Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » AMD konsoliduje svoje liderstvo na tržištu servera sa novim CPU i GPU proizvodima

Na AMD Accelerated Data Center Premiere, AMD je predstavio liniju proizvoda visokih performansi lansiranjem najbržeg HPC i AI akceleratora na svetu – AMD Instinct MI200, i najnoviju treću generaciju AMD EPYC procesora s AMD 3D V-Cache keš memorijom.

AMD je takođe podelio prve podatke o nadolazećoj EPYC familiji procesora zasnovanoj na “Zen 4” arhitekturi.

amd

Momentum u data-centru

AMD je objavio da je Meta, do sada poznata kao Facebook, najnovija velika kompanija iz cloud sfere, koja je usvojila EPYC procesore. AMD i Meta su radili zajedno na definisanju otvorenog servera sa jednim procesorskim podnožjem za aplikacije u cloud-u, sa posebnim fokusom samog dizajna na performanse i energetsku efikasnost. Novi serveri će koristiti AMD EPYC procesore treće generacije.

Takođe, AMD i SAP proširuju svoje partnerstvo, fokusirajući se na testiranje infrastrukture koju pokreće EPYC kao deo RISE ponude sa SAP-om.

Najbrži HPC i AI akcelerator na svetu

AMD Instinct MI200 serija akceleratora je izgrađena na AMD CDNA 2 arhitekturi i ima inovativnu tehnologiju pakovanja koja ga čini prvim multi-die GPU-om u industriji. AMD Instinct MI200 akceleratori i treća generacija EPYC procesora lansiraju Frontier superkompjuter u Oak Ridge National Laboratory, koji će biti online sledeće godine.

Napredno pakovanje podiže performanse data centra

AMD-ova inovativna tehnologija pakovanja 3D čipleta dolazi u data centar u trećoj generaciji AMD EPYC procesora sa AMD 3D V-Cache-om, prvim serverskim CPU-om sa 3D slaganjem visokih performansi. AMD EPYC procesori treće generacije sa AMD 3D V-Cache-om su najbrži serverski procesori za tehnička računarska opterećenja, sa više od 50% boljim performansama u odnosu na procesore serije EPYC 7003. Procesori će biti dostupni u prvom kvartalu 2022. godine, a rešenja se očekuju od partnera uključujući Cisco, Dell Technologies, Lenovo, HPE i SuperMicro.

AMD Zen 4 bazirani Genoa i Bergamo

Očekuje se da će vodeći AMD EPYC procesor četvrte generacije, kodnog naziva „Genoa“, biti računarski procesor opšte namene sa najvišim performansama. Imaće do 96 „Zen 4“ jezgara visokih performansi i podržavaće sledeću generaciju memorije i I/O tehnologija. Lansiranje „Genoa“ procesora biće u toku 2022. godine.

AMD je takođe najavio „Zen 4c“ jezgro, skrojeno za aplikacije u cloud-u. Ova jezgra su softverski kompatibilna sa „Zen 4“ i optimizovana da omoguće konfiguracije za radna opterećenja u cloud-u koja imaju koristi od maksimalne gustine niti. Nadolazeći „Bergamo“ procesor sadrži 128 „Zen 4c“ jezgara visokih performansi i dolazi sa istim softverom i sigurnosnim karakteristikama i kompatibilan je sa soketom za „Genoa“ procesor. „Bergamo“ će biti dostupan na tržištu u prvoj polovini 2023. godine.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela