem aplikacije čak i kada niste kod kuće. Kod prečišćivača koji su povezani na IoT platformu, kao što su Xiaomi prečišćivači, vi možete da uparite više uređaja da rade zajedno, da podešavate njihov rad putem aplikacije i da podesite vreme kada će se uređaj upaliti ili ugasiti i još mnogo toga. Kako ovi prečišćivači rade pomoću filtera, ovakve funkcije značajno ih štede s obzirom da uređaji rade isključivo onda kada je to potrebno, čime im produžuju životni vek.

Praktičnost i lako održavanje

Iako vam ovo možda zvuči banalno, filteri na prečišćivačima za vazduh zahtevaju menjanje, a i sam uređaj zahteva održavanje, te morate voditi računa o tome, kako bi vam uređaj radio na najbolji mogući način. Prečišćivači čija se gornja rešetka lako čisti svakako imaju prednost nad onima koji imaju neke složenije mehanizme. Sa druge strane, veoma je bitno da sam prečišćivač ne može “slučajno” da se otvori, zbog bezbednosti svih ukućana.

Prečišćivači za vazduh značajna su investicija i, uprkos velikoj korisnosti ovih uređaja, mnogo se razlikuju među sobom te morate voditi računa pri kupovini kako biste pronašli savršeno rešenje. Kompanija Xiaomi u proteklih par godina razvila je tehnologiju koja pruža celodnevnu zaštitu za one koji pate od rinitisa i alergija i štiti vaše respiratorno zdravlje tako što održava vazduh u vašem domu čistim i bezbednim za disanje, te predstavljaju pravi izbor za vas.

Više informacija pronađite na  https://mi-srbija.rs/ .

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela