Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Iskoristite veliki Novogodišnji popust na „spašavanje podataka“

Povodom predstojećih praznika, prva srpska laboratorija za spašavanje podataka “Data Solutions” pored standardne BESPLATNE dijagnostike, obezbedila je specijalan  POPUST od čak 30% na uslugu spašavnja podatka sa hard diska, SSD-a, memorijskih kartica, mobilnih telefona… Popust važi od 21. do 31. decembra 2020. god, a više informacija možete pronaći na www.datasolutions.rs

Gubitak podataka može biti posledica niza faktora. Ipak tri se izdvajaju: ljudska greška, problem usled softverske greške i treći, ali najčešći uzrok gubitka podataka je problem unutar hard diska. Uzimajući u obzir koliko je hard disk kompleksan kao neizostavna komponenta gotovo svakog modernog računara, ovo stanje zapravo nije ni čudo, bilo je samo pitanje vremena kada će poći po zlu. Ukoliko do ovoga dođe, malo je toga što možete uraditi sami. Obično u pomoć valja zvati profesionalce.

Kod softverskih problema, najčešći razlog za potpuni gubitak podataka je upravo želja korisnika da do podataka, koji su ostali nakon slučajnog brisanja ili formatiranja, dođu softverskim putem. Naime, ukoliko se podaci nalaze na disku na kom je instaliran operativni sistem, prazno mesto se sistemu može „učiniti„ kao pogodno tlo da pohranjivanje drugih sistemskih podataka koji su mu se u tom trenutku našli na putu. Možda baš onih koje će vaš novoinstalirani softver koristiti!? Prepisivanje podataka je konačno i spašavanje postaje gotovo nemoguće. Stoga, ukoliko i želite da sami pokušate sa spasavanjem podataka vodite računa da radite na tzv. klonu!

 

Spasavanje Podataka - Data Solutions

 

Hardverski problemi

U slučaju da je hard disk potpuno “mrtav”, zuji na neobičan način ili se čuje kliktanje, problem je najčešće vezan za neku od komponenti hard diska. Komponente poput popularne „elektronike“ koja u nekim servisima neopravdano važi za sveti gral – sadrži glavni kontroler, drajver za rotaciju pločica i kontrolu glave, bafer i razne regulatore. Glavna uloga elektronike je da konvertuje signale sa ili od magnetnih glava u one koje će ih operativni sistem „razumeti“. Druga važna komonenta sa kojom ćete se verovatno sučiti su magnetne glave. Ove sićušne pločaste stvari okačene su na samom vrhu ruke koja veoma podseća na češalj. Njihova uloga je da čitaju ili pišu po magnetnom materijalu koji je u vidu filma presvučen preko površine pletera. Često možete čuti da neko kaže: “otkačila se igla na disku” ili “pala je igla”. Igla postoji na gramofonskim pločama. Ako čujete da neko govori tako nešto, to vam je siguran signal da ne zna ništa o diskovima. Opet, pleteri su diskovi koji usled rotacije i magnetnog svojstva navedenog filma imaju mogućnost skladišćenja podataka.

U slučaju u kom se disk „čuje“ sasvim normalno i obično, ali opet ne radi, problem se najčešće ogleda u firmveru. Naime, hard disk ima svoj vlastiti „operativni sistem“ koji ima ulogu da kontroliše rad ostalih komponenti hard diska, ali i da vrši konverziju podataka koje koristi operativni sistem vašeg računara u one koje se smešataju na namagnetisane pletere. Problem je sto se firmver takođe smešta na pleter pa u slučaju gde je došlo do degradacije medija čak je i pristup firmveru nemoguć.

Sada kada smo predstavili komponente hard diska, pogledajmo neke od najpoznatijih problema-primera koji su uzrok gubitka vaših podataka.

Disk se ne pokreće

Ovo je jedan primer gde su relativno dobre šanse za kvarom elektronske komponente. Pre mnogo godina prosta je zamena neispravne elektronike ispravnom bio najlakše rešenje za oporavak podataka ukoliko ste bili spremni uložite malo vremena i truda. Ti su davni dani prošli, danas se diskovi isporučuju sa elektronikama čiji su unikatni delovi firmvera pohranjeni na samoj elektronici. Prosta zamena elektronske komponente može dovesti do dodatnih problema i permanentong gubitka podataka ako disk pokuša na pogrešnom mestu da traži ostata firmvera. Druga situacija je da su se glave zalepile na pleter. Iako možete da nađete uputstva i da probate sami da uradite, uzmite u obzir da vrlo lako možete da izgrebete sam pleter i zauvek izgubite podatke, bez obzira kako izgleda, to nije zamena baterija u daljinskom upravljaču.

Disk se uključuje, ali klikće

Kliktanje glava je veliki problem. U nekim slučajevima kliktanje je posledica pada glava na namagnetisanu površinu koja ostaje poderana. Ogrebotine na pleteru diska su potencionalno najveća muka svakog laboranta koji radi na vašem slučaju iz prostog razloga što on(a) ne može znati sta je bilo ispod poderotine. Spašavanje podataka sa hard diskova koji klikću zahteva posebne uslove, adekvatnu opremu, iskustvo i alat. Ne pokušavajte sami da zamenite glave na disku koji sadrži potrebne podatke!

Disk se vrti, ali se prijavljuje sistemu pod pogrešnim imenom ili neadekvatnim kapacitetom

Ovo obično ukazuje na problem sa firmverom. Pre samo nekoliko godina bio je dobro poznati “bag” sa Seagate diskovima čija je firmver verzija SD15 bila poznata po svom BSY problemu. Guglujte sami i pronaći ćete obilje informacija o ovom problemu. Bilo je čak i rešenja po sistemu „uradi sam“, ali sa diskovima novije generacije ne postoji ništa što bi prosečan korinik danas mogao da uradi u uslovima kućne radinosti.

Disk se prijavljuje, ali blokira

Ovakva manifestacija obično znači da magnetni medij degradira. U osnovi, postoji veliki broj loših sektora koje disk nije u stanju da pročita. Ako pogledate SMART vrednosti hard diska možete utvrditi o kom se broju zapravo radi. Ne vršite promene na parametrima diska nakon sto je uočena degradacija, a podaci su bitni.

Dakle, postoji nekoliko slučajeva u kojima možete pokušati oporaviti svoje podatke. Ako ste slučajno izbrisali nekoliko fajlova na eksternom disku verovatnoća da do njih i dođete koristeći softver za spasavanje podataka je prilično velika. Ali ukoliko je hard disk pokvaren ili mu je medij degradirao, preporučujemo da se obratite profesionalcima. Data Solutions se već više od petnaest godina uspešno bavi spašavanjem podataka sa svih vrsta medija.

Napomena: Popust od 30% se odnosi na USLUGU spašavanja podataka, cene usluga možete pogledati ako kliknete OVDE.

Izvor: www.datasolutions.rs

© 2020 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela