Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Predviđanja pretnji u oblasti kriptovaluta u 2019. godini

U 2018. godini bili smo svedoci činjenice da su kriptovalute postale značajan deo života mnogih, međutim, one su takođe postale i mete sajber kriminalaca širom sveta. Do određenog stepena, zlonamerna rudarenja kriptovaluta su preovladala nad glavnom pretnjom iz prethodnih godina – rensomverima.

Međutim, u drugoj polovini 2018. godine, industrija blokčejna i kriptovaluta suočila se sa znatnom promenom: pad cena kriptovaluta. Uticaj je imao ogroman doseg, praćen brzim padom u interesovanju kod šire javnosti, aktivnostima u kripto zajednici i razmeni, kao i u aktivnostima među sajber kriminalcima.

Alexey Malanov, stručnjak kompanije Kaspersky Lab u sektoru za razvoj anti-malver tehnologija, govori o pretnjama koje su bile aktuelne tokom ove godine i iznosi predviđanja za pretnje u oblasti kriptovaluta u 2019. godini.

 

lazarus-crypto-exchange-attack-featured

 

Ključni događaji u 2018. godini

 

1.    ‘Rensomver napadi će primorati korisnike da kupuju kriptovalute’

Ovo predviđanje se pokazalo kao delimično istinito. U 2018. svedočili smo padu popularnosti enkriptora, zajedno sa porastom zlonamerne upotrebe programa za rudarenje kriptovaluta. Ispostavilo se da je za napadače bezbednije da vrše diskretno rudarenje na zaraženim uređajima nego da zahtevaju otkup i privuku pažnju. Međutim, prerano je odbaciti rensomver kao glavnu pretnju; on je i dalje efikasna metoda infekcije i monetizacije pojedinaca i organizacija – a kriptovalute i dalje olakšavaju anonimnost u plaćanju otkupnine.

2.    ‘Uočićemo ciljane napade zlonamernim programima za rudarenje’

Ovo predviđanje se nije ostvarilo. Pratili smo uglavnom izolovane incidente u kojima su programi za rudarenje zlonamerno instalirani u zaraženu korporativnu mrežu. Za to postoji više razloga:

  • Kompanije su naučile da otkrivaju programe za rudaranje koji rade na kompjuterima zaposlenih/administratora; i one instalirane od strane samih korisnika, kao i od strane trećih lica bez znanja korisnika.
  • Sami napadači ne smatraju da je ovo pristup koji obećava. Ciljani i sofisticirani napadi su više fokusirani na postizanje trajnosti u mreži u svrhu špijunaže ili krađe novca ili podataka. Zbog toga je bolje ne privlačiti pažnju kripto rudarenjem.

3.    ‘Rast u broju programa za rudarenje će se nastaviti i uključivaće nove aktere’

Ovo predviđanje se takođe pokazalo delimično istinitim: zlonamerna upotreba programa za rudarenje aktivno se povećala tokom prvog kvartala 2018. godine i dostigla svoj vrhunac u martu. Tokom narednih meseci došlo je do postepenog smanjenja aktivnosti zbog pada cena kriptovaluta.

4. ‘Biće sve više web-rudarenja’

Ponovo, ovo predviđanje se ispostavilo delimično istinitim. Web rudarenje kriptovaluta dostiglo je vrhunac u januaru 2018. godine, nakon čega je počelo da opada. Webmasteri, nadajući se da će koristiti web rudarenje kao alternativno sredstvo za monetizaciju web stranice zajedno sa oglašavanjem, obično nisu obaveštavali korisnike o bilo kakvom skrivenom rudarenju koje se odvijalo na njihovim sajtovima. To je značilo da se web rudarenje brzo pridružilo zlonamernim aktivnostima. Posle toga, bilo je teško obnoviti njegovu reputaciju.

5. ‘Pad Inicijalne ponude novčića (ICO)’

I ovo predviđanje je bilo delimično istinito. S jedne strane, prikupljanje novca uz pomoć Inicijalne ponude novčića (ICO) se nastavilo: projekti su postali veći, a provizije nisu opale. S druge strane, mnogi projekti koji su prikupljali impresivne količine novčića kroz ICO u 2017. godini nisu bili u mogućnosti da stvore obećane proizvode na vreme u 2018. što je neizbežno pogodilo kurs prodatih tokena.

 

Alexey Malanov navodi i tri top predviđanja u oblasti kriptovaluta za 2019. godinu:

 

 

1.    Prekomerna očekivanja o upotrebi blokčejna izvan sfere kriptovaluta će nestati

Povrh svega, očekujemo da će ovaj trend pokrenuti ljudi, a ne tehnologija, s obzirom na to da organizacije i industrije dolaze do zaključka da blokčejn ima prilično uzak opseg primene, a većina pokušaja da se koristi na različite načine nisu opravdani. Pouzdana primena blokčejna izvan sfere kriptovaluta je istražena i njome je eksperimentisano godinama, ali ima malo dokaza o dostignućima. Očekujemo da 2019. bude godina kada će ljudi prestati da pokušavaju.

2.    Kriptovalute kao vid plaćanja nastavljaju sa negativnim trendom

 

U 2017. godini veliki broj dobavljača roba i usluga objavio je da će prihvatiti kriptovalute kao vid plaćanja. Međutim, s obzirom na ogromne provizije (akutni problem u decembru 2017. godine), spore transfere, visoke cene za integraciju i najvažnije, mali broj kupaca, njegova upotreba kao načina plaćanja se stalno smanjuje. Na kraju, korišćenje kriptovaluta od strane legitimnih biznisa jednostavno nema previše smisla.

 

3.    Neće biti povratka na visoki kurs iz 2017. godine

Do januara 2018. godine bilo je ogromnih uspona i padova u ceni Bitkoina. Ali ne očekujemo da će se oni ponoviti jer se vrednost kriptovaluta izjednačava kako bi odrazila njihovu popularnost. Verujemo da postoji ograničena publika za koju su kriptovalute interesantne, a kada se dostigne granica, cene više neće rasti.

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela