Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Sve što niste znali o klima uređajima

Da li ste znali da su nekada čitave kompanije i državne institucije uzimale kolektivni odmor za vreme leta kako bi izbegli gotovo nemoguć rad pri visokim temperaturama? Može se reći da su danas izuzetno retke kancelarije ili domaćinstva bez magičnog uređaja koji je svima olakšao svakodnevicu. Ali, odakle je sve počelo i kako je klima uređaj uticao na tokove istorije, pa čak i oblikovao privredu pojedinih zemalja i trendove u kinematografiji?

 

Kada je Donji dom britanskog Parlamenta zaposlio čoveka koji je sam pokretao veliki rashladni točak i njegovu profesiju nazvao „ventilator“, bilo je jasno da je kucnuo čas da se neko ozbiljno pozabavi problemom rashlađivanja prostorija. Tako je početkom 20. veka inženjer Vilis Kerijer osmislio „aparat za tretiranje vazduha“ kako bi jedno izdavačko preduzeće u Bruklinu rešilo problem sporog sušenja mastila i gužvanja papira koje nastaje usled visokih temperatura. Među prvim institucijama čiji su zaposleni imali tu sreću da uživaju tokom leta bila je Njujorška berza, nakon čega su i mnogi drugi počeli da slede njihov primer. Tako su brojne javne institucije vremenom postale simbol idealnog mesta za boravak tokom vrelog leta.

 

LG ArtCool Stylist Inverter V_Fotografija_1

 

 

Ako ste i vi rešili da se ovih dana rashladite uz neki od blokbastera, onda niste jedina osoba koja je odabrala ovaj, mnogima omiljeni vid bega od visokih temperatura. Naime, nekada su bioskopske sale bile među prvim prostorijama koje su se snabdevale rashladnim uređajima, pa su filmski studiji videli odličnu mogućnost za zaradu, zakazivanjem premijera upravo za vreme leta, što je tradicija koja se održala i do dan danas.

 

Zanimljivo je i da su klima uređaji uticali na svetsku privredu, pa tako „vruće“ američke države poput Teksasa, Floride i Nevade upravo njima duguju zahvalnost za skok prirodnog priraštaja i razvoj ekonomije. A zamislite tek kako bi izgledao čuveni pustinjski „grad greha“ Las Vegas, da sistemi za rashlađivanje nisu umešali svoje prste? Malo je poznato i da su rashladni uređaji uslovili i napredak u medicini, kao i produžetak ljudskog veka sprečavanjem bolesti koje su se brzo širile u tropskim klimatskim uslovima.

 

Do danas, klima uređaji su mnogo napredovali i postajali sve manji i jeftiniji. Osim hlađenja i regulisanja vlažnosti vazduha, one danas i filtriraju vazduh, prečišćavaju ga, jonizuju, greju i čine mnogo toga da naš život bude lepši i zdraviji. Inovativna Inverter tehnologija kompanije LG pruža efikasno grejanje i hlađenje, uz visok nivo energetske efikasnosti. Za ljubitelje prefinjenog dizajna, elegantni Artcool Stylist Inverter V je savršen dodatak stilizovanoj prostoriji, ali i nudi efikasno hlađenje u čak 3 pravca i antibakterijski filter za prečišćavanje vazduha. Nešto klasičnijeg izgleda, Athena Inverter V klima uređaj odlikuje opcija za podešavanje nivoa potrošene energije i 3M tehnologija koja štiti ukućane od prašine, alergena, virusa i bakterija.

 

Od svojih početaka u starom Rimu, preko Persije i drevne Kine, klima uređaj je prošao kompleksan razvojni put, da bi danas stigao do polica u prodavnicama. Na vama je samo da odaberete onaj pravi!

 

www.lg.com

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela