Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Sve što niste znali o SPAŠAVANJU PODATAKA, a niste smeli da pitate

Razgovarali smo sa stručnjacima iz laboratorije za spašavanje podataka Data Solutions, koji su nam razjasnili mnoge nejasnoće vezano za celokupnu proceduru spašavanja podataka…

Šta je to spašavanje podataka?

Spašavanje podataka je proces vraćanja podataka sa elektronskih uređaja i medija (hard disk, zip drive, CD/DVD, trake, flash kartice…) Podaci mogu postati nedostupni u slučaju softverskog problema, virusa, kvara mehaničko-elektronskog sklopa ili ljudskog faktora. Nezavisno od vrste kvara, laboratorija za spašavanje podataka DataSolutions uspešno vraća 75%-80% podataka.

Kako izgleda proces vraćanja podataka?

Procedura se sastoji iz dva dela – dijagnoze i spašavanja podataka. Tokom procesa dijagnostifikovanja problema i procene uspešnosti spašavanja podataka, tehničari će utvrditi konkretno oštećenje na hard disku, kao i količinu podataka koje je moguće spasiti. Zajedno sa predviđenom cenom klijentu se šalje kompletan izveštaj. Na taj način, klijent ima priliku da se upozna sa stanjem uređaja, kao i da odluči da li se prelazi na proces spašavanja podataka, pre nego što je bilo kakav rad na disku obavljen.

 

spasavanje podataka2

 

Koliko dugo traje proces spašavanja podataka?

Dijagnoziranje se obavlja u roku od 48 časova. Trajanje procesa spašavanja podataka u potpunosti zavisi od stepena kvara uređaja. Naravno postoji opcija ubrzanog rada koja uključuje prekovremeni rad, i ekstra ubrzani rad koji uključuje 24 časa dnevno 7 dana u nedelji.

Da li će podaci biti zaštićeni tokom tog procesa?

Privatnost klijenta je od suštinskog značaja. Data Solutions se obavezuje da će štititi i čuvati Vašu privatnost, kao i poverljivost Vaših poslovnih i ličnih podataka. Data Solutions Vam garantuje da su svi zaposleni koji imaju pristup Vašim informacijama, obučeni i obrazovani u cilju rukovanja i zaštite podataka i uređaja, i da se pridržavaju polise o zaštiti podataka u svakom trenutku.

Kako da zapakujem disk?

Disk pažljivo izvadite iz kućišta računara, a zatim ga smestite u anti-static kesicu, kesicu zalepite selotejpom. Zapakovani disk smestite u kartonsku kutiju odgovarajućih dimenzija, kutiju zatvorite. Slanje diska kurirskom službom je BESPLATNO za područje Srbije! Nešto opširnije uputstvo možete pročitati na nasem sajtu www.datasolutions.rs. Treba napomenuti da prilikom pakovanja diska ne dodirujete elemente na elektronskom sklopu jer postoji mogućnost da dođe do elektrostatičkog pražnjenja koje može prouzrokovati dodatna oštećenja.Takođe, napomenuo bih da postoji i mogućnost tzv. On-line prijema diska, čime se ostvaruje 20% POPUSTA!

Možete li spasiti podatke i nakon što su uništeni od strane virusa?

Postoje različite vrste virusa i nisu svi napravljeni tako da utiču na logičku strukturu diska. Veliki broj virusa “samo” koristi procesorsko vreme kako bi na većem broju računara prosečnih korisnika obradili određeni broj podataka. Ipak, postoje virusi koji se “smeštaju” u Master Boot Record diska kako bi se lakše učitali zajedno sa operativnim sistemom i oni koji narušavaju strukuru podataka. U svakom slučaju, ukoliko je vaš antivirusni program ostao nemoćan ili je nakon brisanja virusa određeni broj datoteka nestao, predlažemo Vam da disk zapakujete i dostavite u prostorije Data Solutions-a. Ukoliko nastavite rad na disku postoji mogućnost da prepišete potrebne datoteke što dodatno otežava postupak spašavanja podataka.

Da li imate “clean room” i mogućnost da popravite mehanike?

Da, Data Solutions poseduje adekvatnu opremu za pristup komponentama mehaničkog sklopa. Navedena oprema obuhvata mikromehaničku laboratoriju u izdvojenom prostoru, eng. Cleanplace. Unutar komore, moguć je pristup kućištu diska i reparacija (zamena) neispravnih delova ispravnim. Kao odgovor na drugi deo pitanja, želimo da istaknemo da se Data Solutions ne bavi reparacijom diskova, pogotovo ne mehaničkog sklopa. Oprema koja je potrebna za ovakav postupak je izuzetno skupa i poseduju je obično proizvođači diskova. Razlog je jasan, potrebna je izuzetna preciznost prilikom montaže na velikoj seriji diskova, visok stepen čistoće koji će obezbediti odsustvo nečistoća u narednih 15 000 do 20 000 radnih sati i tržište koje će opravdati ovakvo ulaganje.

Koje modele diskova možete spasiti?

Naše laboratorije poseduju adekvatnu opremu za pristup servisnoj zoni gotovo svih proizvođača hard disk uređaja, i to: Quantum, Maxtor, IBM, Hitachi, Western Digital, Seagate, Nikimi, Samsung, Fujitsu, Toshiba i ostalih. Postupak spašavanja podataka sa Maxtor, Western Digital i Quantum serija je nešto jeftiniji i brži jer na tržištu postoji veći broj diskova ovih proizvođača. Laboratorija poseduje i adekvatan magacin sa preko 2000 diskova čiji se delovi koriste prilikom procesa spašavanja podataka. Kako se lista diskova koje podržava naša oprema svakodnevno širi, uskoro će i našem sajtu biti otvorena posebna dinamička strana sa kompletnom listom.

Sa kojih operativnih sistema možete vratiti podatke?

Data Solutions uspešno spašava podatke pohranjene u FAT, FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, HFS, EXT, EXT 2, EXT 3, REISER i drugim fajl sistemima. Naši klijenti nam, ipak, najčešće dostavljaju diskove sa Windows operativim sistemom  particionisanim kao FAT32NTFS stoga je, statistički, najveća uspešnost spašavanja podataka upravo sa ovih fajl sistema. Naši laboranti često pristupaju “sirovim” podacima (sektor po sektor) koje naknadno repariraju. Ovakav pristup omogućava kopiranje podataka iz gotovo svih fajl sistema.

Kako to da naplaćujete mnogo manje nego u inostranstvu?

Sa jedne strane, ovo je pitanje opšteg standarda naše zemlje i zemalja u regionu, a sa druge, vrednosti opreme. Mnoge inostrane kuće koje se bave ovom uslugom poseduju tzv. state-of-the-art laboratorije čija se vrednost meri milionima dolara. Ovakve laboratorije rade uspešno često preko 30 godina i imaju mogućnost pristupa podacima tehnologijom koja koristi magnetnu mikroskopiju.

Ako izbrišem podatke iz “Recycle Bin-a”, možete li ih spasiti?

Da. Ukoliko ste greškom obrisali podatke iz “Recycle Bin-a” možemo ih spasiti. Korisnici se, u ovakvim situacijama, najčešće oslanjaju na različite programe dostupne putem interneta za logičko spašavanje podataka. Ove je programe moguće lako preuzeti i instalirati, a veliki broj ovih alata koristi iste rutine koje često prilikom skeniranja “pišu” po disku i, tom prilikom, dodatno otežavaju pristup već obrisanim podacima. Stoga, u velikom broju slučajeva disk koji stiže u našu laboratoriju poseduje dodatna oštećenja logičke strukture.

U slučaju formatiranja diska, ima li nade?

Koeficijent uspešnosti spašavanja podataka sa diska koji je greškom formatiran, i na kom nije ništa više rađeno, iznosi oko 95%.

Laptop je ispao iz ruke na pod, možete li spasiti podatke?

U tom slučaju ukoliko nemate iskustva, ne pokušavajte da izvadite hard disk iz kućišta računara. Najbolje je da ceo  laptop računar dostavite u adekvatnoj torbi u prostorije Data Solutionsa. Velike su šanse da ćemo uspeti da Vam vratimo podatke.

Da li naplaćujete dijagnozu kvara?

NE. Dijagnostika kvara i procena uspešnosti spašavanja podataka je BESPLATNA. Takođe, ukoliko ne uspemo da vratimo izgubljene podatke, usluga se ne naplaćuje, dakle – BEZ PODATAKA NEMA NAPLATE!

www.DataSolutions.rs

 

 

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela