Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Svetska premijera – Apple predstavio iPhone SE

Apple je danas predstavio iPhone SE, najmoćniji pametni telefon s ekranom dijagonale 4 inča, upakovan u kompaktno aluminijumsko kućište poznatog i vrlo omiljenog izgleda, sada s mat ivicama i sjajnim Apple logom na metalik podlozi u jednoj od 4 finiša, uključujući i roze zlatni finiš. iPhone SE donosi izuzetne brzinske performanse pomoću 64-bitnog A9 čipa koji se ugrađuje u vrhunske modele iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefona, a ujedno obezbeđuje duže trajanje baterije i brže bežične komunikacije. Novost iPhone SE telefona je i njegova unapređena iSight kamera rezolucije 1 megapiksel koja ima opciju da uslikane fotografije “ožive”, jer se uz glavni snimak beleži i par sekundi videa, što je opcija koju Apple zove “Live Photos”. iSight kamera je dovoljno moćna da snima video u 4K rezoluciji i u kvalitetu koji je blizu profesionalnog. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Apple je u iPhone SE ugradio sigurnosnu tehnologiju identifikacije Touch ID®, koju primenjuje i za sistem bezbednog plaćanja Apple Pay.

 

iPhone SE_1

“iPhone SE je plod jedne uzbudljive nove ideje — počeli smo od omiljenog, gotovo ikoničkog dizajna telefona i ponovo ga osmislili uzduž i popreko. Kao plod redizajna smo dobili jedan od najlepših, ali svakako najmoćniji pametni telefon dijagonale 4 inča”, izjavio je Filip Šiler (Philip Schiller), stariji potpredsednik marketinga za ceo svet u kompaniji Apple.“ iPhone SE je spakovan s očaravajućim Retina displejom dijagonale 4 inča, naprednim 64-bitnim A9 čipom i M9 koprocesorom pokreta, dugovečnijom baterijom, 12 megapikselskom iSight kamerom s True Tone “blicem”, opcijom snimanja pokretnih fotografija “Live Photos”, snimanjem videa u 4K rezoluciji, bržim 46 LTE i Wi-Fi komunikacijama, kao i Touch ID senzorom u kombinaciji s Apple Pay-om. Svako ko želi da ima manji telefon biće zaljubljen u iPhone SE.”

 

Najmoćniji telefon s 4-inčnim ekranom
iPhone SE polazi od dobro osmišljenog iPhone dizajna i kompletno ga “pretresa” iznutra i spolja, kako bi se kupcima mogao ponuditi moćan iPhone kompletne funkcionalnosti, bez obzira koji model odabrali. Snažni, a pri tom i štedljivi 64-bitni A9 čip koji pokreće iPhone 6s i iPhone 6s Plus modele, u malom kućištu iPhone SE-a donosi dvostruko veće brzine rada CPU-a i tri puta brži rad grafičkog procesora (GPU) u poređenju s referentnim iPhone 5s, a uz sve to je i energetski efikasniji, što automatski znači duže trajanje baterije. M9 je Apple-ov koprocesor kretanja nove generacije, integrisan u okviru A9 čipa, a zaslužan je za to što iPhone SE može da izvršava više stvari istovremeno i to u kontinuitetu u nižem režimu potrošnje, kao što je “osluškivanje” komande “Hey Siri” bez uzimanja telefona u ruke, kao i opcije pedometra koje se koriste u fitnes aplikacijama.

 

iPhone SE korisnicima je na raspolaganju i brži komunikacioni standard koji se oseti prilikom pretraživanja i pregleda internet sadržaja, preuzimanja datoteka i strimovanja videa na Internetu, bilo da se radi o Wi-Fi povezivanju koje može biti i do 3 puta brže nego pre, bilo da se radi o 4G LTE mrežnom internetu koji je do 50% brži u odnosu na iPhone 5s.

 

S interfejsom lakim za korišćenje, odličnim mogućnostima i bezbednosnim opcijama koje su utkane u samo jezgro, iOS 9 operativni sistem čini savršenu osnovu za iPhone SE i donosi mnoštvo moćnih ugrađenih aplikacija kao što su “Messages”, “FaceTime”, “Photos”, “Music” i “Maps”. iOS 9 takođe donosi viši nivo inteligencije iPhone SE pametnom telefonu, s proaktivnom asistencijom, moćnim sistemom pretrage, unapređenim Siri mogućnostima, kao i novom Night Shift™ mogućnošću prilagođavanja prikaza boja naspram doba dana – u sumrak boje postaju toplije i očima više prijaju topliji tonovi, s manjim učešćem plave. Režim noćne smene radi tako što prati vreme i geo lokaciju korisnika, pa u odnosu na to preuzima podatke o zalasku Sunca i svitanju. Ova opcija delotvorno utiče na san, jer prati prirodan ciklus promene kolorita tokom dana.

Sve ove inovacije su spakovane u lagano i kompaktno kućište smartfona koje lako staje u ruku i komforno se koristi. Pri tom je ono i estetski na vrlo visokom nivou, vrhunske izrade od peskiranog aluminijuma koji zadržava satenski finiš, s prefinjenim matiranim ivicama, odgovarajućim umetkom od nerđajućeg čelika za Apple logo i brilijantnim staklom 4-inčnog Retina ekrana.
Najpopularnija kamera na svetu
iPhone SE donosi unapređenu iSight kameru sa senzorom od 12 megapiksela, s novom tehnologijom brzog fokusiranja pod imenom “Focus Pixel” i novim procesorom digitalnog signala (DSP) koji je dizajnirao Apple-ov tim stručnjaka, s naprednom redukcijom šuma na slici, trećom generacijom algoritma za lokalno mapiranje nijansi boja, preciznijom detekcijom lica, što za rezultat ima detaljnije fotografije, poput onih koje pravi iPhone 6s. Uz opciju pokretnih slila “Live Photos” koje snima iPhone SE, korisnici mogu da odu korak dalje u odnosu na statične fotografije i uhvate momenat nastanka fotografije u kratkom videu koji oživljava sećanja sa zvukom. Live Photos opcija jednim dodirom oživljava sliku od 12 megapiksela, otkrivajući šta se dešavalo nekoliko trenutaka pre i pošto je fotografija načinjena, što je svojevrstan dodatak koji daje kontinuitet sećanju, umesto da predstavlja samo zamrznuti trenutak u toku vremena.

Ostala unapređenja kamere obuhvataju:

 

  • Mogućnost snimanja HD videa u rezoluciji 4K (3840 x 2160 piksela). Po snimanju 4K videa, korisnici mogu da uređuju video na Mac, PC ili iPad uređajima, i uz primenu najnovije verzije iMovie aplikacije na iPhone SE-u mogu uređivati istovremeno čak dva strima 4K videa.
  • Retina Flash je naziv za mogućnost privremenog prosvetljavanja Retina ekrana kad on na kratko postaje 3 puta sjajniji, a pri tom primenjuje adaptibilnu True Tone tehnologiju da simulira odgovarajući ton “blica”, što selfijima načinjenim na prednjoj FaceTime HD kameri iPhone SE-a daje nov kvalitet, čak i kada na raspolaganju nema dovoljno svetla u okruženju.
  • Mogućnosti koje je uveo iPhone 6s, uključujući spajanje snimaka u ogromnu panoramsku sliku od 63 megapiksela, zatim snimanje videa brzinom od 60 sličica u sekundi pri rezoluciji 1080p, i brzinom od 240 sličica u sekundi za snimanje super usporenih snimaka i tajm-leps videa, s izuzetnom stabilnošću slike, po uzoru na one koje prave profesionalne bioskopske kamere u Holivudu.

 

 

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela