Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » BACKUP koji traje večno

Činjenice govore da su gubici podataka u današnje vreme veći nego ikada ranije. Ali srećom mi smo se već naučili da je potrebno redovno praviti backup svojih podatka kako ne bi došli u neprijatnu situaciju da izgubimo podatke koji su nam važni. Backup obično pravimo na nekom USB flash disku, eksternom hard disku, CD ili DVD disku ili negde u cloudu.

Za rok trajanja cloud-a trenutno ne postoje podaci, ali rok trajanja diskova (u zavisnosti od kvaliteta proizvodnje i uslova čivanja) je samo oko 5 godina za CD, odnosno oko 10 godina za DVD diskove. Kada se radi o diskovima koje smo sami narezivali rok trajanja može biti još manji. Ni sa hard diskovima nije ništa bolja situacija, preporuka za svaki hdd je da se zameni nakon maksimalno 10 godina. Uprkos napretku tehnologije ispada da je bolje čuvati prave fotografije na papiru nego u digitalnom obliku jer prema istraživanjima crno-bele fotografije mogu da traju do 100 godina, a fotografije u boji do 75 godina. Shodno tome dugo se radilo na pronalaženju tehnologije koja će se pobrinuti da snimljeni sadržaj sačuva stotinama godina, a da istovremeno bude cenovno pristupačno kako velikim kompanijama, tako i običnim, kućnim korisnicima. Nedavno se na tržištu pojavio upravo jedan takav memorijski medij, a reč je o Data Tresor Disc-u (DTD), proizvodu češke kompanije “Northern Star”. U pitanju je DVD+R medij standardnog kapaciteta od 4.7 GB, ali s deklarisanim minimalnim vekom trajanja (čitljivost snimljenih podataka) od 160 godina. Tih 160 godina trajnosti predstavlja zvaničnu garanciju proizvođača, a razna testiranja pokazuju i mnogo više. Ruska nacionalna biblioteka sprovela je merenja prema standardu ISO/IEC 10995:2011, te je trajnost podataka snimljenih na ovaj medij procenila na čak 1.150 godina.

 

 

Ovakva trajnost DTD medija moguća je zahvaljujući kombinovanju metalno-keramičkih i polumetalnih elemenata prilikom izrade sloja za zapis podataka, čime on postaje izrazito otporan na toplotu, vlagu, UV zračenje, delovanje magneta i svetlost. Prednost je i to da DTD dikovi ne zahtevaju specijalne uslove skladištenja. Inače, kod klasičnih DVD medija za izradu sloja za zapisivanje koriste se premazi organskih mešavina boja, koji su pogodni u smislu postizanja visokih brzina pisanja, ali imaju poroznu kristalnu strukturu, pa zbog toga upijaju vlagu i skloni su promeni karakteristika materijala pod delovanjem svetlosti.

Preporuka proizvođača je da na Data Tresor Disc podatke treba zapisivati četvorostrukom brzinom. Preporučuje se korišćenje programa CD Burner XP, Ashampoo Burning Studio 10, Nero Disc Speed ili CD Speed 3.3, s napomenom da se izbegava izrada multisession medija, jer to može negativno uticati na brzinu čitanja. Za samo snimanje potreban je standradni DVD rezač sa podrškom za DVD+R medije. Dakle, u potpunosti je kompatibilan sa svim CD/DVD+/-RW i BLURAY čitačima i novijim snimačima.

Više informacija na: http://www.datasolutions.rs/srp/blog/backup-koji-traje-vecno.html

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela