Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Novi iPod touch – najzabavniji iPod ikada!

Pred nama je šesta generacija iPod touch uređaja – multimedijalnog plejera iz kompanije Apple. Da li je najbolji opis ovog uređaja i dalje iPhone bez mogućnosti telefoniranja, sada, kad je sa njim moguća IM (Skype, FB Messenger, Viber, WhatsApp) i FaceTime audio i video komunikacija?

 

Apple je sa modelima iPhone 5 i 5S napravio izuzetan uspeh. Uspeh koji mnogi nisu predviđali, jer je već tada format ekrana od 4 inča za flagship modele postajao suštinski skučen. Kada su se konačno pojavili modeli dijagonala od 4.7 i 5.5 inča, ništa ih više nije sprečilo da postanu najpopularniji i u ovim kategorijama, pa poslednji kvartalni izveštaj pokazuje da je kalifornijska kompanija “ugrabila” još poneki procenat od tržišnog udela popularnog Samsung-a, čiji je Galaxy S6 polovičan uspeh i to samo zbog neočekivane popularnosti “posh” modela S6 Edge. Kako iPod touch već dve generacije unazad nije obnavljan, mnogi su očekivali da će naredna iteracija biti nalik iPhone 6 modelima, sa većim ekranom i bržim internim hardverom. Ta priča se, pak, samo delimično ostvarila jer je Apple unapredio “unutrašnjost” novog iPod-a, dok je spoljašnjost ostala prilično neizmenjena. Format od četiri inča, sa starim Retina Ekranom poput onog na iPhone 5C modelima, zadržan je, a novine su A8 procesor, 1GB radne memorije i bolje kamere. To je, zapravo, prvi put da vidimo ovako moćan SoC unutar 4-inčnog formata.

 

New iPod touch_1

 

 

Uz iPod touch 6G (6G – šesta generacija) koji je stigao na test, u pakovanju se nalaze i kratko uputstvo, dve Apple nalepnice, USB-Ligthning kabl i Apple EarPods slušalice. Kutija je providna, plastična i gotovo identična kutiji u koju je pakovan iPod Touch 5G, što je i logično, jer i sam dizajn plejera nije bitno izmenjen. Šesta generacija stiže u više nijansi, među kojima su i iPhone 6 nijanse – Silver, Space-gray i Gold, a zatim i poznate, stare: roza, plava i crvena (Product RED).

 

Ekran koji se koristi ima istu gustinu piksela kao što je imao iPhone 4, 4S, 5 i 5S – 326 ppi. Dijagonala je zadržana i iznosi 4 inča, a tako i rezolucija odgovara onoj kod “petica” – 1136 x 640. Kao što znamo, dijagonala kod novih iPhone modela je sada veća, ali iPhone 5, 5S i 5C ostaju aktuelni i podržani od strane novih verzija iOS operativnog sistema (verzija 9) – štaviše, podržan je i iPhone 4S! Već znamo da Apple Retina Screen HD ima izuzetnu reprodukciju boja, poput profesionalnih monitora namenjenih grafičkim profesionalcima, fenomenalne vidljive uglove i savršenu dinamiku i kontrast. Apple i dalje koristi S-IPS LCD ekrane, jer veruje u to da AMOLED matrice nemaju dovoljno kvalitetan prikaz (sa čime se nezavisni stručnjaci i slažu). Najveći prozivođač IPS matrica na svetu, LG.Display, za svoje najjače modele takođe koristi iste S-IPS matrice (modeli LG G2, G3 i G4, recimo). Takođe, ekran i touch-screen senzor su spakovani u “sendvič” tj. neodvojivi su, što je po prvi put urađeno i kod iPad Air 2 tableta, pa kada dodirujete ekran, imate utisak da zapravo dodirujete sam sadržaj, jer su pikseli jako blizu samog stakla – sloja koji zbog prelamanja svetlosti deluje da je još tanji.

 

iPod touch 6G stiže sa iOS 8.4, ali će tokom septembra, paralelno sa iPhone 4S, 5, 5S, 5C, 6 i 6 Plus, iPad 2, 3, 4, Air i Air 2, Mini i Mini 2, kao i iPod touch 4G i 5G, dobiti nadogradnju na iOS 9. Tradicionalno, Apple uz novu verziju iPhone telefona, predstavlja i novo izdanje iOS operativnog sistema.

 

Kamera je unapređena, pa za razliku od one kod prethodne generacije, sada broji 8 megapiksela. Senzor je, takođe, i veći, a novi brzi procesor omogućava i snimanje brzih snimaka za usporeni “replay”, tzv. Slo-mo režim u 720p i 120 frejmova po sekundi. Snimanje pri 30 fps obavlja se u 1080p FullHD video režimu. Prethodnik je imao kameru kao kod iPhone 4 modela, koja je imala CMOS senzor od 5 megapiksela, ali je imao i metalni konektor na koji se kači šnala sa plastičnom vezicom za nošenje oko ruke. Nije nam jasno zbog čega je Apple izbacio ovaj dodatak koji su svi voleli, ali je moguće da im je bio potreban prostor unutar samog kućišta.

Unutrašnjost, kad smo je već pomenuli, definitivno je najviše unapređena i odmah nam golica maštovitost. iPod touch 6G umnogome podseća na tanano, ulepšano izdanje iPhone 5C telefona, luksuznijeg izgleda (njegova leđa su napravljena od aluminijuma), pa sada imamo neku vrstu “preview”-a kako bi izgledao naslednik pomenutog i ne tako uspešnog modela. Logično je da Apple i dalje u ponudi zadrži 4” flagship model, a nešto nam govori da će “iPhone 6C” imati metalno kućište. Mnogo ljudi (i pripadnica lepšeg pola) vole format od 4 inča. iPhone 5S nije u opciji da se unapredi, jer bi izrada takvog telefona bila isuviše skupa da bi se uređaj našao u cenovnom segmentu koji je rezervisan za iPhone 5C.

 

Konkretno, Apple je u iPod touch 6G ubacio komponente iz iPhone 6 – Apple A8 čip i M8 motion ko-procesor, zajedno sa low-powered Bluetooth 4.1 čipom i senzorima. Kako bi baterija trajala duže, A8 je usporen za par stotina megaherca, ali je to sasvim u redu, jer je i radna rezolucija uređaja manja, pa su performanse iste, ako ne i više u odnosu na iPhone 6. U svakom slučaju, jasno je da je iPod touch 6G brži i od iPhone 5S koji i dalje važi za jako brz smartphone. Količina radne memorije je 1GB, što je i očekivano. Podsetićemo i to da su novi 64-bitni Apple A8 čipovi i dalje dvojezgarni, uz trojezgarni GPU procesor i više radne frekvencije, kao i ubrzani M8 motion koprocesor, namenjen za praćenje kretanja i prikupljanje i obradu podataka iz akcelerometra, GPS-a, kompasa i žiroskopa, bez da se opterećuje centralni CPU unutar A8 čipa (pa tako A8 može da ide u “sleep” režim kada je uređaj zaključan, dok M8 i dalje broji pređene korake ili obrađuje poziciju koja se očitava sa GPS-a). NFC čip, kao deo Apple Pay sistema, konačno je implementiran unutar iPhone 6 i 6 Plus modela. Uz TouchID, zaokružuje čitavu “security” i kupovina-bez-dodira priču. Ipak, iPod touch je uređaj za igranje igara, slušanje muzike i web-browsing, ali ne i više od toga. Zato TouchID i NFC nisu našli svoje mesto ni u šestoj generaciji najvećeg iPod-a.

 

Šesta generacija dolazi sa četiri memorijske konfiguracije: 16, 32, 64 i 128GB. Ovoliko veliki prostor i povoljna cena, čine ovaj iOS uređaj idealnim za sve one koji ne vole pametne telefone ili nisu do sada koristili Apple uređaje, a žele sa njima da se upoznaju. iPod touch 6G se i dalje može koristiti za chat – sve iOS aplikacije – Viber, WhatsApp, Telegram, Skype, Snapchat, Facebook, Messenger i milion onih drugih, rade i na ovom uređaju. Kombinacija odličnog hardvera, savršeno ispoliranog operativnog sistema i odličnog softvera je ono što oduševljava kod svakog Apple uređaja, pa je to slučaj i sa testiranim iPod-om. Ko se jednom navikne na taj nivo kvaliteta, prepozna sve prednosti koje nudi Apple ekosistem, jako se teško odriče svih tih benefita. Ipak, pored iPhone 5C i 5S, koji koštaju slično ili malo više, mnogi će se odlučiti za ove uređaje, jer u slučaju da im se iOS dopadne, uvek mogu da ubace i SIM karticu i koriste ga i kao telefon. To je najveći razlog zbog kog se iPod touch i iPod-i generalno, ne prodaje više u onoj meri kao nekada. iPhone najviše kanibalizuje prodaju iPod-a, baš kao što je iPhone 6 Plus pomalo ugrozio prodaju iPad-a (ali ni izbliza u istoj meri).

 

Uređaj ima odličnu autonomiju, koja je negde između one kod iPhone 6 Plus i iPad mini uređaja. U proseku, dopunjava se negde tokom trećeg dana. Naravno, bateriju možete istrošiti i za 6-7 sati, ako igrate najzahtevniju 3D igru, ali mi pričamo o prosečnoj, realnoj upotrebi. U radu, sa iOS 8.4 radi jako brzo, a s obzirom na to da imamo iskustva sa drugom “public beta” verzijom iOS-a na iPhone 6-ici, koja radi brže od iOS 8.4, možemo samo da predpostavimo da će iPod touch 6G sa iOS 9 – poleteti. Kamera je zaista odlična – u rangu sa iPhone 5 i 5C, što je veoma dobro. Slike su dobro eksponirane, kao i video.

 

Na kraju možemo reći da je iPod touch 6G stvarno odličan uređaj. Za početnike u Apple svetu. Za one koji ne vole smartphone uređaje. Za one kojima je potreban dodatan uređaj za igranje, džoging, slušanje muzike. Za sve one kojima se, jednostavno, dopada. iPod je još uvek tu. I dalje je najbolji!

 

Cena (sa PDV-om): od 36.790,00 dinara

 

Kontakt: WinWin

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela