Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Edukacija » Kako bezbednije voziti električni trotinet

Sve je više vozača električnih trotineta na našim ulicama, ali u najvećem broju oni, na žalost, ne znaju (ili se ne pridržavaju) osnovnih pravila bezbednosti. A kao aktivni učesnici u saobraćaju, vozači električnih trotineta moraju da brinu i o svojoj, ali i o tuđoj bezbednosti. Zato smo zamolili profesionalce iz Ooter-a, ovlašćenog servisa za Xiaomi i Ring trotinete, da nam daju savete kako da se vožnja električnim trotinetom učini bezbednijom. Evo šta su nam oni rekli…

nezgoda 1

Vidljivost u saobraćaju

Jedna od najvažnijih stvari za vozače trotineta je da budu vidljivi u saobraćaju. Električni trotineti su tihi, dovoljno brzi i dovoljno mali da se teško, ili kasno primećuju na ulici. Da bi se taj problem prevazišao, moguće je uraditi nekoliko stvari. Prva je da se i tokom dana trotinet vozi sa upaljenim svetlima. Možda ovo deluje kao sitnica, ali to je sitnica koja u kritičnim situacijama može da znači razliku između bezbednog prolaska i eventualnog sudara sa pešakom ili vozilom.

Druga, veoma jeftina varijanta povećanja vidljivosti je kupovina reflektujućih nalepnica. One koštaju tek nekoliko stotina dinara, a kada se nalepe na trotinet, u noćnim uslovima čine ogromnu razliku u vidljivosti. Kao dodatak, tokom noćnih vožnji nije loše koristiti i reflektujuće prsluke.

Kacige su obavezne prilikom vožnje trotineta, ali ih retko ko nosi. Posebno su praktične kacige koje na sebi imaju pokazivače pravca, čime se čuva glava vozača, ali i daje potpuno nova dimenzija u saobraćaju. Ove kacige se kontrolišu bluetooth putem, komandama na volanu, i praktično omogućavaju upotrebu migavaca prilikom skretanja.

Bezbednost vozača i ostalih učesnika u saobraćaju

Tipična brzina kojom se kreću vozači električnih trotineta je između 20 i 25 km/h. Iako to ne izgleda mnogo brzo, padovi najčešće prouzrokuju lom ekstremiteta i/ili povredu glave. Zato ćemo se još jednom vratiti na nošenje kaciga prilikom vožnje – čak i najjeftinija biciklistička kaciga obezbeđuje znatno veći stepen bezbednosti, nego da je nema. Naravno, pored kacige, nije na odmet imati i štitnike za kolena i laktove, kao i rukavice tokom vožnje.

Pomenuta brzina nije dovoljna za vožnju kolovozima, pa ih izbegavajte kad god možete. S druge strane, ta brzina je prebrza za vožnju pešačkim stazama, na kojima je lako ugroziti bezbednost pešaka. Idealno bi bilo da se trotinet vozi biciklističkom stazom, ali kako one nisu svuda dostupne, ako već mora da se bira – vozite trotoarima.

A ako je ta situacija, obratite pažnju na nekoliko detalja. Trudite se da trotoarom, makar kada su pešaci u blizini, ne vozite brže od 6 km/h, kako ne biste ugrozili ničiju bezbednost.

Svaki trotinet ima ugrađeno zvonce, pa se nemojte libiti da ga koristite. S obzirom da je vožnja trotinetom skoro nečujna, na ovaj način ćete dati do znanja pešacima da im prilazite.

Ako se vozite trotoarom, uvek koristite stranu bližu ulici. Ukoliko se vozite uz zgradu, lako se može desiti da neko tačno ispred vas izađe iz ulaza ili prodavnice, i tada je „bliski susret“ neizbežan.

Nemojte da vozite električni trotinet po kiši i mokrom vremenu. Ne samo da vlaga može da ošteti elektroniku trotineta, već se tada znato povećava verovatnoća proklizavanja i gubitka kontrole. Ako vas je već zatekao pljusak i da nema druge solucije već da vozite po takvom vremenu, izbegavajte da vozite preko pešačkog prelaza, jer bela boja koja ih označava postaje veoma klizava. Ipak, istraživanja su pokazala da najveći koeficijent proklizavanja kod električnih trotineta ima mokro lišće, pa se trudite da to maksimalno izbegavate.

Nikad, ali baš nikad, nemojte da vozite nekog na trotinetu. Električni trotineti su pravljeni samo za jednu osobu i nema dovoljno mesta za dve. A ako se to uradi, verovatno ćete prekoračiti maksimalnu dozvoljenu težinu koju trotinet može da izdrži, a znatno se smanjuje i mogućnost upravljanja i manevrisanja, što može da dovede do ozbiljnih posledica.

Nikad ne vozite trotinet ukoliko ste pod dejstvom alkohola. Ako je to zabranjeno za vožnju automobila i motora, isto se odnosi i na trotinete, iako to nigde nije eksplicitno navedeno u Zakonu. Ali, ne zaboravite, trotineti se ni generalno ne nalaze u našem Zakonu, što ne znači da ga možete zloupotrebljavati.

Statistika

Na kraju ćemo vam pomenuti rezultate jednog istraživanja koje ukazuje, kakve se nesreće dešavaju sa trotinetima. Sudari sa pešacima se dešavaju u 3.4% slučajeva, sa vozilima u 13.9% slučajeva, dok se padovi sa trotineta u kojima niko drugi ne učestvuje, dešavaju u čak 82.7% slučajeva. To ukazuje da su u najvećem broju slučajeva za padove i povrede krivi sami vozači trotineta.

Takođe, globalno gledano, jedan incident sa električnim trotinetom se dešava na svakih 7.000 pređenih kilometara, što znači da skoro svaki vozač trotineta tokom svoje „karijere“ može bar jednom da doživi nezgodu.

Zato, pamet u glavu, i potrudite se da ostvarite maksimalnu bezbednost u toku vožnje – pokušajte da učinite sve da do nezgode ne dođe, a ako se i desi, prihvatanje saveta iz ovog teksta pomoći će vam da njene posledice budu minimalne.

* * *

Zahvaljujemo se Ooter servisu na pomoći prilikom realizacije ovog teksta.

 

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela