Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Smart Telefoni » Pet pravila za prepoznavanje dobre fotografije – Huawei InFocus

Da li znate kako da prepoznate savršen kadar? Poznavaoci fotografije uvek će reći da je sposobnost da uočite „pravi“ kadar već pola posla. Druga polovina je, naravno, kvalitetan uređaj kojim fotografišete.

Industrija mobilnih telefona toliko je uznapredovala da vam, uz kvalitetan pametni telefon, profesionalna oprema gotovo i nije potrebna da biste stvorili fotografije visokog kvaliteta. Ukoliko ste osoba koja voli da fotografiše, ovaj članak može vam pomoći da uz pet jednostavnih pravila poboljšate svoje fotografske sposobnosti. A ukoliko uz to posedujete i takmičarski duh ili Huawei pametni telefon, InFocus Awards 2019, takmičenje u mobilnom fotografisanju koje organizuje kompanija Huawei je prava prilika za vas!

 

P30-Pro-Amber Sunrise

 

Huawei InFocus takmičenje mobilnog fotografisanja je odlična prilika da testirate svoje fotografske veštine i pokažete svoj talenat svetu. Posvećeno je svim korisnicima Huawei pametnih telefona, koji mogu da prijave svoje radove u jednoj od kategorija putem posebnog sajta namenjenog takmičenju, počevši od 24. juna, do 11. avgusta 2019 godine. Fotografije prijavljene za takmičenje će biti prezentovane na sajtu posvećenom takmičenju, gde bilo koji internet korisnik, uključujući učesnike takmičenja, ima pravo da glasa za sliku koja mu se najviše dopada. U narednoj fazi, najbolje radove će oceniti pažljivo odabran žiri, koji se sastoji od stručnjaka i svetski poznatih fotografa.

Takmičenje Huawei InFocus Awards 2019 se sastoji iz šest kategorija, od kojih je pet vezano za fotografiju, dok je jedna posvećena videografiji:

 • #Emotion Tag – Izražavanje trenutnih emocija pomoću fotografija.
 • Hello, Life! – Deljenje emocija ili inspiracije u svakodnevnim iskustvima.
 • Faces – Eksperimentisanje sa identitetom i snagom portreta.
 • Going the Distance – Otkrivanje novih mesta i stvaranje novih iskustava koristeći nove mogućnosti kamere pametnih telefona, na primer tele-lens, super široki ugao ili makro-fotografisanje.
 • Storyboard – Pričanje priče u devet kadrova – mreža fotografija koja stvara značajan ili zanimljiv narativ.
 • Life Now – Snimanje priča za manje od 30 sekundi.

“Radim kao modni fotograf već dugo i telefon, koji stalno nosim u džepu, mi je pomogao da razvijem sveže ideje mnogo puta. Mobilna fotografija se razvija konstantno i upravo to razvijanje pruža priliku da telefon ne bude samo pomoćno sredstvo već i profesionalni instrument koji stvara nebrojano mnogo prilika, svakodnevno“, izjavio je Marcin Tyzska, poljski modni fotograf, jedan od počasnih članova žirija, koji će u drugoj fazi takmičenja doneti odluku o pobednicima u svim kategorijama.

Predstavljamo vam pet pravila pomoću kojih ćete lakše uočiti dobar kadar i unaprediti svoje fotografske sposobnosti:

 1. Horizontalno

Dobra fotografija ima određen kvalitet i dobru strukturu, zato moramo da se postaramo da horizont ostane horizontalan, što profesionalni fotograf zna bez razmišljanja. Zato što, i kada slika prikazuje najlepšu lokaciju na Zemlji, iskrivljene linije će pokvariti šanse za savršen kadar. Profesionalni fotograf nikad neće uhvatiti more ili pejzaž nakrivljen na jednu stranu. I horizont je uvek… pa horizontalan.

 1. Efekat harmonije, ili pravilo trećina

Postoji jedno veoma jednostavno, ali moćno pravilo, prema kome najvažnije tačke fotografije moraju da se pozicioniraju na tačkama gde se dve horizontalne linije i dve vertikalne linije, koje dele fotografiju, sreću. Profesionalni fotografi to dobro znaju i koriste ovu tehniku redovno.

 1. Centar u centar

Kako da prepoznate da li je fotografija samog modela savršena? Pogledajte bolje… Kompozicija! Da, jedan model takođe može da se gleda u terminima kompozicije i da privuče našu pažnju. Iza uspeha slike stoji dobro oko fotografa koji zna da model mora da bude u samom centru kadra. Centar mora da bude u centru, bez sumnje.

 1. Dobro osvetljenje, pre svega

Svaki dobar fotograf zna da ne možete da slikate „protiv“ sunca. Profesionalci se okrenu kako bi im sunce bilo iza leđa i onda uslikaju savršene fotografije koje nas oduševe na zidovima galerija ili na Instagramu. A šta ako je najzanimljivija stvar na pogrešnoj strani u odnosu na sunce? U većini slučajeva samo treba da se vratite na to mesto i opet slikate u različitom periodu dana. Čini čuda, svaki put.

 1. Emocije, ništa više

Za dobru sliku je potrebno više od tehničke savršenosti. Fotografija mora da probudi emocije u vama, da bude dirljiva i da vas ne ostavi ravnodušnim. Dobar kadar priča sopstvenu priču. Ima početak, sredinu i kraj. Nateraće vas da razmislite o stvarima zato što postoje elementi misterije u njoj, čak i kada pogledate pažljivije. Onda zasigurno znate da nije reč samo o dobroj fotografiji – već o fenomenalnoj. Otkrijte lepotu fotografisanja.

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela