Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Urbana legenda o neranjivosti MacOS

Kao što je poznato svi iOS sistemi do sada su bili zaštićeni od virusa (i još uvek su) rigoroznim testiranjem svih aplikacija u AppStore-u. To je nešto zbog čega svakako treba odati priznanje ljudima koji rade u Apple-u.

Do sada jedina mogućnost za potencijalne probleme sa virusima je bila za one korisnike koji su svoj telefon jailbrake-ovali, odnosno specijalnim postupkom omogućili sebi da instaliraju aplikacije koje nisu “Apple approved”. Samim time, svesno i na svoju odgovornost ostali su bez zvanične garancije, ali za uzvrat dobili mogućnost da instaliraju veći broj različitih aplikacija.

 

mac_os_by_makrivag1

 

Međutim, nedavno se pojavio novi virus pod nazivom Wirelurker, koji ima malo drugačiji pristup i omogućava da se zaraze i telefoni koji nisu jailbrake-ovani. Virus se instalira na računar koji ima MacOS, i čeka da priključite svoj uređaj USB kablom. Tvorci virusa iskoristili su opciju koju je Apple namenio velikim, multinacionalnim kompanijama, da mogu da instaliraju svoj softver na iOS uređaje, bez da prolaze kroz komplikovani i dugotrajni proces odobrenja aplikacije od strane Apple-a. Uz pomoć ID-a koji svaka kompanija dobija, mogu da instaliraju sve što im odgovara na telefon. Ukoliko je uređaj zaražen ovim virusom, šalje lažan ID korisniku, a zatim instalira sopstveni, maliciozni kod na mobilnom uređaju.

Na telefonima koji nisu jailbrake-ovani, virus je samo učitavao “strip” da bi dokazao da napad funkcioniše. Ali ako je uređaj bio jailbrake-ovan, infekcija je bila mnogo gora, i napadala je i aplikacije koje se već nalaze u telefonu, uključujući i aplikacije za plaćanje. Dve stvari su za sada “srećna okolnost”. Prva, virus je potekao u Kini, i prema informacijama zadržao se tamo, tako da je trenutno mali broj uređaja u Evropi zaražen. Druga, Apple je odreagovao na vreme, tako da samo 24h pošto je virus detektovan, deluje da su uspeli da ga odstrane iz iOS ekosistema.

Dakle, korisnicni iOS sistema ipak za sada ne treba da budu zabrinuti, ali malo više opreznosti kada je sajber bezbednost u pitanju, nikad nije na odmet.

Više informacija na www.datasolutions.rs

 

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela