Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Garry Kasparov otvara WeAreDevelopers World Congress 2019 u Berlinu

Čovjek koji je “pobijedio izgubivši revanš” dolazi u Berlin

 • Po prvi put WeAreDevelopers World Congress, najveća konferencija za developere, održati će se u Njemačkoj 6. i 7. juna 2019.
 • Više od 10.000 pionira tehnologije, developera i vodećih IT eksperata se očekuje u City Cube centru, Berlin.

Keynote predavanje na WeAreDevelopers World Congress-u će otvoriti svjetski šahovski velemajstor Garry Kasparov. Kasparov se smatra ne samo najvećim šahistom svih vremena, već i poznatim stručnjakom za umjetnu inteligenciju u izazovima interakcije čovjek-mašina. Čovjek koji je, zapravo, pobijedio izgubivši kultni revanš protiv IBM-ovog superkompjutera Deep Blue davne 1996. godine, tim činom je privukao globalnu pažnju na temu umjetne inteligencije skromno priznavajući da je saradnja između čovjeka i mašine apsolutno neophodna.

“Umjetna inteligencija će transformisati sve što smo do sada radili. Moramo se nastaviti ambiciozno kretati prema napred u području u kojem se roboti ne mogu natjecati sa ljudima: u snivanju velikih snova”, izjavio je po završetku meča Kasparov. Od tada je neprekidno aktivan u polju promocije umjetne inteligencije u podršci razvoju čovječanstva.

Ova kombinacija uopšte nije neobična, jer su korijeni kompjuterske znanosti i umjetne inteligencije duboko povezani sa šahom. Sve je počelo onda kada je Alan Turing (tvorac Turingovog testa i začetnik teorijskog osnova kompjuterske znanosti i umjetne inteligencije)  iskoristio šah kako bi istraživao strategije ponašanja mašina i napisao prvi šahovski program na papiru.

 

GarryKasparovWAD

 

Od ostalih top govornika na WeAreDevelopers World Congress-u učesnici će imati priliku poslušati predavanja svjetskih stručnjaka na aktuelne teme:

 • Joel Spolsky, CEO, Stack Overflow; suosnivač Trello
 • John Romero, Programer i dizajner video igara (Doom, Quake, Wolfenstein 3D)
 • Rasmus Lerdorf, pronalazač programskog jezika PHP
 • Jutta Horstmann, COO, eyeo (Adblock Plus)
 • Andreas M. Antonopoulos, Bestseller-Autor “Mastering Bitcoin”
 • Alina Denisenko, Tech Lead, N26
 • Max Amordeluso, Chief Evangelist EU Alexa Skills Kit, Amazon
 • Silvia Puglisi, Sistemski inžinjer, Tor Project
 • David Schwartz, CTO, Ripple
 • Corinne Vigreux, suosnivač, TomTom
 • Jürgen Müller, CIO, SAP
 • Rafael Herrera, Chief Data Officer, AUTO1
 • Ralf Schneider, CIO, Allianz Group

Teme iz developerske zajednice su i dalje u fokusu

Uz više od 200 govornika, radionica i panel diskusija, sadržaj kongresa je podijeljen u 5 tematskih cjelina od interesa za developere: Constructing Worlds (Frontend i Backend, Cloud), Controlling Complexity (Security, DevOps, Quality Engineering), Applying Disruption (AI, Blockchain), Onechaining Engineering (Iot, Robotics, AR/VR/XR, Mobility) i Coding Society (Etika, Obrazovanje, Društvena odgovornost).

Pogledajte cijelu listu govornika i kongresni program klikom na ovaj LINK.

„WeAreDevelopers World Congress je odlična platforma za software developere i donosioce odluka iz domena IT-a, usvajanje novih trendova i tehnologija, međusobna razmjena ideja i upoznavanje sa pionirima i stručnjacima globalne IT scene”, izjavio je Sead Ahmetović, suosnivač i CEO kompanije.

Kongres je podržan od strane visokih zvaničnika njemačke vlade – Ministrica za digitalizaciju, Dorothee Bär, te kroz brojne predstavnike vrhunskih kompanija kao što su Volkswagen, BMW, N26, Ripple, Google, Amazon, SAP.

Svjetski kongres WeAreDevelopers je najveći kongres koji posjećuju developeri iz cijelog svijeta. Očekujemo da će se najmanje 10.000 učesnika pridružiti konferenciji 6. i 7. juna 2019. godine u CityCube centru u Berlinu. Novosti o WeAreDevelopers World Congress 2019 su dostupne i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

#WeAreDevs #wearedevs19

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela