Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Xiaomi predstavio AR pametne naočare na sajmu MWC 2023

Xiaomi, jedan od globalnih lidera u proizvodnji pametnih telefona i IoT uređaja, danas je na MWC sajmu u Barseloni predstavio svoje novo dostignuće – bežične AR pametne naočare iz edicije Discovery. Najnovija inovacija predstavlja prve AR naočare koje donose sistem paralelnog računarstva koji podrazumeva više kompjutera koji zajedno rade kako bi kreirali jedan moćan kompjuter koji je u stanju da izađe na kraj sa najkompleksnijim izazovima i očima pružili sliku najviše rezolucije koja se prilagođava osvetljenju u okruženju kako naše oči ne bi primetile razliku između video prikaza i onoga šta psmatraju u realnom svetu.

Zahvaljujući naprednim mogućnostima povezivanja sa pametnim telefonima koji podržavaju tehnologiju Snapdragon Spaces, ovaj uređaj omogućava inteligentno i precizno praćenje pokreta ruku, podržava sve aplikacije za veće ekrane i donosi napredne inovacije uz kompatibilnost unutar samog uređaja.

 

Xiaomi AR fotografija

 

Bežične AR naočare, iskusite odličan dizajn bez kablova uz niske latencije

Xiaomi bežične AR naočare su osmišljene na bazi individualnog iskustva. Umesto oslanjanja na konekciju sa uređajem na koji su povezane putem kabla, AR naočare koje teže samo 126g poseduju napredne mogućnosti za prenos podataka velike brzine sa pametnog telefona koje je razvio Xiaomi. Kreirane na Snapdragon XR2 Gen 1 platformi uz korišćenje Xiaomi zaštićene tehnologije za komunikaciju minimalnog kašnjenja, naočari nude bežični protok podataka između smartfona i naočara sa kašnjenjem od svega 3ms, i bežičnu konekciju sa punim kašnjenjem linka od svega 50ms2 – što se može porediti sa žičanim rešenjima. Xiaomi slušalice takođe podržavaju Snapdragon Spaces XR developer platform.

AR naočare imaju kompaktan dizajn što je postignuto zahvaljujući nizu laganih materijala kao što su legura magnezijuma i litijuma, delova od ugljeničnih vlakana, ali i anodna baterija od silicijum-kiseonika koja je patent kompanije. Zbog laganog dizajna, ove naočare umanjuju svako fizičko opterećenje korisnika. Pored toga, analizom navika potrošača izvedeni su zaključci na osnovu kojih su naočare precizno konstruisane, uzimajući u obzir detalje kao što su centar gravitacije, razmak nogu, ugao, oslonac za nos i druge faktore koji doprinose vrhunskom iskustvu.

Ekran na retina nivou na AR naočarima, podrška  za elektrohromatsku promenu boje uz pomoć jednog tastera

Inženjeri kompanije Xiaomi veruju da integracija digitalnog i stvarnog sveta zahteva od korisnika da percipiraju virtuelne objekte jednako živo i jasno kao i fizičke objekte. Da bi zadovoljio ovu potrebu, uređaj mora da nudi kvalitet prikaza na najvišem mogućem nivou.

Xiaomi bežične AR naočare među prvima u industriji poseduju ekran koji prikazuje sliku visoke rezolucije poput one koju poseduju naše oči. Kod svih vrhunskih koncepta ekrana, postoji prag kvaliteta „kritične vrednosti“ za AR naočare. Kada se ugaona rezolucija ili PPD (broj piksela po stepenu) približi 60, ljudsko oko ne može da razlikuje granularnost. PPD Xiaomi bežičnih AR naočara je 58, što ih čini vodećim u industriji i najbliže ispunjavanju ove specifikacije kvaliteta.

Koristeći optički modul slobodne forme koji se sastoji od para MicroOLED ekrana, Xiaomi AR naočare poseduju prizme koje služe za podešavanje svetlosti ne bi li se postigla slika. Ove prizme free form tehnologije su sposobne da izvode složeno prelamanje svetlosti u ograničenoj zapremini. Sadržaj prikazan na ekranu se reflektuje sa tri površine unutar svetlosnih prizmi, što rezultira slikom pred očima korisnika.

Dizajn optičkog modula AR naočara umanjuje gubitak svetlosti i proizvodi jasne i svetle slike sa osvetljenošću do oka do 1200 nita, pružajući snažnu osnovu za AR aplikacije. Pored toga, AR naočare su opremljene elektrohromskim sočivima koja se mogu prilagoditi različitim uslovima osvetljenja. Ova sočiva omogućavaju režim zatamnjenja koji nudi impresivno iskustvo pri gledanju sadržaja, dok transparentni režim proizvodi živopisnije AR iskustvo koje spaja stvarnost i virtuelne elemente.

Xiaomi AR kontrola pokreta, prirodniji način interakcije

Xiaomi bežične AR naočare takođe imaju inovativnu tehnologiju mikro pokreta koju je razvio Xiaomi, a koja omogućava registrovanje pokreta jednom rukom sa velikom preciznošću i na taj način prikazuje jedan od pravaca kako će izgledati interakcija čoveka i računara u budućnosti, u koji Xiaomi veruje.

Xiaomi bežične AR naočare koriste unutrašnju stranu zglobova prstiju kao područje za prepoznavanje pokreta. Za orjentaciju u prostoru se koristi prostor od drugog zgloba sa unutrašnje strane srednjeg prsta za smer, dok se drugi zglob sa unutrašnje strane kažiprsta koristi za navigaciju na gore.

U kombinaciji sa okruženjem, ovo formira četvorosmerni ključ osnovnih operacija kretanja. Klizanje palca preko kažiprsta se koristi za ulazak i izlazak iz aplikacija, dok  Xiaomi planira da u budućnosti omogući pokrete prevlačenja i dodirivanja površina prelaženjem palca preko površine dlana.

Mikro pokreti na Xiaomi bežičnim AR naočarima omogućavaju korisnicima da svakodnevno koriste operacije na aplikaciji kao što su biranje i otvaranje aplikacija, listanje stranica i izlazak iz aplikacija, kao i vraćanje na početnu stranicu i to sve bez korišćenja kontrola pametnog telefona. Xiaomi bežične AR pametne naočare imaju AON kameru male potrošnje energije koja pruža produženu interakciju pokreta i olakšava korišćenje. Štaviše, korisnici se takođe mogu odlučiti za konvencionalne kontrole pametnog telefona, mogu ih upariti i koristiti kao kontrole pokretom ili touchpad kontrole.

Novo iskustvo sa naprednijim mogućnostima povezivanja sa AR naočarima

Iskustvo koje je kompanija Xiaomi pokazala u međusobnom povezivanju više uređaja rezultiralo je brojnim inovativnim rešenjima interkonekcije koja su ugrađena u bežične AR naočare.

Uređaj podržava niz aplikacija napravljenih za uređaje sa velikim ekranima koji su dostupni širom Xiaomi ekosistema, a omogućeni putem striminga sa aplikacije Mi Share. Popularne aplikacije poput TikTok-a i YouTube-a mogu da optimizuju displej naočara, pretvarajući ih u veliki prenosivi ekran.  Pored toga, AR omogućava korisnicima da postave poznate aplikacije bilo gde na ekranu i prilagođavaju veličinu njihovog interfejsa putem pokreta u prostoru, poboljšavajući na taj način efikasnost i pristup informacijama.

Kao najveća svetska Smart Home platforma, Xiaomi je implementirao augmentovanu realnost, kako bi ponudio jedinstveno iskustvo korisnicima. Na primer, uz Xiaomi bežične AR naočare dan možete da preuzmete sadržaj koji gledate na televizoru i nastavite da ga gledate na naočarima. Pored toga, Xiaomi je identifikovao najčešće akcije (poteze) koje sprovodimo prilikom korišćenja pametnih uređaja i omogućio korisnicima da njima upravljaju preko naočara uz AR scene. Na primer, kada gledaju lampu, korisnici mogu da koriste pokrete kako bi kliknuli na virtuelno dugme da bi uključili ili isključili tu lampu. Takođe, Xiaomi ima integrisani prostorni audio, što omogućava virtuelnim zvučnicima da budu povezani sa stvarnim okruženjem.

Xiaomi bežične AR pametne naočare iz edicije Discovery zahtevaju uparivanje sa Xiaomi 13 ili drugim uređajima koji podržavaju Snapdragon Spaces. Naočare su dostupne u boji titanijuma i podržavaju tri veličine prekonosnih mostova. Kratkovidi korisnici mogu da koriste kratkovidni nastavak koji se može pričvrstiti. Naočare su kompatibilne sa Qualcomm Snapdragon Spaces, OpenXR i Microsoft MRTK development framework. Xiaomi namerava da intenzivira saradnju sa developerima kako bi ubrzali dolazak AR.

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela