Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Apple iPod nano i iPod shuffle – za dobru zabavu u pokretu!

Testirali smo nove verzije iPod shuffle i nano plejera…

 

U vreme kada je iPhone i iPad zapravo i iPod, sami iPod plejeri se prodaju nešto slabije, ali duh ovog uređaja živi i u drugim kategorijama Apple proizvoda. I pored toga, iPod je tražen uređaj, a krajem juna ove godine, predstavljene su osvežene verzije sve tri aktuelne klase – shuffle, nano i touch. O iPod touch modelu šeste generacije smo već pisali – ovo je najjači model i oslanja se na tehnologiju iz iPhone-a – krasi ga sličan dizajn, koristi iste Retina Display ekrane, iste procesore i operativni sistem (iOS), a ima i podršku za AppStore aplikacije. iPod nano je srednji model, takođe ima odličan ekran, ali ga ne pokreće iOS, već nešto jednostavniji sistem menija. shuffle je minijaturni model bez ekrana, koji je idealan za džogiranje, jer nije veći od obične šnale, a nudi besporekoran zvuk i odličnu autonomiju baterije.

 

New iPod nano_1

iPod nano

 

Apple iPod nano je dosta veći i ozbiljniji plejer od shuffle modela. Krasi ga ekran dijagonale od 2.5 inča, koji je i osetljiv na dodir, a sam plejer je i multimedijalnog tipa, što znači da reprodukuje i muziku i video klipove. Od ove godine, takođe dolazi u istim novim nijansama. Brušeni i anodizovani aluminijum stiže u plavoj, ružičastoj, srebrnoj, tamno-sivoj i “zlatnoj” nijansi i naravno – “product RED” crvenoj boji. Deluje dosta veće od shuffle modela, ali zapravo nije preterano velik (76 x 39 x 5 mm) i teži svega 31 gram. Pomenuti ekran je IPS LCD tipa i ima 202 piksela po inču, kao i ukupnu rezoluciju od 432 x 240 piksela, što je sasvim dovoljno za ovakav tip uređaja. Iako ne deluje mnogo, na ovom ekranu, video izgleda zaista sjajno. Kako je tu i podrška za novi Bluetooth 4.0, na plejer je moguće povezati i bežične slušalice ili neki uređaj kao što su oni novi zvučnici sa baterijom ili kućni zvučni sistemi koji imaju podršku za bluetooth audio stream-ovanje.

 

Osim toga, tu je i podrška za Nike+ koja je poznata sa iPod touch i iPhone modela. Na samom uređaju se nalaze centralni (home) taster, sa strane je klackalica sa funkcijama pojačavanja i smanjivanja zvuka, koja u centralnom delu ima play i pause funkcije i sve one funkcionišu i kad je ekran isključen. Sa druge strane je smešten lightning konektor, poput onog na iPhone, iPad i iPhone tocuh modelima, kao i 3.5 mm audio džek. Navigacija kroz meni podseća na onu kod iPhone-a. Operativni sistem je dosta jednostavniji, ali je konceptualno sličan. Osim wireless bluetooth konekcije, iPod nano poseduje i FM tjuner, kao i opciju snimanja zvuka i pauziranja radio emitovanja do 15 minuta i kasnijeg slušanja. Autonomija plejera kada se sluša muzika je do 30 časova, ali korisnici kažu da je ona i nešto veća (do 35-36 časova), a reprodukcija video materijala će isprazniti bateriju za nešto više od 3.5 časa, što je opet respektabilan rezultat za ovako mali i tanak uređaj, sa tako velikim ekranom. Skladišna memorija iznosi respektabilnih 16 GB i za razliku od iPod touch media plejera iPod nano je moguće naći samo u ovom kapacitetu.

 

 

iPod shuffle_1

 

iPod shuffle

 

iPod shuffle je mali plejer načinjen od aluminijuma i stiže u plavoj, ružičastoj, srebrnoj, tamno-sivoj i “zlatnoj” nijansi, kao i u “product RED” crvenoj, od čije prodaje deo zarade ide u dobrotvorne svrhe, a prodaje se samo putem interneta i u Apple-ovim radnjama. Ove nove kolorne opcije su predstavljene ove godine, uz osmu generaciju iPod shuffle modela, a “space-gray” i “gold” su iste nijanse koje nose i iPhone 6, iPod nano, iPod touch, iPad Air 2 i mini 3, ali i novi MacBook, najtaniji ultrabook na svetu. Novi iPod shuffle se dizajnom ne razlikuje od modela koji je lansiran 2012. godine, po atraktivnoj ceni od oko 9.200,00 dinara. Sam plejer krase veoma male dimenzije (29 x 31 x 8 milimetara) i masa od svega 12 grama. Listu pesama kreirate unutar iTunes-a, a sam plejer ima jednostavne komande – sledeća, prethodna, plej i pauza su postavljene vodoravno, na kružnom multifunkcijskom tasteru na glavnoj površini, dok su jači i slabiji zvuk na vertikalnoj osi.

 

Sa strane se nalazi klizni taster sa tri pozicije: isključeno, puštaj redom i puštaj slučajnim izborom (shuffle mod, po kome je plejer dobio i ime). Plejer ima 2GB memorije, koje su adekvatne za plejer ovog cenovnog ranga, tipa i namene – na njemu ćete držati samo pesme koje najviše volite i koje često slušate, a ne kompletnu muzičku listu koje su se čuvale na plejerima sa više (desetina) gigabajta prostora. Mala baterija unutar plejera se dopunjava istim kablom koji se koristi za transfer muzike, a koji sa jedne strane ima USB konektor, a sa druge 3.5 mm audio džek (čiji se jedan deo koristi za razmenu podataka i slanje električne energije ka bateriji). Autonomija je, po specifikaciji, oko 15h reprodukcije MP3 materijala, a ako ga konvertujete u AAC, često se podiže i na 17-18 časova. No, u praksi, iPod shuffle se skoro nikad i ne dopunjava radi samog dopunjavanja, jer se mala baterija brzo dovodi do 100% kapaciteta svaki put kada povežete plejer na računar radi transfera pesama.

 

Specijalitet shuffle plejera je i mogućnost da vam glas (koji neodoljivo podseća na Apple-ovu Siri u poslednje vreme) pročita imena plej lista koje ste izabrali, odnosno pesama i autora naredne numere, što je odličan dodatak i detalj koji samo Apple ima, čak i kod ovako super-jeftinog proizvoda. Osim toga, naracija je moguća na čak 29 svetskih jezika! Pored pomenutog kliznog tastera, nalazi se posvećeni “voice-over” taster, koji poziva automatsku naraciju plej liste, autora i naziva pesme. S obzirom na cenu, nije čudno što Apple uz ovaj plejer isporučuje stare slušalice – nove Apple EarPods slušalice koštaju kao pola samog uređaja, pa stižu u paketu samo sa iPod nano, touch i novim iPhone modelima. iPod shuffle nudi odličan kvalitet zvuka, najpre ako u njega utaknete neke kvalitetnije in-ear slušalice (Apple-ove In Ear druge generacije su odličan izbor). To je i dalje odličan proizvod i odličan poklon u svakoj prilici, a ne košta mnogo.

 

Zaključak

 

Apple-ov novi iPod nano je odličan plejer koji spada u zlatnu sredinu i namenjen je kupcima kojima je potreban maleni, kvalitetan i svestran uređaj sa mnogo mogućnosti. Ovaj plejer pruža puno skladišnog prostora i može da posluži da lepo prekratite vreme uz neku epizodu serije ili film, a svakako je odličan za slušanje muzike, koja se može i bežično strimovati. iPod shuffle je ostao ono što je i bio, jednostavni, kvalitetni i veoma specifičan minijaturni plejer sa puno srca, namenjen kao sekundarni muzički plejer (za džoging i šetnje), koji je pritom i odličan poklon za prijatelje.

 

 

Cena (sa PDV-om):

 

iPod shuffle – 9.190,00 dinara

 

iPod nano – 29.190,00 dinara

 

Kontakt, WinWin

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela