Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Da li i kako letnje vrućine utiču na rad računara?

Leto je na izmaku, ali vrućinama nikad kraja. Da li i kako ove velike vrućine utiču na naše računare? Od stručnjaka laboratorije za spašavanje podataka Data Solutions saznajemo da su upravo su upravo letnji meseci vreme kada ima najviše slučajeva gubitka podataka.

 

summer

 

Računari moraju da se drže u određenom okruženju kako bi radili pravilno. Pored ostalog okruženje računara treba biti adekvatno kada su u pitanju toplota, količina prašine i vlažnost vazduha. Ovi su uslovi ključni kada je u pitanju stabilnost, pouzdanost i performanse računara. Ipak, temperatura je jedan od najvažnijih faktora čija varijacija može izazvati kolebanja u radu računara.

Idealna radna temperatura okruženja u kom računar treba da radi je u rasponu od 10 do 25 stepeni Celzijusa. Prenosivi (laptop) računari i tableti su dizajnirani za temeprature do 35 stepeni. Ovo su dakle uslovi sobne temperature. Veće temperature onemogućavaju adekvatnu razmenu toplote i izazivaju razne probleme sa računarom, a prenosivi, kućni ili tablet računari su veoma osetljivi na pregrevanja.

Elektronske komponente svakog računara projektovane su da rade na određenom naponu. Moderna elektronika je prilično „osetljiva“. Ta osetljivost se ogleda u tome da čak i mala fluktuacija napona može predstavljati problem. Naime, povećana toplota smanjuje električnu otpornost materijala, usled čega se elektroni lakše odvajaju od jezgra izazivajući povećanje struje. Na posletku, usporavanje rada računara je upravo posledica pregrevanja. Neke komponente poput hard diska ili procesora mogu usled pregrevanja raditi daleko nestabilnije i sporije. Na ovo ih primorava firmver koji je napravljen da zaštiti komponentu od pregrevanja. BIOS računara i druge posebne aplikacije mogu poslužiti za praćenje temprature koju daju senzori na zasebnim komponentama računara, te ova povratna informacija može pomoći u otklanjanju kvara jedne ili više komponenti. Komponente koje imaju tendenciju pregrevanja često ukazuju na kvar.

Takođe, prašina unutar računara je čest uzrok pregrevanja. Ukoliko vazduh nije u stanju da adekvatno kruži unutar računara hlađenje neće biti dovoljno dobro. Posvetite dakle pažnju čistoći računara.

Desktop računari su najranjiviji kada su u pitanju pregravanja. Komponente poput grafičke kartice, hard diska ili procesora  generišu znatno više toplote kada su pod opterećenjem. Ukoliko ste računar sastavljali praćenjem temperature različitih komponenti, to vam može pomoći da pronađete komponente koje trebaju dodatno hlađenje. Jednostavno, dodavanjem dodatnih ventilatora može se povećati protok vazduha unutar kućišta i tako sniziti temperatura.

Kako sprečiti gubitak podataka izazvan vrućinom?

Računar kome je “vruće” mogao bi postati nestabilan uzrokujući mogućnost gubitka važnih podataka. Gubitak podataka usled kvara tokom letnjih vrućina je veoma česta pojava.

Evo nekoliko saveta kako da sprečite pregrevanje i gubitak podataka:

– Adekvatno hlađenje

– Provetravanje prostorije

– Klimatizovanje prostorije

– Isključite računar kada ga ne koristite

– Očistite prašinu

– Podesite “Screen Saver” i “Power Saving” kako bi uštedeli energiju

– Ne ostavljajte laptop na suncu

– Ukoliko koristite prenosivi računar u krevetu stavite ga na neku ravnu površinu (i obična knjiga može da posluži)

– Podesite softverski “alarm za temperaturu”

Obratite posebno pažnju na poslednji savet jer je to povratna sprega koja vam može pomoći da reagujete u pravo vreme i snizite temperaturu vašeg računara i time sprečite gubitak podataka. Ukoliko komponente vašeg računara nemaju aktiviran alarm koji bi upozorio na povećanje temperature ovo može uzrokovati pad sistema, što zatim može izazvati i sam gubitak podataka. Aktiviranjem alarma, imaćete dovoljno vremena da se spremite i zatvorite potrebne fajlove, te tako sprečite gubitak podataka.

www.datasolutions.rs

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela