Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Šest saveta kako da sačuvate telefon tokom leta

Leto je u punom zamahu: vreme je za putovanja, peščane plaže i sunčanje. Na zasluženom i dobro isplaniranom odmoru imamo brojne mogućnosti za savršenu fotku za Instagram, te ne želimo da svoje telefone ostavljamo kod kuće. Ipak, tokom leta postoje faktori koji i te kako mogu da utiču na naše telefone – pregrejavanje, pesak ili nemogućnost da pročitamo poruku zbog previše sunca. Kompanija LG dala je savete na koje načine možemo lako zaštititi svoje telefone tokom leta.

Mobilni telefoni su naši verni prijatelji na odmoru: pomažu nam u navigaciji, koji restoran da odaberemo, šta da posetimo, kao i da napravimo sjajne fotografije. Ipak, naše dobro raspoloženje može se brzo pretvoriti u nerviranje ako telefon prestane da radi malo pre savršenog zalaska sunca. Šta možemo učiniti kako bismo zaštitili telefone tokom leta?

 

LG G7

 

Pregrejavanje

Možda pretraga na internetu dok se sunčamo na plaži izgleda kao dobra ideja, ali naši telefoni nimalo ne uživaju na toploti. Naprotiv, unutrašnji delovi i LCD ekrani su osetljivi na preveliku toplotu, te izlaganje telefona direktnom suncu može izazvati nepopravljivu štetu. Izlaganje uređaja visokim temperaturama može uticati na gubitak podataka, sporo funkcionisanje, kvar baterije ili čak kvar telefona.

Savet: Pobrinite se da telefon ne stoji dugo na suncu. „Ako mislite da je uređaj topliji nego obično, ugasite sve aplikacije, uključite opciju čuvanja energije ili režim rada u avionu i stavite telefon u hlad”, kaže Tamaš Ricko, rukovodilac regionalnog tehničkog sektora za mobilne uređaje LG Electronics. „Ako ovo ne pomogne, ugasite ga odmah. Kada je telefon pregrejan, čak i na sobnoj temperaturi, možda je baterija ispražnjena i trebalo bi da ga pogledaju profesionalci”.

Teško čitljiv ekran

Kada je sunce jako, ponekad ne možemo da odlučimo da li da uopšte otključamo ekran ili ne. Često čekamo dok ne stignemo do hlada kako bismo koristili svoj telefon.

Savet: Povećavanje osvetljenja ekrana pomoći će da pročitamo poruke i pretražujemo slike čak i na direktnom suncu. Na samom vrha ekrana nalazi se opcija za podešavanje svetlosti. Imajte na umu da veća osvetljenost troši više baterije, tako da je dobro vratiti podešavanje na manju osvetljenost u hladu. Mnogi uređaji imaju automatsko podešavanje osvetljenja, koje podešava osvetljenje uz pomoć senzora u zavisnosti od svetlosnih uslova, tako da ne moramo ručno da podešavamo.

Zaslepljenost ekranom

Ipak, može se lako desiti da tokom povećane osvetljenosti teško čitamo slova na ekranu na beloj pozadini koja odbija sunčeve zrake.

Savet: Neke od manje poznatih funkcija u telefonima sa Android operativnim sistemom nude rešenje ovog problema u Opštim podešavanjima (General settings), u opciji Accessibility. Odaberite opciju Vision, potom High contrast screen koja potamnjuje ekran, što pomaže da se poruke lakše čitaju na suncu.

Refleksija svetlosti

U uslovima jake osvetljenosti, jedino što možemo videti jeste sopstveni odraz u telefonu. Refleksija može izazvati probleme na tabletima, laptop računarima i telefonima, što nas sprečava da koristimo ove uređaje na jakom svetlu napolju.

Savet: Antirefleksivne folije mogu se kupiti i prilagoditi ekranima različitih veličina i ponuditi jednostavno rešenje ovog problema.

Voda, pesak

Često kažemo da nećemo koristiti naše telefone nigde blizu plaže, ali na odmoru svejedno pokušavamo da napravimo video članova porodice kako skaču u vodu. Voda može samo poprska telefon, dok u najgorem slučaju telefon može pasti u vodu. Čak i da ne pravimo ovakve greške, verovatno ćemo nositi telefon na plažu, da bismo posle u njemu pronašli pesak.

Savet: Ako se telefon pokvasi, ugasite ga odmah i rasklopite na delove. Upijte vodu suvim peškirom i stavite telefon u posudu pirinča na jedan dan. Pirinač upija vodu i suši uređaj. Kada pokušavate da izvadite pesak iz telefona, prvo isključite telefon i koristite kompresovani vazduh kako biste izbacili zrnca peska. Podsetite sebe da sledeći godine uzmete zaštitnu plastiku, ili uložite u vodootporni telefon ili futrolu za njega.

Ne ostavljajte ništa u kolima!

Kako bi izbegli incidente, ljudi ostavljaju svoje vredne stvari u kolima kada idu na plažu. Ovo može biti opasno za telefone: na 30 stepeni unutrašnja temperatura u kolima se povećava za jedan stepen svakog minuta i brzo može dostići 60-70 stepeni, što može dovesti do trajnog oštećenja uređaja.

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela