Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » AMD pokreće najmoćniji superkompjuter Max Planck Društva

Kompanija Atos – globalni lider na polju projektovanja i proizvodnje superkompjutera, saopštila je da je dobila poverenje renomiranog Max Planck Društva, za izgradnju superkompjutera vrednog 20 miliona evra. Ono po čemu se ovaj novi superkompjuter razlikuje u odnosu na bilo koji drugi postojeći, jeste to što će ga premijerno pokretati najnovija, četvrta generacija AMD EPYC procesora – poznatih pod kodnim imenom „Genoa“.

amd--instinct-mi300

Ovi moćni procesori, bazirani na najnaprednijoj „Zen4“ mikroarhitekturi biće upareni sa novom generacijom AMD-ovih specijalizovanih akceleratora – Instinct MI300A.

Nova generacija procesorskih jedinica iz AMD-a biće instalirana na novu generaciju Atosove platforme – BullSequana HX3000. Za superkompjutere, nova mašina će stići u kompaktnom obimu od svega deset rekova popunjenih sa 768 procesora i 192 akceleratora.

Projektovane performanse, nakon pokretanja i optimizacije, u vrhuncu snage trebalo bi da budu čak tri puta veće naspram postojeće superkompjuterske instalacije u Max Planck Društvu. To znači da su očekivanja u okviru od oko 35 PetaFLOPS-a. Perspektive radi, postojeća superkompjuterska instalacija u institutu, za postizanje 11,4 PetaFLOPS-a, koristi 136960 Intel Xeon procesora i 128 Tesla i Quadro GPU-ova!

Direktor Max Planck Društva, prof. Erwin Laure je istakao: „Računarska snaga koju zahtevaju naučna istraživanja stalno raste i vidimo nesmanjenu potrebu za računarskim kapacitetima visokih performansi. Želimo da pružimo najbolju moguću podršku našim istraživačima u njihovom radu i stoga smo odlučili da modernizujemo naš računarski kompleks visokih performansi. Sa Atosom i AMD-om, imamo prave partnere za ovo. Novo rešenje će sigurno ispuniti naše zahteve i još jednom unaprediti nauku u ogromnim skokovima.“

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela